در حافظه موقت ذخیره شد...
بانک مرکزی:
رشد نقدینگی دوباره صعودی شد
سیاستهای پولی و مدیریت نقدینگی از جمله مهمترین ابزارهایی هستند که بانک مرکزی هر کشور برای کنترل اقتصاد و ایجاد ثبات اقتصادی بهکار میگیرد. در ایران، در سالهای اخیر، این سیاستها بویژه در شرایط اقتصادی پیچیده و متغیر، توجه ویژهای را جلب کرده است. یکی از متغیرهای کلیدی در این زمینه، پایه پولی و نقدینگی است که تأثیر مستقیم بر نرخ تورم و قدرت خرید مردم دارد.
آمارهای جدید بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ رشد نقدینگی در پایان مهر ماه سال 1400 به 42.8 درصد رسید که این میزان در انتهای سال 1401 با کاهش 11.2 درصدی مواجه شد و به 31.1 درصد رسید. تداوم نرخ رشد نقدینگی نیز در سال 1402 ادامه یافت و این نرخ در پایان سال گذشته به 24.3 درصد رسید. در انتهای آذرماه امسال این نرخ با رشد مواجه شده و به 28.1 درصد رسید.
آنطور که بانک مرکزی گزارش داده است؛ دلیل عمده رشد نقدینگی در سالجاری پیگیری و حمایت بانک مرکزی از تقویت تأمین مالی بنگاهها و خانوارها (از طریق آزادسازی بخشی از سپرده قانونی بانکها و مؤسسات اعتباری جهت پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری)، کمک به تسهیل تأمین مالی دولت (از طریق خرید مبالغ ارزی مربوط به کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی و خرید بخشی از اوراق دولت توسط شبکه بانکی) و همچنین تقویت ذخایر طلای بانک مرکزی بوده است. براساس این گزارش، در فروردین ماه سال ۱۴۰۲، نرخ رشد پایه پولی به ۴۵.۵ درصد رسید که در انتهای آذرماه سال 1403 این میزان با کاهش 25.5 درصد به 20 درصد رسیده است.