دیروز اعضای دولت به اقدام ضدایرانی ترامپ واکنش نشان دادند
پاسخ از موضع قدرت
دیروز، ساعاتی پس از اعلام دستورالعمل ضدایرانی جدید دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، اعضای هیأت وزیران به این سیاست که برخی آن را «بازگشت سیاست فشارحداکثری» توصیف کردند، واکنش نشان دادند.
رئیسجمهوری در آیین افتتاح پروژههای وزارت نیرو به این مسأله اشاره کرد و با تأکید بر قدرتمندی ایران، گفت با وجود برخورداری از 15 همسایه و ظرفیتها و منابع بسیار کشور، ایران تحریمپذیر نیست. محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری بر این مسأله تأکید کرد که براساس فتوای مقام معظم رهبری، دستیابی به سلاح هستهای در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد. سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه هم گفت، اگر موضوع اصلی (ترامپ) این است که ایران دنبال سلاح هستهای نرود، این قابل حصول است.
محمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهور هم اظهارکرد که این امریکاییها هستند که باید اقدامی برای مذاکره انجام دهند و موانع را بردارند. نگاهی به مجموع این اظهارات، از رئیسجمهوری و معاون اول تا وزیر امور خارجه و معاون راهبردی رئیس جمهور، میتواند نمایانگر راهبرد دولت جمهوری اسلامی ایران نسبت به دولت جدید آمریکا و رویکردهای او در قبال پرونده هستهای ایران باشد. بنابر این رویکرد تهران نسبت به اظهارات و عملکرد دولت آمریکا، انفعالی نیست، بلکه دربردارنده نوعی واکنش توأم با ابتکار عمل است. این واکنش توأم با ابتکار عمل، از یکسو بر قدرت و توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران تکیه دارد که هرگونه پذیرش بیقید و شرط دیکتههای طرف متخاصم را رد میکند و از سوی دیگر راه مذاکره یا گفتوگوی احتمالی را هم نمیبندد. این بازگذاشتن راه مذاکره به عنوان یکی از راههای مدیریت تنشها خود بر پایه قدرت و توانمندی درونی دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران شکل میگیرد. به عبارت دقیقتر، این اظهارات بیانگر آن است که ایران با تکیه بر اعتماد به نفس خود، همه گزینهها را همچنان روی میز نگه داشته است؛ هرچند محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری عنوان کند که مذاکره رؤسایجمهوری ایران و آمریکا در دستورکار نیست. اما همین عارف امکان گفتوگو میان پزشکیان و ترامپ به عنوان «دو انسان» و نه دو رئیسجمهوری را هم رد نکرد.
پزشکیان: قدرتمند هستیم
رئیسجمهوری کشورمان دیروز در «آیین افتتاح و آغاز عملیات اجرایی طرحهای وزارت نیرو در کشور» با اشاره به تلاشهای مدیران برای مدیریت مصرف سوخت گفت: این راه را باید ادامه دهید تا به نقطهای برسیم که عزت و سربلندی مردم و کشور و آنچه برازنده ماست، فراهم شود. ما کشور پرقدرتی هستیم و ذخایر ما در دنیا استثنایی است، با این ذخایر این طور زندگی کردن برازنده ما نیست و مقصر هم خود ما هستیم. مسعود پزشکیان درباره مواضع خصمانه آمریکا با ملت ایران و تحریمهای ظالمانه، تصریح کرد: آمریکا میگوید که ایران را تحریم میکند، در حالی که اگر ما داشتههایمان را بهخوبی مدیریت و با همسایهها رابطه خوبی داشته باشیم، مگر میشود کشوری با این ظرفیت و ارتباطات قدیمی با همسایگانش را به این سادگی تحریم کرد؟
وی اضافه کرد: اینها خیال میکنند همه چیز ما به نفت وابسته است و میخواهند جلوی صادرات نفت ما را بگیرند، در حالی که مسیرهای زیادی برای خنثیسازی اهداف آنان وجود دارد که میتوان با استفاده از آن مشکلات خودمان و تعامل با همسایگان را حل و بستر مناسبی برای زندگی عزتمندانه برای مردم کشورمان فراهم کنیم.
عارف: به دنبال جنگ نیستیم
معاون اول رئیسجمهوری دیروز در حاشیه نشست هیأت دولت و در جمع خبرنگاران به اظهارات رئیسجمهوری آمریکا پاسخ داد. محمدرضا عارف گفت: راهبرد نظام جمهوری اسلامی ایران در همه بخشها بویژه حوزه دفاعی؛ شفاف، باثبات و دائمی است و خودکفایی کشور در حوزه دفاعی را به صورت جدی دنبال میکنیم که البته دنبال جنگ نیستیم، اما از کشور دفاع خواهیم کرد و تجهیزات مورد نیاز را تأمین میکنیم.
وی درباره فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان با تأکید بر اینکه معتقدیم نهتنها جمهوری اسلامی ایران بلکه همه کشورها باید از فناوری صلحآمیز هستهای در همه امور حداکثر استفاده را داشته باشند، تصریح کرد: در زمینه ساخت سلاح هستهای فتوایی داریم که در اسلام و بویژه مذهب شیعه حرف نهایی است که استفاده از فعالیتهای غیرصلحآمیز هستهای حرام است و در این مسیر راهبرد کشورمان مشخص است و اگر رئیسجمهوری آمریکا اعتقاد دارد که ایران وارد فضای ساخت سلاح هستهای شده باید بداند که این فتوا راهبرد دائمی جمهوری اسلامی ایران است.
معاون اول رئیسجمهوری تصریح کرد: استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای همانند فعالیتهای دیگر کشور از جمله «فناوری هایتک» از اولویتهای کشور است.
عارف درباره احتمال دیدار رؤسایجمهوری ایران و آمریکا هم گفت: دیدار دو انسان را نمیتوان گفت غیرممکن است انجام شود، اما این دیدار و مذاکره، امروز در دستورکار جمهوری اسلامی ایران نیست.
معاون اول رئیسجمهوری درباره اینکه مسئول تیم مذاکره کدام یا کجاست، تأکید کرد: تصمیمات درباره سیاست خارجی و مسائل حساس کشور با شورای عالی امنیت ملی است که باید به تأیید و تصویب مقام معظم رهبری نیز برسد و وزارت امور خارجه مسئول مذاکرات هستهای است که کارگروهها و کمیتهها در این زمینه در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، وزارت امور خارجه و دولت تشکیل میشود که همه دستاندرکاران سیاست کشور میتوانند کمک کنند.
عراقچی: ایران دنبال سلاح هستهای نیست
وزیر امور خارجه کشورمان هم در حیاط دولت، در واکنش به صحبتهای رئیسجمهوری آمریکا، گفت: معتقدم فشار حداکثری تجربهای شکستخورده است و امتحان مجدد آن دوباره به شکست دیگری تبدیل خواهد شد. سیدعباس عراقچی افزود: اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هستهای نرود، این امر قابل حصول است؛ ایران عضو متعهد NPT و مواضع آن در این زمینه کاملاً روشن است. فتوای مقام معظم رهبری نیز هست که تکلیف را برای همه ما روشن میکند.
ظریف: آمریکا موانع را بردارد
محمد جواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهوری نیز با بیان اینکه بعید میدانم کسی در دولت چشم امیدی به آمریکا داشته باشد، بلکه ما میخواهیم موانع برداشته شود، اظهار کرد: آمریکاییها به ما ضرر نرسانند، اگر ادعای آنان این است که ما به دنبال سلاح هستیم، رهبر معظم انقلاب که در این زمینه فتوا دادهاند و قبلاً هم ایران تعهد کرده است که دنبال سلاح نباشد، بنابراین آنان فقط موانع را بردارند.
وی در پاسخ به احتمال مذاکره با آمریکا، با بیان اینکه مهم این است که ببینیم چگونه میتوان پیش رفت و چه راههایی برای پیشرفت وجود دارد، افزود: آمریکا باید نشان دهد چگونه میخواهد موانعی را که ایجاد کرده، بردارد.
وی همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر شائبههای ایجاد شده در مورد مسئولیت علی شمخانی در پرونده هستهای، گفت: فکر میکنم هنوز هم مذاکرات هستهای در اختیار برادر عزیزم دکتر عراقچی باشد که هم سابقه خوبی دارند و هم مورد اعتماد مقام معظم رهبری هستند.
بــــرش
پزشکیان: می توان با مذاکره و پرهیز از خشونت مشکلات را حل کرد
دیروز سفرای جدید کشورهای سوئد و چک در آیینهای جداگانهای استوارنامههای خود را تقدیم رئیسجمهوری کردند. مسعود پزشکیان در دیدار سفیر جدید سوئد، بر سیاست اصولی ایران در پرهیز از جنگ و صلحطلبی تأکید و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران خواهان برقراری صلح و توقف همه جنگهاست و معتقدیم میتوان با مذاکره و گفتوگو و پرهیز از خشونت مشکلات را حل کرد. وی در دیدار با سفیر جدید جمهوری چک نیز، روابط دوجانبه کشورها را برطرفکننده بسیاری از اختلافات و تنشها دانست و گفت: روابط دوجانبه میتواند بسیاری از اختلافنظرها و تنشها را برطرف کند و جهان بهتری برای زندگی انسانها در کنار هم فراهم کند. رئیسجمهوری دیروز در دیدار «هیثم الغیض» دبیرکل سازمان اوپک، با تأکید بر اینکه ما در میان همسایگان و کشورهای اسلامی به دنبال تحکیم برادری هستیم و رسیدن به یک زبان، نگاه و سیاست مشترک در میان اعضای اوپک را بسیار مهم میدانیم، تلاش برای دور نگه داشتن اوپک از سیاستبازی را مهم برشمرد و افزود: اعضا باید به نحوی عمل کنند که اقدامات آنان آسیبی به عضوی دیگر وارد نکند؛ باور دارم که اگر اعضای اوپک با هم متحد و یکپارچه عمل کنند، آمریکا نمیتواند یکی از اعضا را تحریم کرده و تحت فشار قرار دهد.
بــــرش
آغاز عملیات اجرایی 6هزار و600 واحد نیروگاهی تجدیدپذیر
دیروز در وزارت نیرو، تعدادی از طرحهای آبرسانی به روستاها و همچنین پروژههای نیروگاهی تجدیدپذیر در سراسر کشور با حضور رئیسجمهوری افتتاح و عملیات اجرایی 6 هزار و 600 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر دیگر آغاز شد. این طرحها شامل آبرسانی به هزار و 546 روستا با پوشش جمعیتی بیش از یک میلیون و 300 هزار نفر و همچنین 323 مگاوات پروژه نیروگاه تجدیدپذیر با سرمایهگذاری 8 هزار میلیارد تومانی در کشور است. همچنین با دستور رئیسجمهوری عملیات اجرایی 6 هزار و 600 واحد نیروگاهی تجدیدپذیر دیگر با سرمایهگذاری 160 هزار میلیارد تومانی آغاز شد. رئیسجمهوری در این مراسم، با اشاره به اینکه بخش عمده آنچه افتتاح شد، حاصل تلاش دولتهای گذشته است، گفت: از همه کسانی که در گذشته زحمت کشیدند و این بستر را آماده کردند، قلباً قدردانی میکنم و از خداوند میخواهم روح شهید خدمت آقای رئیسی عزیز را شاد و رحمت کند. وی با اشاره به نهضت ساخت نیروگاههای خورشیدی و بادی در کشور تأکید کرد: ما سال آینده دیگر برای نیروگاهها مازوت نمیسوزانیم و با این کار محیط زیست بهتری هم خواهیم داشت. پزشکیان اصلاح الگوی مصرف در کشور را ضروری خواند و با اشاره به پویش دو درجه کمتر، گفت: با همراهی مردم روزی 20 میلیون لیتر سوخت صرفهجویی شد و توانستیم از روزهای سرد زمستان عبور کنیم.