رئیسجمهوری در جلسه شورای راهبری تولیدات دانشبنیان مطرح کرد
الزامات حرکت صحیح در زمینه فناوریهای نوین
رئیسجمهوری دوشنبه گذشته در جلسه شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان، لازمه جهتگیری صحیح و اصولی در زمینه فناوریهای نوین را شناخت و رصد دقیق مسیر طی شده از سوی کشورهای پیشرفته در این عرصه دانست و گفت: ما باید پیش از هر تصمیم و اقدامی ابتدا جایگاه فعلی خود را بشناسیم، سپس مسیر طی شده از سوی کشورهای پیشرفته در زمینه فناوریهای نوین را رصد کنیم تا در گام بعدی بتوانیم با تصمیمات و اقدامات درست شکافها و خلأهای موجود را رفع کنیم.
مسعود پزشکیان چشمانداز وسیع و جهانی در فناوریهای نوین را امری ضروری و موجب اولویتگذاری متناسب با مقتضیات روز دنیا و نیازهای کشور عنوان کرد و افزود: در صورت تحقق چنین مسألهای، خواهیم توانست علاوه بر رفع نیازهای داخلی، محصولات تولید شده با استاندارهای جهانی داشته باشیم و در سفرهای خارجی نیز برای این محصولات بازاریابی کنیم.
وی با بیان اینکه بهرهگیری از ظرفیت فناوریهای نوین بویژه هوش مصنوعی، موجب کاهش هزینهها و افزایش سرعت و کیفیت خدمترسانی به مردم خواهد شد، تصریح کرد: در بسیاری از بخشها بویژه خدمات درمانی و پزشکی، چنانچه کارها به وسیله هوش مصنوعی انجام شود، هم هزینهها کاهش خواهد یافت، هم فرآیند رسیدگی به بیماران با سرعت و اطمینان بیشتری رقم خواهد خورد و هم نیازی به حضور پزشک در استانهای فاقد متخصص نخواهد بود، لذا ضروری است این مسأله به عنوان یکی از اولویتها در دستورکار معاونت علمی و فناوری قرار گیرد.
رئیسجمهوری تشخیص اولویتها را یکی از ضرورتهای حرکت در مسیر جهانی شدن دانست و افزود: ما منابع محدود و تقاضای نامحدودی داریم، بنابراین ضرورت دارد مسائل اولویتبندی و سطحبندی شوند و شاخصها را در نظر بگیریم که این کار از نظر علمی و عملی نیز قابل انجام است.
پزشکیان داشتن نگرش جامع در زمینه بهرهمند شدن از هوش مصنوعی و تکنولوژی را یک ضرورت عنوان کرد و با تأکید بر لزوم نقشآفرینی شرکتهای دانشبنیان در حل مسائل مبتلابه کشور از جمله رفع ناترازیها در حوزه انرژی گفت: در راستای کاهش ناترازیهای حوزه انرژی، برای تأمین 30 هزار مگاوات برق از طریق پنلهای خورشیدی ظرف مدت یکسال در دولت برنامهریزی شده که شرکتهای دانشبنیان نیز میتوانند در این زمینه با سایر بخشها مشارکت و تعامل داشته باشند.
در ابتدای این جلسه گزارشی از برنامههای مشترک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای توسعه فناوریها و بومیسازی اقلام راهبردی حوزه سلامت و سپس گزارشی از اقدامات وزارت نفت در جهت اجراییسازی «آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت» ارائه شد.
همه اقدامات بر اساس طرح جامع توسعه مکران انجام شود
پزشکیان در ادامه جلسات «اقتصاد دریامحور»، با تأکید بر ضرورت عمل بر اساس طرح جامع توسعه مکران در تمامی اقدامات، گفت: در توسعه این منطقه در همه زمینهها، از جمله توسعه صنایع و خطوط مواصلاتی، اعم از راهآهن، بزرگراه، فرودگاه و اصول شهرسازی، باید دقیقاً بر اساس اصول طرح جامع عمل شود و تمامی اقدامات بدون استثنا به گونهای باشد که در آینده ناچار به تخریب و بازسازی برای توسعه زیرساختها نشویم.
رئیسجمهوری در ادامه درباره تمایل نداشتن نیروها و کارشناسان پیمانکار فعال در مکران به سکونت در این منطقه، افزود: وقتی امکانات سکونتی مناسب فراهم نباشد، طبعاً نباید انتظار داشت که نیروها به همراه خانواده در این مناطق ساکن شوند، لذا برای جلب نظر متخصصان و پیمانکارانی که قرار است در این منطقه فعال شوند، باید شهرکهای مسکونی با کیفیت بالا و متناسب با امکانات رفاهی روز ساخته شود تا نیروهایی که به این منطقه میآیند به سکونت خود و خانواده در این منطقه تمایل داشته باشند. متأسفانه در برخی پروژهها آیندهنگری نمیشود و فقط به امروز نگاه میکنیم، در حالی که باید دهها سال آینده را هم در محاسبات خود در نظر بگیریم.
پزشکیان با اشاره به تمایل سرمایهگذاران خارجی برای حضور در پروژههای مکران، اظهار کرد: لازم است کارگروهی برای بررسی پیشنهادهای سرمایهگذاران خارجی و رفع موانع برای فعالیت آنها تشکیل شود و در صورتی که با مشکلی مواجه شدید، آنها را ارائه دهید تا به شکل مقتضی درباره آنها تصمیمگیری شود.
رئیسجمهوری بر رعایت استانداردهای زیستمحیطی در توسعه منطقه مکران تأکید کرد و گفت: از حالا تلاش کنید شهرهایی که در این منطقه ساخته میشود، علاوه بر دارا بودن امکانات شهرهای هوشمند آینده، دارای زیرساختهای حملونقل مدرن و کافی برای جمعیتهای بزرگ و سازگار با محیطزیست باشد تا با پدیدههایی مانند آلودگی هوا در شهرهای این منطقه مواجه نشویم.
وی اضافه کرد: توجه داشته باشید که میخواهیم در این منطقه ساختوسازهایی کنیم که تا دهها سال آینده مورد استفاده مردم قرار گیرد، لذا نباید به گونهای اقدام کنیم که مطابق با استاندارد شهرهای فعلی یا متعلق به 60 ، 70 سال قبل باشد. در این زمینه لازم است سازمان حفاظت محیطزیست، نظارتها و اقدامات خود را داشته باشد تا علاوه بر رعایت استانداردهای زیستمحیطی در توسعه مکران، به محیطزیست این منطقه نیز آسیبی وارد نشود. حتی در تولید برق نیز اولویت اصلی در این منطقه باید ساخت نیروگاههای خورشیدی و تولید انرژی پاک باشد.
پزشکیان بر ضرورت مشارکت جامعه بومی ساکن در مکران در توسعه این منطقه تأکید کرد و گفت: در تصمیمگیریها اولویت با جامعه محلی مکران است، حتی پیشنهاد من این است که در نظام آموزشی اولویت آموزش و جذب نیرو باید از نیروهای محلی باشد، چرا که آنها برای حضور و فعالیت در این منطقه انگیزه و تمایل بیشتری دارند. این را میتوان با اصلاح نظام آموزشی و اختصاص سهمیه در تخصصهای مورد نیاز به دانشجویان محلی در نظر گرفت.
رئیسجمهوری با تأکید بر ظرفیت بالای رشد منطقه مکران، تصریح کرد: بسیاری از کشورها از جمله کشورهای آسیای مرکزی تمایل زیادی برای استفاده از ظرفیتهای منطقه مکران و بنادر آن دارند و از هماکنون میتوان با ایجاد امکاناتی مانند انبار نگهداشت کالا، این کشورها را تشویق به استفاده از این بنادر کرد، به این شکل آنها حتی در توسعه مکران نیز مشارکت خواهند کرد.
وی با اشاره به پیشینه تجاری بازرگانان محلی استان سیستان و بلوچستان در تجارت با سایر کشورها خاطرنشان کرد: بازرگانان محلی این استان در گذشتههای دور حتی در آفریقا هم حضوری فعال داشتهاند، لذا میتوان با جلب نظر آنها برای سرمایهگذاری در توسعه این منطقه، از توانایی آنها برای صادرات و رفع موانع خارجی در صدور برخی کالاها استفاده کرد. آنها نیز با توجه به علایق و تمایلشان برای کمک به توسعه منطقه مکران از این پیشنهادها استقبال خواهند کرد.
رئیسجمهوری بر توجه به مطالبات و خواستههای مردم محلی در توسعه مکران تأکید و اظهار کرد: مردم محلی برای توسعه فعالیتهای اقتصادی و تجاری خود از جمله در زمینه صیادی و تجارت، خواستههایی دارند که لازم است به آنها توجه شده و آنان را در طرحهای توسعه مورد توجه قرار دهیم. توسعه این استان باید به ارتقای کیفی زندگی مردم محلی بینجامد و نباید در این زمینه غفلت شود.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش بر بهرهگیری از شیوههای جدید آموزش در برخی مناطق دورافتاده استان برای آموزش دانشآموزان تأکید کرد و گفت: در زمینه اصلاح نظام آموزشی علاوه بر نهضت مدرسهسازی، برنامههای خوبی داریم که یکی از آنها تهیه بستههای مناسب آموزشی با استفاده از بهترین اساتید و ارائه آنها به عنوان بستههای کمک آموزشی به دانشآموزان در مناطق محروم و دور افتاده است تا علاوه بر آموزش توسط معلمان محلی، از ظرفیت آموزشهای با کیفیت از راه دور هم بهره ببرند.