خوش اخلاق کردن بیمار با امواج فراصوت
آرزو کیهان
خبرنگار
به دنبال تلاش «ایلان ماسک» برای درمان بیماران حرکتی ناشی از سکتههای مغزی با کاشت تراشههای نورالینک در مغز، حالا آژانس تحقیقات و اختراعات پیشرفته بریتانیا (ARIA) پا به میدان گذاشته تا بتوان از رابطهای مغز- کامپیوتر(BCI) برای بهبود خلق و خوی بیماران مبتلا به افسردگی، اعتیاد، صرع و OCD(افراد مبتلا به وسواس فکری-عملی) هم کمک گرفت.
19 پروژه درمانی
استفاده از روش جدید، نسبت به کاشت تراشه کم تهاجمیتر است و رابط مغز- کامپیوتر میتواند با تغییر فعالیت مغز با استفاده از امواج فراصوت، خلق و خوی بیماران را به طور مستقیم بهبود بخشد. در این مطالعه که از ماه مارس آغاز میشود و به مدت سه سال و نیم ادامه خواهد داشت، حدود 30 بیمار با دستگاه Forest1 مورد آزمایش قرار میگیرند. برخلاف ایمپلنتهای تهاجمی که در آنها الکترودها در یک مکان خاص در مغز قرار میگیرند، این دستگاه برای خواندن مغز و اصلاح فعالیت آن، از امواج فراصوت استفاده میکند. ARIA این دستگاه را به دلیل توانایی در فعالیت همزمان در چند منطقه مغز، به عنوان پیشرفتهترین رابط مغز- کامپیوتر در جهان توصیف میکند.
شناسایی تغییرات جریان خون مغز
در این آزمایش از بیمارانی دعوت شده است که به دلیل آسیب مغزی، بخشی از جمجمه آنها به طور موقت برداشته شده است تا افزایش فشار در مغز آنان کاهش یابد. بنابراین دستگاه Forest1 را میتوان بدون نیاز به انجام جراحی آزمایش کرد.
وقتی این دستگاه در زیر جمجمه بیمار یا در افراد دارای نقص جمجمه قرار میگیرد، امواج فراصوت میتوانند کوچکترین تغییرات را در جریان خون شناسایی و درنتیجه، نقشههای سهبعدی از فعالیت مغز را با وضوح فضایی حدود ۱۰۰ برابر بیشتر از اسکن fMRI (نوعی امآرآی که نشان میدهد کدام قسمت مغز فعالتر است) ایجاد کنند.
همچنین این رابط مغزی میتواند امواج فراصوت متمرکز را به سمت خوشههای نورونها شلیک و آنها را تحریک کند. پزشکان امیدوارند در آینده، این فناوری بتواند با ایجاد تعادل مجدد در الگوهای مختل شده فعالیت مغزی، تحولی در درمان بیماریهایی مانند افسردگی، اعتیاد، OCD و صرع ایجاد کند.
شرکت کنندگان دستگاه را به مدت دو ساعت روی پوست سر خود در محل نقص جمجمه میگذارند تا فعالیت مغز آنها اندازهگیری شود.
به این ترتیب محققان آزمایش خواهند کرد که آیا خلق و خوی بیماران و احساسات آنها قابل تغییر است یا خیر. البته در این میان یک مشکل وجود دارد و آن هم افزایش گرمای احتمالی بافت مغز در نتیجه امواج فراصوت است که دانشمندان به دنبال حل این مشکل هستند.