بعد از چین، مکزیک و کانادا نوبت به اتحادیه اروپا رسید

نبرد تعرفه ای امریکا با متحدان

دونالد ترامپ یک روز پس از در دست گرفتن قدرت، اتحادیه اروپا را به اعمال تعرفه‌های سنگین تهدید کرد. رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز سه‌شنبه متعهد شد که اتحادیه اروپا را مشمول تعرفه کند و گفت دولت او در حال بررسی اعمال تعرفه تنبیهی ۱۰ درصدی بر واردات چین است، زیرا فنتانیل از چین از طریق مکزیک و کانادا به ایالات متحده ارسال می‌شود.
ترامپ یک روز پس از آغاز دوره ریاست‌جمهوری‌اش، بدون اعمال فوری تعرفه‌هایی که در کارزار انتخاباتی‌اش وعده داده بود، این تهدیدات جدید تعرفه‌ای را در صحبت با خبرنگاران در کاخ سفید مطرح کرد.
خبرگزاری انگلیسی رویترز در این رابطه گزارش داد: بازارهای مالی و گروه‌های تجاری روز سه‌شنبه به طور موقت آرام شدند، اما اظهارات اخیر ترامپ نشان‌دهنده تمایل او به اعمال تعرفه‌های گسترده‌تر و تعیین ضرب‌الاجل جدید اول فوریه برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی علیه کانادا و مکزیک، و همچنین تعرفه بر چین و اتحادیه اروپا بود.
ترامپ گفت، اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر نیز دارای مازاد تجاری مشکل‌سازی با ایالات متحده هستند. او گفت: «اتحادیه اروپا با ما بسیار، بسیار بد رفتار می‌کند، بنابراین آنها با تعرفه مواجه خواهند شد. این تنها راهی است که می‌توانید به عدالت برسید.»
رئیس‌جمهوری امریکا گفت، اتحادیه اروپا و سایر کشورها نیز مازاد تجاری قابل توجهی با ایالات متحده دارند که از نظر او مشکوک و ناعادلانه است.
ساکن جدید کاخ سفید یک روز قبل از تهدید اتحادیه اروپا، روز دوشنبه گفت در حال بررسی اعمال تعرفه بر کانادا و مکزیک است، مگر اینکه آنها قاچاق مهاجران غیرقانونی و فنتانیل، از جمله مواد شیمیایی پیش‌ساخته از چین را از طریق مرزهایشان با ایالات متحده متوقف کنند.
ترامپ پیش‌تر به بهانه تجارت این مواد، چین را تهدید به اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات این کشور کرده بود، اما این موضوع را با ضرب‌الاجل اول فوریه همسو کرد.
رویترز می‌نویسد: «وزارت خارجه چین اعلام کرده مایل است با ایالات متحده ارتباط برقرار کند تا اختلافات را به‌درستی مدیریت کرده و همکاری‌های دوجانبه سودمند را گسترش دهد.» این کشور خواهان ایجاد روابطی پایدار با ایالات متحده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین، مائو نینگ، در یک نشست خبری عادی روز چهارشنبه گفت: «ما همیشه باور داریم که در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه‌ای هیچ برنده‌ای وجود ندارد. چین همیشه از منافع ملی خود به طور قاطع دفاع خواهد کرد.»
مشاور تجاری کاخ سفید، پیتر ناوارو، صبح سه‌شنبه به CNBC گفت، تهدید ترامپ به اعمال تعرفه بر کانادا و مکزیک، تلاشی است برای فشار آوردن به این دو کشور تا از ورود مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر غیرمجاز به ایالات متحده جلوگیری کنند. او گفت: «دلیل اینکه او در حال بررسی اعمال تعرفه ۲۵، ۲۵ و ۱۰ درصد یا هر مقدار دیگری بر کانادا، مکزیک و چین است، این است که روزانه ۳۰۰ امریکایی بر اثر مصرف بیش ‌از حد فنتانیل جان خود را از دست می‌دهند.»

گزارش‌های آوریل
ترامپ روز دوشنبه یک یادداشت تجاری گسترده را امضا کرد و به سازمان‌های فدرال دستور داد تا اول آوریل بررسی‌های جامع در مورد طیف وسیعی از مسائل تجاری را تکمیل کنند. این بررسی‌ها شامل تحلیل‌هایی از کسری تجاری مداوم ایالات متحده، شیوه‌های ناعادلانه تجاری و دستکاری ارزی توسط کشورهای شریک، از جمله چین است. یادداشت ترامپ خواستار ارائه پیشنهادهایی برای راه‌حل‌ها، از جمله «تعرفه تکمیلی جهانی» و تغییرات در معافیت گمرکی بدون عوارض به ارزش ۸۰۰ دلار برای محموله‌های کم‌ارزش بود که اغلب به واردات غیرقانونی مواد پیش‌ساز فنتانیل مرتبط دانسته می‌شود.
بررسی‌های دستور داده شده، فرصتی برای حل اختلافات گزارش‌شده بین اعضای کابینه ترامپ درباره چگونگی برخورد با وعده‌های او در مورد تعرفه‌های جهانی و اعمال عوارض تا ۶۰ درصد بر کالاهای چینی ایجاد می‌کند.
مکزیک و کانادا در واکنش به ضرب‌الاجل اول فوریه ترامپ لحن مصالحه‌آمیزی اتخاذ کردند. رئیس‌جمهوری مکزیک، کلودیا شینبائوم، گفت‌ که بر حاکمیت و استقلال مکزیک تأکید خواهد کرد و به اقدامات ایالات متحده مرحله به مرحله پاسخ خواهد داد.
او افزود، توافق تجارت آزاد ایالات متحده-مکزیک-کانادا تا سال ۲۰۲۶ برای مذاکره مجدد آماده نخواهد بود، اظهاراتی که با هدف جلوگیری از هرگونه پیشنهاد ترامپ برای بازنگری زودهنگام این توافق بود که بیش از ۱.۸ تریلیون دلار تجارت سه‌جانبه سالانه را پایه‌ریزی می‌کند.
کشاورزان ذرت نگران هستند که تعرفه‌های ایالات متحده و عوارض تلافی‌جویانه تجارت با مکزیک، بزرگ‌ترین مشتری صادراتی ذرت و کانادا، بزرگ‌ترین مشتری صادراتی اتانول در ایالات متحده را مختل کنند. کنی هارتمن جونیور، رئیس هیأت‌مدیره انجمن ملی تولیدکنندگان ذرت، درباره ترامپ گفت: «ما می‌دانیم که او فردی اهل مذاکره است. ما فقط امیدواریم نتیجه این ماجرا به گونه‌ای باشد که صادرات خود را از دست ندهیم؛ نه ذرتی که به مکزیک می‌رود و نه اتانولی که به کانادا صادر می‌شود.»
 
اروپا نگران است
در اروپا، رابرت هابک وزیر اقتصاد آلمان، پیش‌بینی کرد که تعرفه‌های امریکا علیه اتحادیه اروپا برای آسیب رساندن به صنعت آلمان تنظیم می‌شود. حتی فراآتلانتیک‌هایی مانند فردریش مرتز که به طور گسترده‌ای پیش‌بینی می‌شود صدراعظم بعدی خواهد بود، استدلال می‌کنند که اتحادیه اروپا شرط لازم برای بهره‌برداری از فرصت‌های یک رابطه موفق است.
«گاردین» چند روز قبل در گزارشی نوشت، کشورهای اروپایی نگرانی عمیقی نسبت به سیاست خارجی دولت «دونالد ترامپ» دارند زیرا احساس می‌کنند وی فردی غیرقابل پیش‌بینی است که حرف اول و آخر را در مورد همه مسائل می‌زند. ترامپ پس از اینکه در دسامبر گذشته تهدید کرد خروج امریکا از پیمان آتلانتیک شمالی را بررسی می‌کند بعد از مراسم تحلیفش باز هم علیه این پیمان نظامی صحبت کرد.
رئیس‌جمهوری ایالات متحده در مراسم امضای فرمان‌های اجرایی متعدد خود، گفت: «ناتو باید بیشتر بپردازد. ناتو باید ۵ درصد را بپردازد. ما برای جنگ اوکراین ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از ناتو می‌پردازیم. این مضحک است، زیرا این جنگ آنها را بسیار بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهد. ما یک اقیانوس فاصله داریم و ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از هزینه ناتو برای اوکراین هزینه کرده‌ایم.»
امانوئل مکرون سه‌شنبه در جریان سخنرانی سالانه سال نو خود در فرماندهی پشتیبانی دیجیتال و سایبری ارتش این کشور با اشاره به نارضایتی ترامپ از بودجه دفاعی اندکی که کشورهای اروپایی برای امنیت خودشان هزینه می‌کنند، یادآور شد: این رویکرد رئیس‌جمهوری امریکا زنگ هشداری است تا اروپا بیدار شود، چرا که به دلیل تغییرات مورد انتظار در سیاست خارجی واشنگتن، لزوم کاهش اتکا به ایالات متحده برای تأمین امنیت اروپا امری اجتناب‌ناپذیر است.
 رسانه امریکایی به نقل از منابع مطلع گزارش داد، اتحادیه اروپا و انگلیس تدابیر متقابلی برای مواجهه با تصمیمات دونالد ترامپ به منظور افزایش تعرفه‌های کالاهای صادراتی کشورهای اروپایی آماده کرده‌اند.
«پالتیکو» روز چهارشنبه گزارش داد، اگرچه اروپا نمی‌خواهد روابط بدی با ایالات متحده پیدا کند اما خود را بهتر از زمان دولت اول دونالد ترامپ برای وضعیت جنگ تجاری آماده کرده است.
در این گزارش همچنین آمده است، مقام‌های اروپایی امیدوارند که بتوانند ترامپ را قانع کنند تعرفه‌های جدید بر محصولات اروپایی وضع نکند، اما اگر چنین اتفاقی بیفتد چندین تدبیر متقابل را به منظور پاسخگویی از جمله وضع تعرفه‌های تلافی‌جویانه آماده کرده‌اند.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و شصت و یک
 - شماره هشت هزار و ششصد و شصت و یک - ۰۴ بهمن ۱۴۰۳