گزارش خبری

ناامیدی از کاهش آلودگی هوا

مهسا قوی‌قلب/ امروز با توجه به شدت آلودگی هوا دوباره پایتخت به تعطیلی کامل کشیده شد و طبق اعلام استانداری تهران، ادارات، بانک‌ها، مدارس و دانشگاه‌های تهران در روز شنبه 22 دی ماه تعطیل شدند.
از ابتدای پاییز مانند سال‌های پیش با شدت یافتن آلودگی هوا، در خصوص این معضل همیشگی، رسانه‌ها، کارشناسان و مسئولان دولتی و غیردولتی صحبت‌های زیادی کردند و گزارش‌های متعددی ارائه شد و راهکارهایی هم بیان شد اما آنچه که این روزها مشهود است، این نکته را یادآور می‌شود که هیچ کدام از نسخه‌هایی که برای حل این مشکل پیچیده شده، راه به جایی نبرده است. به گفته اداره‌کل هواشناسی استان تهران، آلودگی‌ها همچنان در روزهای آینده نیز ادامه دارد. این اداره از شهروندان خواسته تا از تردد غیرضروری خودداری کرده و از فعالیت‌های فیزیکی سنگین و طولانی‌مدت بپرهیزند.
سوده نجفی، عضو هیأت‌رئیسه شورای اسلامی شهر تهران در این باره به «ایران» می‌گوید: «قوه قضائیه باید به این موضوع ورود جدی داشته باشد.»
موارد متعددی در آلودگی شهر سهیم هستند؛ خودروها، موتورسیکلت‌ها و سوخت مورد استفاده در صنایع بزرگ همچون نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها که از جمله مقصران افزایش آلودگی هوا در شهر تهران هستند. بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی نهادهای مربوطه، سالانه تعداد زیادی از شهروندان تهرانی به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند؛ رقم قابل توجهی که هر سال هم بر آمار آن افزوده می‌شود و به دنبال آن حجم نگرانی‌ها را هم افزایش می‌دهد.
نجفی در این خصوص معتقد است: «تأثیر بلندمدت آلودگی هوا بر سلامت مردم از عواملی است که باعث شده سازمان‌ها نسبت به انجام تکلیف خود کم‌توجه شوند، با اینکه آلودگی هوا روی سلامت شهروندان تأثیر سریع نمی‌گذارد اما همین بی‌توجهی‌ها باعث می‌شود که تأثیرات مخرب هر روز بیشتر شود و فرد رفته‌رفته زمان طلایی درمان را از دست بدهد.»
6 ماهه دوم هر سال برای تهرانی‌ها تبدیل شده به تنفس در اتاق بزرگی که حجم ناباورانه‌ای از دود سمی را با خود به همراه دارد، دودی که انگار گریزی از آن نیست و نمی‌گذارد شهروندان کوچک‌ترین لذتی از زیباترین فصول سال ببرند، چرا که نفس کشیدن با این همه دود و غبار هر روز سخت‌تر و دیدن کوه‌های اطراف تهران نیز تقریباً غیرممکن شده است. ما در کشور قانون هوای پاک داریم، بی‌تردید اگر هر نهاد و دستگاه مسئول در قانون هوای پاک که حدود 27 دستگاه و نهاد هستند به وظایف خود عمل کنند، برون‌رفت از وضعیت هولناک و کشنده ناشی از آلودگی هوا مقدور می‌شود. شاید با ورود قوه قضائیه به این مسأله حیاتی، زودتر بتوان جان هزاران تهرانی را که بشدت تهدید می‌شوند، نجات داد. گفتنی است، تهرانی‌ها از ابتدای سال‌جاری 5 روز هوای پاک، ۱۷۹ روز هوای سالم، 97 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۵ روز هم هوای ناسالم برای همه گروه‌های سنی را تجربه کرده‌اند.