عزم دولت برای رفع عقب ماندگی های تاریخی

جواد سالارزهی
معاون‌ امور بین‌الملل استانداری سیستان و بلوچستان


سیستان و بلوچستان به عنوان بزرگ‌ترین استان در جنوب شرق کشور به‌رغم موقعیت استراتژیک، دسترسی به آب‌های آزاد، وجود معادن بسیار باارزش و صدها ویژگی منحصربه‌فرد همچنان جزو استان‌های توسعه نیافته است. هر چند وسعت زیاد، پراکندگی بالای جمعیت، دوری از مرکز، کم‌توجهی دولت‌ها و... در تمام این سال‌ها باعث شده میانگین شاخص‌های توسعه‌ای سیستان و بلوچستان ‌فاصله معناداری با سایر استان‌های توسعه یافته داشته باشد اما یقیناً بدون اعمال تبعیض، این فاصله زیاد با همت دولت و مردم استان جبران خواهد شد. موضوعی که با تأکید مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) در سالیان اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته و حالا دولت چهاردهم با بهره‌گیری از دیدگاه‌های ایشان، ایجاد عدالت در همه ابعاد برای مردم سیستان و بلوچستان را از مهم‌ترین برنامه‌های خود عنوان کرده است.
‌‌به دنبال قولی که رئیس‌جمهوری در جلسه رأی اعتماد به استاندار سیستان و بلوچستان مبنی بر سفر به استان طی دو مرحله داده بود، این استان اولین مقصد سفرهای استانی دکتر مسعود پزشکیان شد تا رفع عقب‌ماندگی‌های تاریخی این استان در کانون توجه قرار گیرد.
بخش اول این وعده در تاریخ یکم آذرماه امسال محقق شد و رئیس‌جمهوری پا به دیار «عیاران و حافظان قرآن» گذاشت و به زاهدان «پایتخت وحدت و همدلی ایران اسلامی» وارد شد. ماحصل این سفر تصویب 33 مصوبه در همکاری با 7 دستگاه ملی به ارزش 34 میلیارد و 272 میلیون تومان در بخش‌های راه و شهرسازی، بهداشت و درمان، نیرو، حفاظت محیط‌‌زیست، آموزش و ورزش و... بود. همچنین اختصاص ۲۰هزار میلیارد تومان برای طرح‌های سرمایه‌گذاری و تسهیلات بانکی با مشارکت ۱۱ بانک دولتی و ۱۳ بانک خصوصی، انعقاد ۱۷تفاهمنامه سرمایه‌گذاری در حوزه‌های صنعتی و اقتصادی با ارزش ۴۱ هزار میلیارد و ۴۰۱ میلیون دلار و ایجاد اشتغال برای ۳۰هزار نفر از دیگر دستاوردهای سفر اول هیأت دولت به استان بود. در کنار این مصوبات، دیدارها و نشست‌های جداگانه دکتر پزشکیان با اقشار و گروه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، روحانیون و علمای اهل سنت و تشیع که به نوعی کانون همبستگی و تحکیم وفاق بود، امیدی تازه در دل مردم استان روشن کرد.
حالا در کمتر از دوماه بار دیگر هیأت دولت میهمان مردم دیار نخل و آفتاب شده تا علاوه بر تکمیل طرح‌های سفر قبلی، مسائل و مشکلات حوزه جنوب و شمال استان را که کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند، بررسی کند.
افتتاح بزرگراه زابل - زاهدان به طول ۲۰۰کیلومتر که بخشی از کریدور شمال به جنوب محسوب می‌شود، از سرگیری طرح ساماندهی فروش سوخت در استان، شتاب‌بخشی به تکمیل کریدور ساحلی، بررسی مسائل بهداشتی و درمانی، تحقق عدالت آموزشی و برنامه‌ریزی برای افزایش سرانه فضاهای آموزشی، تسریع در تکمیل طرح‌های آب‌رسانی و شروع به‌ کار رسمی منطقه آزاد سیستان به عنوان محرک اقتصادی در شمال استان از مهم‌ترین دستاوردهای سفر دوم هیأت دولت به سیستان و بلوچستان بوده است. همچنین تقویت ظرفیت‌های تولید محصولات کشاورزی و میوه‌های گرمسیری مانند موز و خرما، طرح‌های شیلاتی، تأمین گوشت قرمز مورد نیاز کشور از طریق مرزهای استان، ساماندهی مبادلات مرزی، رونق صنعت گردشگری، ساماندهی حاشیه‌نشینی، طرح احداث فرودگاه چابهار و فعال‌سازی و افزایش فعالیت معادن غنی استان از قبیل طلا، مس، منیزیت، کرومیت، سنگ‌های قیمتی و مانند آن از دیگر موضوعاتی بود که در این سفر مورد بررسی، توافق و تصویب قرار گرفت.
بی‌تردید بهره‌مندی کشور از ظرفیت‌های سیستان و بلوچستان، باعث خواهد شد، تمرکز دولت و بخش خصوصی به این استان افزایش یابد که بیان آن در این نوشتار میسر نیست. امید است با افزایش و تخصیص کامل اعتبارات و تفویض اختیارت بیشتر به استان، شتاب‌بخشی به اجرای برنامه‌ها و صدها پروژه زیرساختی، اقتصادی و فرهنگی در سرزمین «هزارگنج»، هرچه سریع‌تر فرصت بهره‌مندی سایر نقاط کشور از نعمت‌های خدادادی این سرزمین مستعد را فراهم کند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و پنجاه و یک
 - شماره هشت هزار و ششصد و پنجاه و یک - ۲۲ دی ۱۴۰۳