نشست رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاترفجر برگزار شد

وفاق بازیگران صحنه در رویداد بین المللی

فرهنگی/چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاترفجر با اجرای 15 اثر در بخش مسابقه صحنه‌ای و 14 اثر در بخش استان‌ها آغاز به کار خواهد کرد.

با هرگونه حاشیه‌ در جشنواره
برخورد می‌کنم
در نشست رسانه‌ای این رویداد که روزگذشته (شنبه 15 دی) درتالار وحدت برگزارشد، اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی به عنوان سخنران نخست این مراسم بیان کرد: بنده تازه به جمع عزیزان پیوسته‌ام و آماده‌ایم با شعار «همدلی و وفاق» جشنواره را هر چه باشکوه‌تر برگزار کنیم. اگرچه معتقدم کار اصلی را هنرمندان انجام می‌دهند و تنها تلاش ما این است که با نظم و برنامه‌ریزی درست شاهد حضور خانواده تئاتر زیر چتر برگزاری جشنواره باشیم.
او در ادامه صحبت‌هایش به بودجه جشنواره اشاره کرد و گفت: بودجه‌ای که برای برگزاری جشنواره تئاتر فجر پیشنهاد دادیم، ۳۴ میلیاردتومان است که قسط اول آن را یکشنبه 16دی‌ماه دریافت خواهیم کرد. البته درمورد بودجه، شفاف‌سازی خواهیم داشت که چگونه خرج شده است.
اتابک نادری درباره شایعه تغییر دبیر جشنواره تئاتر فجر نیز تصریح کرد: «گمان برخی بر این بود که چون دبیر جشنواره فیلم تغییر کرده، دبیر تئاتر فجر هم تغییر پیدا می‌کند در حالی‌که سازوکار تئاتر فجر متفاوت است و آقای تقیانی‌پور با تیم خود کارش را انجام می‌دهد و با هرگونه حاشیه‌ای که بخواهد برای جشنواره تئاترفجر مشکل درست کند، مقابله می‌کنم.»

این جشن متعلق به اهل تئاتر است
خیرالله تقیانی‌پور، دبیر این دوره از جشنواره نیز در سخنانی گفت: افتخار داشتم درجایگاه کارگردانی در تئاتر و سینما در خدمت شما باشم. امیدوارم کمک حال تئاتر و رسانه تئاتر باشید که اگر نباشید ما کامل نیستیم.
او با اشاره به افزایش کمک‌هزینه گروه‌های شرکت‌کننده دراین دوره از جشنواره افزود: سعی‌مان براین است این جشن متعلق به اهل تئاتر باشد و نکته دیگر اینکه رقم کمک هزینه‌ها افزایش چشمگیری نسبت به دوره‌های پیش داشته است.
سعید نجفیان، دبیر اجرایی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر نیزاظهار کرد: اوایل تیرماه برای همکاری با جشنواره دعوت شدیم و صحبت‌های اولیه نیزدرباره فراخوان انجام شد و هفتم مرداد ماه فراخوان را منتشر کردیم. در ادامه در بخش مسابقه صحنه‌ای که متشکل از چند عنوان بود از آذر ۱۴۰۲ تا آذر ۱۴۰۳ نمایش‌های اجرا شده را مرور کردیم که درکل ۲۸۱ اثر متقاضی بودند که توسط ۵ نفر بررسی شد و از این میان ۱۵ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرد.
دربخش برگزیدگان جشنواره استانی نیز ۳۴ جشنواره برگزارشد که قراربود تا پایان آبان تمام شود اما به دلیل جشنواره‌های ملی زمان برخی جشنواره‌ها تغییر کرد و تا آخر آذر برگزار شد. در این بخش ۸۰ اثر معرفی شده است که در نهایت ۱۴ اثراز استان‌های شرکت‌کننده هستند. ۶ اثر صحنه‌ای هم در بخش غزه معرفی می‌شود. در بخش صحنه‌ای هم ۳۶ اثر در بخش مسابقه خواهیم داشت. نکته دیگر اینکه از جشنواره تئاتر کویر، سودای عشق، مقاومت و توانبخشان نیز در بخش صحنه‌ای شرکت دارند.
او اضافه کرد: ویژگی امسال جشنواره این بود که دوستان بزرگواری میهمان ما بودند ازجمله قطب‌الدین صادقی، حمیدرضا نعیمی، نادر برهانی‌مرند و ابراهیم پشت‌کوهی.
درادامه این نشست ایوب آقاخانی دبیر بخش نمایشنامه‌نویسی چهل وسومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر اظهار کرد: با توجه به اینکه در ادوار مختلف دبیر یا مدیر این بخش بودم، سعی کردم در حد بضاعت، به نفع سلامت قضاوت نهایی و رسیدن به نتیجه بهتر تجربیاتم را به کار بگیرم.
اودرادامه افزود: اوایل مردادماه فراخوان منتشرشد وبا کمال سربلندی تا پایان مهلت فراخوان (اول آبان ماه)، ۳۵۰ نمایشنامه از استان‌های مختلف کشور به دست ما رسید و در پایان با حضور هیأت مشورتی و قضاوت داوران که متشکل از شهرام کرمی، مهرداد کوروش‌نیا ومهرداد رایانی مخصوص بود، آثار در دو مرحله بررسی شد که درنهایت ۴۰ اثر برتر مشترک انتخاب شد و به مرحله نهایی رسیدیم که در ادامه ۱۲ اثر به‌عنوان نامزدهای نهایی معرفی شدند. لازم به ذکر است بخش‌های خاص جشنواره مانند مقاومت، غزه، نگارش نمایشنامه براساس زندگی و فعالیت‌های قهرمان ملی به این دلیل که معیار سنجش آنها متفاوت است در فهرست نامزدها قرار ندارند.
 
اجرای 6 اثر در بخش بین‌الملل
مژگان وکیلی مدیر بخش بین‌الملل جشنواره نیز دراین نشست گفت: از زمان انتشار فراخوان این جشنواره، ۲۳۱ اثر از کشورهای گوناگون متقاضی حضور دراین رویداد هنری شدند و بنا به صلاحدید برگزارکنندگان جشنواره، بخش بین‌الملل به صورت غیر  رقابتی است و نکته قابل توجه این است که هنرمندانی از ۴۵ کشور مانند روسیه، نروژ، سوئد، کانادا، کشورهای آفریقایی و… در این فراخوان شرکت کرده‌اند.
مدیر بخش بین‌الملل جشنواره تئاتر فجر ادامه داد: تعداد ۲۰ اثر از میان آثار ارسالی برای بازبینی نهایی و حضور در جشنواره انتخاب شدند که در نهایت از میان آنها ۶ اثر برای اجرای صحنه‌ای و  یک اثر به صورت اجرای آنلاین انتخاب شدند.
همچنین در بخش برگزاری ورکشاپ‌هایی با حضور اساتید بین‌الملل اعلام می‌کنم که ۱۵ استاد برای برگزاری ورکشاپ در چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از کشورهایی مانند کانادا، فرانسه، آفریقا، تونس، هند و… درخواست‌های خود را ثبت کردند که درنهایت با بررسی کیفیت موضوعات اعلام شده، یک ورکشاپ با عنوان «کاوش در تئاتر معاصر» و با حضور استادی از کشور هند به مدت سه روز در زمان جشنواره برگزار می‌شود.
مهدی آشنا مدیر بخش‌های عکس و پوستر چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر هم بیان کرد: ۱۰۰۰ اثر به دبیرخانه در بخش عکس ارسال شده که با توجه به بضاعت دبیرخانه در نهایت ۸۹ اثر به بخش نهایی راه یافت. همچنین ۱۲۰ پوستر به دبیرخانه رسید که دراین میان ۴۹ اثر به بخش رقابتی راه یافت.
 داوود نامور مدیر بخش به‌علاوه فجر نیز اظهار کرد: سال ۹۶ این بخش به گونه‌ای در فهرست جشنواره بود، سال‌های ۹۷ و ۹۸ نیز برگزار شد اما بعد از۵ سال این بخش موفق نبود و درنهایت با پیشنهاد به آقایان تقیانی‌پور ونجفیان، مقررشد این بخش رقابتی شود که این امر موجب انگیزه سالن‌های خصوصی می‌شود.
او در ادامه افزود: اجراها در اختیار مدیران تماشاخانه خصوصی قرار گرفت و هر مدیر یک تا ۳ نمایش برتر را معرفی کردند. باید بگویم بیش از ۱۰ تماشاخانه خصوصی در این بخش مشارکت دارند. حتی اجراهای خصوصی که مایل نبودند در این بخش شرکت کنند، دعوت شده‌اند و در سالن دیگری میزبان آنها خواهیم بود.
 
اجرای 147 اثر دربخش خیابانی
داریوش نصیری مدیر بخش مسابقه تئاترخیابانی نیزعنوان کرد: طبق اعلام رسمی فراخوان چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در بخش نمایش‌های بیرونی و خیابانی، ۱۶۷ اثر از ۶۶ شهر ایران متقاضی حضور دراین دوره ازجشنواره بودند که ازمیان ۳۳ اثربا کارگردانی خانم‌ها و 104 اثربا کارگردانی آقایان اجرا می شود.
درنهایت باید بگویم ازمیان آثارارسالی، دراین دوره ازجشنواره میزبان ۳۰ اثر از ۲۱ شهردربخش نمایش‌های بیرونی وخیابانی هستیم که سهم تهران ۵ اثراست وخوزستان ۴ اثر وهرمزگان و اصفهان هرکدام با ۳ اثر شهرهایی هستند که بیشترین تعداد آثار را در این بخش جشنواره دارند. او افزود: تنوع و گستردگی بسیاری در میان آثار انتخابی این دوره از جشنواره وجود دارد و باید بگویم نکته قابل توجه نیز حضور کارگردان‌های خانم در یک سوم آثار انتخابی است. موضوعاتی که در بخش بیرونی و خیابانی جشنواره اجرا خواهند شد، شامل نمایش‌های ایرانی، سردار سلیمانی، غزه و فلسطین، محیط زیست، شهدای غواص، ستایش زندگی، فضای مجازی و... هستند که در کنار آن، آثار تراژیک و آثار کمدی نیز حضور دارند که مکان‌های اجرا نیز بزودی اعلام می‌شود.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل و شش
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل و شش - ۱۶ دی ۱۴۰۳