انرژیهای تجدیدپذیر راهبردی مقرون به صرفه برای کاهش ناترازی برق
حدیث حدادی / ناترازی برق که در سالهای اخیر با آن مواجه شدهایم موجب قطعی مکرر برق در بخشهای مختلف شده است. این قطعیها در دفعات ابتدایی گریبانگیر صنایع نیز بود اما دولت چهاردهم به منظور جلوگیری و کاهش زیان فعالان صنایع از قطع برق آنها جلوگیری کرد و تنها مشترکان خانگی و ادارات مشمول قطعی برق شدند. اما علت این ناترازی در صنعت برق و راهکار خروج از این کلاف سردرگم چیست؟
میراثی از گذشته
داوود مددی، رئیس هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران با اشاره به اینکه ناترازی برق ریشه در گذشته این صنعت دارد و مشکلی نیست که در یک یا چند ماه گذشته ایجاد شده باشد، به خبر نگار «ایران» گفت: این چالش حداقل سابقهای بیش از یک دهه دارد، در واقع فعالان این حوزه از همان 10 سال گذشته از وزارت نیرو خواستار تسریع در احداث تجهیزات انرژیهای تجدیدپذیر در کشور شدند تا مشکل ناترازی برق برطرف شود. اما دولتهای پیشین فعالیت در این بخش را یک کار فانتزی میدانستند. در حالی که از همان زمان اغلب کشورها بخصوص همسایگان ایران به سرعت وارد این حوزه شده و اقدام به تولید برق از منابع تجدیدپذیر همچون خورشید و باد کردند.
مددی افزود: انرژیهای تجدیدپذیر نه تنها به علت اینکه سوختی مصرف نمیکنند و آلایندگی زیست محیطی ندارند؛ بلکه هزینه تولید برق آن نیز با توجه به بازار رقابتی که وجود دارد بسیار پایین است از همین رو برای اغلب کشورها در اولویت تولید برق جای دارند. بنابراین در حال حاضر مقرون به صرفهترین راه برای کاهش ناترازیهای بخش برق استفاده از این نوع انرژیهاست.
تمایل سرمایهگذاران و چالشهای پیش رو
وی درخصوص سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر بیان کرد: در حال حاضر سرمایهگذاران متعددی در کشور وجود دارند که تمایل به ورود به این حوزه را دارند اما برخی موانع همچون بوروکراسیهای اداری و دخالت دولت در این حوزه مانع از سرمایهگذاری فعالان بخش خصوصی شده است. از سوی دیگر اگر بازار بورس سبز بدون دخالت دولت و با توجه به میزان عرضه و تقاضا قیمتگذاری شود، مشکل قیمت و نرخگذاری حل شده و سرمایهگذاران برای ورود به این حوزه تشویق میشوند.
مددی تصریح کرد: یکی از اقداماتی که در برخی از مواقع در طول سال صورت میگیرد این است که شبکه توزیع در برهه زمانی مشخصی اقدام به خرید و فروش برق میکند که این اقدام خود نوعی ورود و دخالت در بخش عرضه و تقاضا محسوب میشود که موجب میشود نظم بازار از بین برود.
وی بیان کرد: یکی از اقدامات مهمی که دولت چهاردهم انجام داده این است که بخشنامهای را در هیأت دولت تصویب کرده که براساس آن موانع مختلف این حوزه مورد بررسی قرار گرفته تا اقدامات لازم را انجام دهند.