عراقچی سفر وزیر خارجه عمان را «به موقع» توصیف کرد

پیام پادشاه عمان به پزشکیان

رئیس‌جمهوری نگاه و رویکرد عملی جمهوری اسلامی ایران را گسترش صلح و امنیت در منطقه و میان همه کشورهای اسلامی توصیف کرد و خواستار تعامل جدی‌تر ایران و عمان در این راستا شد. مسعود پزشکیان در دیدار«بدر البوسعیدی» که با پیام مکتوب سلطان عمان برای رئیس‌جمهوری به تهران آمده بود، سیاست خارجی دولت چهاردهم را بر گسترش روابط و تحکیم همکاری‌ها با همه کشورهای اسلامی استوار دانست و تصریح کرد: اینکه کشورهای منطقه و ملت‌های مسلمان با یکدیگر اختلاف داشته باشند و جنایتکاری مثل رژیم صهیونیستی از این وضعیت برای ضربه زدن به آنان سوءاستفاده کند، به هیچ وجه قابل قبول و مطلوب نیست. رئیس‌جمهوری با اشاره به توافق تهران و مسقط برای برگزاری نشست آتی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی در آینده نزدیک، افزود: اقدامات و پیگیری‌های خوبی در جریان است تا مقدمات تسریع در اجرای توافقات گذشته و حصول تفاهمات جدید میان دو کشور فراهم شود. وزیر امور خارجه عمان نیز در این دیدار با ابلاغ سلام‌های گرم سلطان این کشور به رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس‌جمهوری و ملت ایران، روابط فیمابین را نمونه و الگویی از گسترش همکاری‌ها بر مبنای دوستی و اعتماد متقابل دانست و خاطرنشان کرد: گسترش روابط با ایران بر پایه احترام و اعتماد موجود متقابل یک قاعده تغییرناپذیر برای عمان بوده است.

عراقچی: پیامی از جانب امریکا
رد و بدل نشد
وزیر امور خارجه ایران و عمان روز گذشته پس از دیدار و رایزنی پیرامون مسائل دوجانبه و منطقه‌ای در نشست خبری محتوای گفت‌و‌گویشان را تشریح کردند. سید عباس عراقچی پیرامون محتوای سفر همتای عمانی اش، گفت که در سفر «سید بن حمد بن حمود البوسعیدی» به تهران، پیامی از جانب امریکا رد و بدل نشده است. وی در عین حال با یادآوری نقش مسقط در کمک به روابط ایران با برخی از کشورها و در مذاکرات هسته‌ای، تصریح کرد: ما به تبادل پیام‌هایی که لازم باشد در زمان مقتضی با طرف امریکایی از طریق سفارت سوئیس در تهران ادامه می‌دهیم و برادران ما در عمان نیز در شرایطی که نیاز باشد به این کار مبادرت می‌کنند، اما در حال حاضر چنین پیامی وجود ندارد. عراقچی ادامه داد:سفر وزیر خارجه عمان سفری به موقع بود. وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به کمیسیون مشترک ایران و عمان که ماه آینده در مسقط برگزار می‌شود، حجم تجارت دو کشور در سال گذشته را ۲ و نیم میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: روابط ۲ کشور ایران و عمان در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی رو به گسترش هست و ما همواره رایزنی مستمری را با همدیگر داشتیم.
وزیر خارجه عمان نیز در این نشست خبری با بیان اینکه در جریان سفر به تهران حامل پیام مکتوب سلطان عمان برای آقای پزشکیان بوده است، گفت: این پیام در چهارچوب ادامه مشورت‌های ۲ کشور و ادامه تأکید بر گسترش روابط بین ۲ کشور است.

تأکید بر تقویت ارتباطات راهبردی ایران و عمان
بدرالبوسعیدی در سفرش به تهران همچنین با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه گفت‌و‌گو کرد. در دیدار وزیر خارجه عمان با قالیباف، دو طرف بر تقویت ارتباطات راهبردی، تجاری و گردشگری بین ایران و عمان تأکید کردند. رئیس مجلس در این دیدار با اشاره به در دستورکار قرار داشتن رسیدگی به لایحه موافقتنامه حمل‌ونقل دریایی بین ایران و عمان و برنامه مجلس انجام قانونگذاری‌های لازم در مسیر ارتقای روابط دو کشور، اذعان کرد: ظرفیت‌های موجود از جمله نزدیک بودن دو کشور به یکدیگر می‌تواند مسیر را برای توسعه روابط اقتصادی و افزایش حجم مبادلات تجاری هموار کند، همچنین حوزه گردشگری بویژه بخش سلامت از ظرفیت‌هایی است که می‌توان آن را بیش از گذشته فعال کرد. وزیر خارجه عمان نیز با بیان اینکه روابط میان عمان و ایران یک ارتباط بسیار راهبردی است، عنوان کرد: لازم است رایزنی‌های خود را همزمان با افزایش چالش‌های سیاسی، امنیتی و اقلیمی، افزایش دهیم تا بتوانیم مسائل را حل کنیم.

احمدیان: تغییری در دکترین هسته‌ای ایران ایجاد نشده است
وزیر خارجه عمان در ادامه با نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی و دبیر شورای‌عالی امنیت ملی نیز دیدار کرد. در این دیدار علی‌اکبر احمدیان در پاسخ به استفسار وزیر خارجه عمان گفت: اظهارات و شایعات مبنی بر افزایش انباشت مواد غنی‌شده و ارتقای سطح غنی‌سازی بی‌اساس است و جمهوری اسلامی ایران هنوز به چهارچوب کلی تفاهم‌های مسقط پایبند است و توپ در زمین طرف مقابل قرار دارد تا به تعهدات خود عمل کند. وی افزود: برخلاف مطالبی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود، بر‌اساس نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی تغییری در دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران ایجاد نشده است.
بدر البوسعیدی نیز در این دیدار گفت که سلطان عمان همواره بر ضرورت گسترش بیش از پیش روابط با جمهوری اسلامی ایران تأکید دارد. روابط دو کشور در بالاترین سطح راهبردی قرار دارد و در موضوعات مختلف همکاری‌های نزدیکی با یکدیگر دارند.

 

برش

روی گشاده تهران به فرستاده «مسقط»
پیامی که «سید بن حمد بن حمود البوسعیدی» فرستاده مسقط از «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان برای مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری به تهران آورد، بیش از هر چیز به عنوان نمایی از یک دوستی تاریخی معنا پیدا می‌کند. وزیر خارجه عمان در حالی روز گذشته به دیدار مقام‌های تهران آمد که سفر او به نمایندگی از یک بازیگر خوشنام که بارها کوشیده روابط ایران با بازیگران عربی و خارج از منطقه را از لبه تیغ تنش‌های پرشمار منطقه عبور دهد، معنا و پیام‌هایی فراتر از پیگیری دستور کار مناسبات دوجانبه تهران و مسقط به همراه داشت. این صبغه صلح جویانه سبب شد حضور روز گذشته فرستاده «مسقط» به تهران از سوی ناظران نه فقط برای آنچه دو طرف اراده برای تحقق اهداف دوجانبه در بطن سازکارهای مشترک می‌خوانند، که مهم‌تر از آن گام بلند عمان برای تکرار یک نقش تاریخی در میانداری بحران‌های جاری میان ایران و جبهه بازیگران غرب معنا شود. این نقشی است که سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه روز گذشته در نشست خبری مشترک با همتای عمانی سعی کرد با گفتن اینکه «مسقط همواره برای کمک به روابط ایران با برخی کشور‌های دیگر آماده بوده و ارتباطاتی برقرار شده است و اگر نیاز باشد این کار انجام شود حتماً خواهد شد» بر آن صحه بگذارد. این درحالی است که وقوع رویدادهای شتابان منطقه از ماجرای ناگهانی سقوط دولت دمشق گرفته تا تغییر دولت امریکا و روی کار آمدن دونالد ترامپ، سیاستمدار ماجراجوی امریکایی شکل‌گیری تصویری متفاوت را از آینده مناسبات خاورمیانه روشن می‌سازد که ایران به عنوان یک بازیگر کلیدی در آن نقش مهمی را ایفا می‌کند. بر پایه ایفای چنین نقشی است که مسقط می‌کوشد بر یکی از مهم‌ترین وجوه تعریف شده رابطه دیپلماتیک خود با تهران یعنی میانجیگری در کشاکش بحران‌ها پای بفشارد و امکان‌هایی را برای عبور دادن متحدانش از تعارض‌های شکل گرفته در منطقه و از سوی دیگر ایجاد پیوندهای مستقیم و غیر مستقیم میان ایران با پایتخت‌های غربی فراهم آورد. این‌چنین بود که پزشکیان دست «البوسعیدی» را به گرمی فشرد تا معلوم شود رابطه طلایی ایران و عمان در دولت نوپای او همچنان ادامه خواهد یافت. بویژه که مسقط ایران را به درستی به عنوان یکی از قدرت‌های بزرگ منطقه می‌شناسد و ذیل همین نگاه می‌کوشد سیاست‌های در دستور کارش در امتداد نگاهی باشد که سلطان فقید این کشور در مسیر همگرایی و عبور از تنش‌های رو به تزاید در پیش گرفته است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل و دو
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل و دو - ۱۱ دی ۱۴۰۳