روز گذشته سه جلسه راهبردی با حضور رئیس جمهوری برگزار شد

بهبود اقتصاد ایران روی میز دولت


روز گذشته سه جلسه اقتصادی با موضوعات و دستورکارهای متفاوت به ریاست رئیس جمهوری تشکیل شد. یکسان‌سازی اطلاعات اقتصادی، شورای عالی مسکن و شورای عالی رفاه سه جلسه اقتصادی دیروز پزشکیان بودند.
این جلسات معطوف به سیاستگذاری‌های کلان است که مسیرهای حرکت نظام اجرایی در این سه حوزه‌ را مشخص می‌کند. اینکه در آینده در حوزه یکسان‌سازی اطلاعات، رفاه یا مسکن چه روی خواهد داد، بسته به این است که این سیاستگذاری‌ها به چه نحو از سوی نظام اجرایی یا بوروکراسی که بازوی عملیاتی کردن این سیاست‌ها است، اجرایی شود. اما تا همین جا با مرور اخبار منتشر شده از این سه جلسه می‌توان چشم اندازهایی درنظر داشت که قرار است چه اتفاقی بیفتد.  جلسه یکسان‌سازی اطلاعات اقتصادی در اصل باهدف بررسی نحوه اجرای ماده 169 قانون مالیات‌های مستقیم برگزار شد. زیرا در این ماده بر اتصال سامانه‌های اطلاعاتی نهادهای مختلف تأکید شد. اگر این ماده قانونی به درستی اجرا شود، به این معنی خواهد بود که بخش عمده فسادهای اعم از پولشویی یا پول‌های کثیف و فرارهای مالیاتی، به سهولت قابل شناسایی خواهد بود. در جلسه شورای عالی رفاه، مسأله فقر و گستردگی آن در ایران بررسی شد. هدایت این جلسه برعهده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود که وزارت متبوع خود را منعکس کننده صدای فقرا در دولت دانست. در این جلسه شش پیشنهاد برای بهبود وضع فقر در ایران بررسی شد و فعلاً به مرحله تصمیم‌گیری نرسید. مهم‌ترین دستورکار شورای عالی مسکن هم تسریع در تأمین مالی پروژه‌های در دست اقدام بود که قرار شد وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی در این باره باهم تبادل نظر و همکاری کنند.

فناوری اطلاعات
در خدمت سالم‌سازی اقتصاد
رئیس جمهوری در جلسه نحوه اجرای ماده 169 قانون مالیات‌های مستقیم به منظور اتصال و یکسان‌سازی اطلاعات اقتصادی که دیروز برگزار شد، بر ضرورت اتصال سامانه‌های اطلاعاتی نهادهای مختلف تأکید کرد.
مسعود پزشکیان با بیان اینکه می‌توان با بسیج نیروها طی یک بازه زمانی کمتر از شش ماه اطلاعات مالی و اقتصادی همه افراد را به صورت خود اظهاری جمع‌آوری کرد، گفت: مرحله بعد از جمع‌آوری اطلاعات، اتصال داده‌ها به هم است. اگر اطلاعات مربوط به کدپستی افراد، کد زمین، کد ملی و اطلاعات مربوط به ماده 169 قانون مالیات‌های مستقیم به هم متصل شوند، بسیاری از مشکلات کشور حل می‌شود و می‌توان به راحتی جلوی فسادها و فرارهای مالیاتی، زمین خواری‌ها و کوه خواری‌ها را گرفت، زیرا هر قطعه زمین مشخصات روشنی دارد و می‌توان به راحتی تشخیص داد، زمین متعلق به چه کسی و دارای چه کاربری‌ای است و امکان ساخت و سازهای غیرمجاز نیز وجود نخواهد داشت.
رئیس جمهوری خواستار استفاده از تجربه سایر کشورها شد و به افرادی اشاره کرد که تجربه موفقی در یکی از کشورهای خارجی در عملیاتی کردن سامانه جمع‌آوری و تحلیل داده‌های فعالیت‌های اقتصادی افراد داشته و اعلام آمادگی کرده‌اند در مدت کوتاهی ایده‌های خود را در ایران نیز اجرا کنند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه اگر مدیران اراده داشته باشند، می‌توان در زمان کوتاهی این اصلاحات را انجام داد، به سامانه طراحی شده از سوی اداره دارایی اشاره و اظهارکرد: اگر قرار باشد برای عملیاتی کردن این سامانه مقررات را اصلاح کنیم، این کار را انجام می‌دهیم، اما قدم اول جمع‌آوری داده‌ها و قدم بعدی هوشمندسازی و اتصال آن به داده‌های سایر نهادهاست.
در حال حاضر گاهی پیش می‌آید که رد یک کالا پس از ترخیص از بندر گم می‌شود و از بازارهای آزاد سر در می‌آورد، این امر ناشی از آن است که ما بر داده‌ها تسلط نداریم.

تسریع در تأمین مالی پروژه‌های مسکن
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی هم درباره جلسه روز گذشته شورای عالی مسکن، گفت: به دستور رئیس‌جمهوری مقرر شد، وزرای راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی در کنار بانک مرکزی، با هم‌افزایی نسبت به تسریع در تأمین مالی پروژه‌های در حال اجرا و در تعهد دولت اقدام کنند. مقرر شد نتیجه اقدامات حداکثر در مدت یک ماه منعکس شود. حبیب‌الله طاهرخانی با بیان اینکه کارگروه‌های فنی و تخصصی با رویکرد ضمانت اجرایی برای مصوبات شورای‌عالی مسکن تشکیل می‌شود، اظهارکرد: در این جلسه مقرر شد پنج کارگروه ذیل شورای عالی مسکن شامل کارگروه برنامه‌ریزی و تأمین مسکن، کارگروه هماهنگی ساخت و تأمین زیرساخت، کارگروه ساخت و تأمین زیرساخت‌ها، کارگروه تأمین مسکن محرومان، کارگروه نوسازی واحدهای فرسوده و کارگروه رفع موانع و تسهیل تولید و عرضه مسکن تشکیل شود.

 

خبر

بررسی 6 راه مقابله با فقر

در اولین جلسه شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی در دولت چهاردهم که دیروز برگزار شد، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن ارائه گزارش پایش فقر و ابعاد آن در ایران طی سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۲ پیشنهادهایی برای فعال‌سازی نیروهای اجتماعی در راستای تحقق عدالت به اعضا مطرح کرد. احمد میدری با بیان اینکه وزارت رفاه منعکس‌کننده صدای فقرا در دولت است، افزود: فقر در ایران جنسیتی، سالمندی و جغرافیایی شده است و باید همه تلاش کنیم که از میزان فقر کاسته شود. محاسبه و به روزرسانی اطلاعات مربوط به وضعیت خط فقر، پیش‌بینی سازکار ارائه تسهیلات بانکی خرید اعتباری برای پنج دهک پایین درآمدی، تحقق عدالت شغلی از طریق ساماندهی و تبدیل رابطه استخدامی نیروهای انسانی شرکت‌ها و ضابطه‌مند کردن انواع قراردادهای استخدامی، اصلاح آیین‌نامه چتر ایمنی رفاه اجتماعی و راهبردهای شش‌گانه توسعه منطقه‌ای از سوی اعضا مورد تبادل نظر قرار گرفت. در این جلسه وزیر تعاون ابعاد فقر و گستره آن در ایران را با استفاده از شاخص‌های مختلفی مطرح کرد که میزان کالری دریافتی افراد برحسب مناطق جغرافیایی یا شهری از جمله آنهاست.
این شاخص‌ها بیانگر آن است که در سال‌های گذشته وضعیت فقر در ایران نه تنها بهبود نیافته، بلکه همچنان تعداد بیشتری از ایرانیان دچار فقر می‌شوند. با اینکه اکنون بنا به تعریف‌ها فقر ابعاد، زوایا و تعریف‌های مختلفی دارد که نمی‌توان صرفاً با تأکید بر پول داشتن یا نداشتن آنها را تعریف کرد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل و دو
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل و دو - ۱۱ دی ۱۴۰۳