جمعی از جامعه شناسان و اساتید دانشگاه‌ها با رئیس‌جمهوری و معاون اول دیدار کردند

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

دیروز در پاستور، انگاری روز دانشگاه و جامعه‌شناسی بود. جامعه‌شناسان و اعضای انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در دو برنامه جداگانه، با رئیس جمهوری و معاون اول رئیس‌جمهوری دیدار کردند. این دیدارها دو سویه بود؛ از یک سو رئیس‌جمهوری و معاون اول رئیس‌جمهوری دیدگاه‌های خود و چالش‌های کشور را مطرح کردند و در سوی دیگر، اساتید دانشگاه که از جایگاه کارشناسی و علمی پیشنهادهای خود را طرح کردند. نکته این بود که رئیس جمهوری با بیان مشکلات مبتلابه ایران در حوزه‌های مختلف عملاً در این جلسه راهکار ارتباط و همکاری دانشگاه و دولت را پیش کشید. راهکار پزشکیان تعریف پروژه‌ها برای همکاری دانشگاه و اساتید دانشگاه با دولت بود، چرا که به باور او نه تنها حل مشکلات نیازمند همکاری دانشگاه است، بلکه همه علوم، همه دانش و همه مهارت‌ها و راه‌حل‌ها صرفاً در اختیار رئیس جمهوری یا دولت نیست. به قول پزشکیان، چه بسا نیروها و افرادی در نقاط مختلف کشور باشند که از رئیس جمهوری هم توانمندتر باشند، اما زمینه طرح دیدگاه‌ها و راه‌حل‌های خود را نداشته باشند. در دولت چهاردهم درهای دولت برای دریافت نظرات و دیدگاه‌های این افراد کاملاً باز است.

دانشگاه به میدان بیاید
رئیس جمهوری در جلسه دیروز با اعضای فعلی و ادوار انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها، همان نکته‌ای را گفت که پیشتر دیگر رؤسای‌جمهوری هم گفته بودند: «امروز کشور با مجموعه‌ای از مسائل و مشکلات در حوزه‌های مختلف دست به گریبان است که اگر دانشگاه‌ها با ظرفیت‌های بالای خود به میدان بیایند، بخش قابل توجهی از مشکلات کشور حل خواهد شد.»
اما تفاوت مسعود پزشکیان در این بود که اگر در گذشته این اظهارات بیشتر جنبه تعارف سیاسی داشت، او از ضرورت‌های این ارتباط گفت. این ضرورت، ناشی از فقدان توانایی‌های لازم در نظام اداری کشور است. وی گفت: «امروز تا دلتان بخواهد درباره مسائل مختلف نظر و دیدگاه وجود دارد، در حالی که یکی از مشکلات جدی ما در بخش عمل و اجراست، متأسفانه نظام اداری ما در قالب‌های منسوخ شده منجمد شده و بسیاری از مدیران در حالت انفعال به سر می‌برند و خارج کردن آنها از این وضعیت نیز بسیار زمان‌بر خواهد بود.» پس از طرح این مقدمه بود که پزشکیان گفت برای پرکردن چنین شکاف یا خلأیی در نظام اداری کشور «ما آماده‌ایم با دانشگاه‌ها به صورت پروژه‌محور کار کنیم و مبنای پرداخت‌های ما نیز بر اساس عملکردها خواهد بود.»
رئیس جمهوری بیش از همه توجه دانشگاهیان را به ضرورت‌های مهم‌تر امروز ایران، همچون مناطق مرزی اشاره کرد که به دلیل وجود فقر، کول‌بری، سوخت‌بری و مبادلات ته‌لنجی اشاره کرد که به جای فرصت، به تهدید برای کشور تبدیل شده‌اند.
پزشکیان درباره جایگاه دانشگاه و اساساً اهمیت بهره‌مندی از نظرات نخبگان، به یک مقوله مهم اشاره کرد. او به جای اینکه فقط خود را دارای تفکر عالی و فقط خود را دارای راهکارهای خارق العاده نشان بدهد، گفت: «حل همه مسائل و مشکلات کشور نباید صرفاً معطوف به نظر شخص رئیس جمهوری باشد، ما امروز در کشور از مجموعه عظیمی از انسان‌های توانمند برخورداریم که شاید خیلی از آنان از من بهتر باشند، اما فرصت بروز و ظهور پیدا نکرده‌اند، باید زمینه و بستر برای نقش‌آفرینی این افراد فراهم شود.» وی برای این مسأله، «تمرکززدایی از مدیریت در مرکز و واگذاری اختیارات به استان‌ها» را مطرح کرد تا نیروهای نخبه هر استان، خودشان فرآیند توسعه و رفع کاستی‌های منطقه را به دست بگیرند.
رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به اینکه «در انتخاب مدیران برای ما نه رویکردهای جناحی، مذهبی و قومیتی، بلکه برخورداری از سه عنصر مدیریتی مسئولیت‌پذیری، عملکرد و پاسخگویی اهمیت دارد» دلیل این تأکید را اینطور بیان کرد: «ما به مدیرانی نیازمندیم که بدانند، بتوانند و بخواهند که دولت را در رسیدن به اهدافی که تعیین کرده، کمک کنند و طبعاً هر کسی که در این چهارچوب عمل نکند، کنار خواهد رفت.»
وفاق و نتایج یا کاربردهای آن، مسأله دیگر مورد اشاره رئیس جمهوری بود. وی گفت: «آنچه امروز دولت در زمینه‌های مختلف موفق به دستیابی به آنها شده، با همدلی و توافق میان سه قوه اتفاق افتاده است؛ ما بدون هماهنگی و همدلی کاری از پیش نخواهیم برد و بر استمرار این روند تأکید داریم.» وی در پایان خطاب به اساتید دانشگاه‌ها گفت: «ما از شما می‌خواهیم نظرات خود را به راهکارهای قابل اجرا و عملیاتی تبدیل کنید، گرچه فرصت و زمان ما محدود است، اما اگر دانشگاه به کمک دولت بیاید خواهیم توانست در این فرصت محدود هم بسیاری از مسائل را که در حوزه اختیارات ما است، حل و‌فصل کنیم.»

 

برش

عارف: راهکارها میدانی باشد

تأکید رئیس جمهوری مبنی بر اینکه نظرات دانشگاهیان به راهکارهای قابل اجرا و عملیاتی تبدیل شود، از سوی معاون اول رئیس‌جمهوری هم تکرار شد. محمدرضا عارف در نشست با اساتید علوم اجتماعی و جامعه‌شناسان کشور، تأکید کرد: «راه‌حل‌ها و راهکارهای حل مسائل کشور از سوی نخبگان اجتماعی و اقتصادی نباید صرفاً آکادمیک و دانشگاهی بلکه با رویکرد اقدامات و نگاه میدانی انجام شود.»
وی درعین حال خواستار تحلیل عملکرد نخبگان در دهه‌های گذشته شد، عملکردی که نتوانست به نتایج مطلوب کشور و توسعه ایران بینجامد. عارف گفت: «باید عملکرد و موضع‌گیری‌های دهه‌های گذشته به خوبی تحلیل شود و نخبگان سیاسی سهم خود را در برخی از ناکامی‌ها پذیرا باشند و از دست رفتن برخی فرصت‌های گذشته ریشه‌یابی شود.»
عارف درعین حال بر اهمیت جلوگیری از برخی از برخوردهای قهری و برچسب‌زدن به دلسوزان و نخبگان کشور تأکید کرد و درباره رویکرد وفاق و نتایج آن، گفت: «وعده‌های انتخاباتی پزشکیان و طرح شعار وفاق ملی فرصتی مناسب‌تر از گذشته در اختیار حاکمیت و بدنه نخبگانی جامعه قرار داد.» وی برای نمونه به مسأله رفع فیلترینگ اشاره کرد و افزود: «فیلترینگ شبکه‌های مجازی شاید اهمیت چندانی نداشت اما تبدیل به یک خط قرمز در کشور شد که البته دولت و رئیس دولت با بهره‌گیری از شرایط وفاق ملی در کشور به دنبال حذف فیلترینگ بود و اقدام اخیر با همین رویکرد و با همکاری سه قوه انجام شد.» معاون اول رئیس‌جمهوری در ادامه به مسأله‌ای اشاره کرد که همه دولت‌های پس از انقلاب به آن مبتلا بودند؛ باقی نماندن دستاوردها. چرا که با تغییر دولت‌ها، یا رویکرد نظام اداری تغییر می‌کرد یا ساختار سیاسی ترجیح می‌داد رویه‌های گذشته را تغییر دهد. حاصل این فرآیند بی‌دستاورد شدن همگان در دهه‌های گذشته بود. برهمین اساس، معاون اول رئیس‌جمهوری «ماندگاری اقدامات و دستاوردها» را راهبرد دولت چهاردهم عنوان و تأکید کرد: «به جای راهکارهای مقطعی و «مُسکن پروری» به دنبال درمان ریشه‌ای هستیم و با توجه به «سرمایه اجتماعی رئیس‌جمهور» و طرح گفتمان وفاق ملی یک فرصت تاریخی در اختیار کابینه و دولت چهاردهم قرار گرفته است که باید از این فرصت طلایی برای اصلاح برخی روندهای غلط گذشته و نیل به توسعه پایدار اقتصادی بهره گرفت.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل - ۰۹ دی ۱۴۰۳