گزارش «ایران» از شایعه تغییرنام یکی از معابر اصلی اصفهان
هاشمی رفسنجانی از نصفجهان حذف شد؟
بیتا میرعظیمی
خبرنگار
خبر تغییر نام بزرگراه «آیتالله هاشمی رفسنجانی» به نام استاد پرورش از سوی شهرداری اصفهان در حالی رسانهای شده و در فضای مجازی دست بهدست میشود که براساس توضیح شهرداری اصفهان به «ایران»، نامگذاری محدوده پل اشکاوند تا روشن دشت (پل شهید فخری زاده) بهنام آیتالله هاشمی رفسنجانی همچنان حفظ شده است؛ محدودهای که بهدلیل قرارگیری در حد فاصل دو مرکز مهم، انرژی اتمی اصفهان و سالن همایشهای بینالمللی اصفهان همچنان از اهمیت زیادی برخوردار است.
«مصطفی نباتی نژاد» عضو شورای نامگذاری اماکن و معابر شهر اصفهان و رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر به «ایران» میگوید: «نام مرحوم «آیتالله هاشمی رفسنجانی» به هیچ وجه از بزرگراه حذف نشده و قرار هم نیست این اتفاق بیفتد. این پیشنهاد تنها به دلیل طولانی بودن مسیر نامگذاری شده قبلی و امکان نامگذاری جدید در بخشی از آن قطعه ارائه شده و از سوی شورای نامگذاری اماکن و معابر شهر اصفهان به تصویب رسیده است. موج ایجاد شده گویا باور ندارد که مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی نماد هیچ جناح خاصی اعم ازچپ و راست نبوده و نماد انقلاب اسلامی بهشمار میروند. نکته اینجاست که نامگذاری این بزرگراه به نام آیتالله هاشمی رفسنجانی در دوره حضور اصولگراها در «دوره چهارم شورای شهر» اتفاق افتاده است. حال چگونه بخشی از رسانهها مدعی شدهاند که اعضای اصولگرای شورای شهر اصفهان اقدام به حذف نام مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی کردهاند! این در حالی است که چند روز پیش، عدهای تنها بخشی از 10 پیوست مصوبات شورای شهر از سامانه را دریافت کرده و آن را رسانهای کردند. برآورد کلی این است که همه موضوعات به صورت شفاف بیان نشده و تنها شایعاتی مبنی بر حذف نام مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی از بزرگراه منتشر شده است. این در حالی است که بخش جنوب زاینده رود کماکان به نام مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی بوده و تنها بخش شمالی زاینده رود به نام مرحوم استاد پرورش نامگذاری شده است.»
نامگذاری با چهرههای ملی
طبق گفته این مقام مسئول، در اصفهان 4 رینگ وجود دارد. رینگ اول و دوم تقریباً هم پایه میانی بافت تاریخی شهر اصفهان بوده و ساخت آنها به دوره قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بازمی گردد. با توسعه بافت شهری، رینگ سوم در دهه 80 و 90 تکمیل شده و نامگذاری قطعات آن (9-8 قطعه) عموماً به نام شهدای دفاع مقدس از جمله شهید خرازی، شهید آقابابائی، شهید اردستانی، شهید چمران و... انجام شد. این رویه درباره رینگ چهارم که بخشی از آن خارج از شهر اصفهان قرار داشته و تاکنون نیمی از آن احداث شده نیز اعمال شده و مقرر شد تا قطعات آن به نام علما، دانشمندان و چهرههای معتبر ملی نامگذاری شود. اولین بار حلقه اول رینگ چهارم متشکل از 6 کیلومتر، پس از رحلت «آیتالله هاشمی رفسنجانی» و در دوره چهارم شورای شهر اسلامی اصفهان (1396) به نام ایشان نامگذاری شد. قطعهای که مناطق 4 و 6 اصفهان را دربرمی گیرد.
مصوبهای که 3 ماه پیش
تصویب شد!
عضو شورای نامگذاری اماکن و معابر شهر اصفهان میافزاید: چندی پیش شورای شهر، بخش موجود در منطقه 4 را به نام مرحوم استاد پرورش؛ یکی از مفاخر ملی و مورد عنایت انقلاب اسلامی نامگذاری کرده و مهمترین قطعه آن در منطقه 6 همچنان به نام مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی باقی ماند. همانگونه که بخش منطقه 14 به نام آیتالله خاتون آبادی و بخش منطقه 7 به نام آیتالله ناصری نامگذاری شده است. از طرفی پیشنهاد شده تا امتداد قطعات رینگ چهارم به نام علمایی مانند حاج آقا مهدی مظاهری و آیتالله شوشتری و... نامگذاری شود.
«مصطفی نباتی نژاد» تصریح میکند: مطابق قانون، یکی از وظایف شورای اسلامی نامگذاری اماکن و معابر شهرهاست. این نامگذاریها اغلب به صورت کارشناسی یا با پیشنهادهای مردمی انتخاب میشود. از طرفی این مصوبه حدود 3-2 ماه پیش به تصویب رسیده و مردم اصفهان در جریان قرار داشتند. هفته گذشته در سالگرد استاد پرورش رونمایی این معبر توسط شهردار اصفهان انجام شد؛ حتی تابلو تغییر نامگذاری به صورت غیررسمی نیز نصب شد.
تغییر نامگذاری با نظارت ویژه
عضو شورای شهر اصفهان با اشاره به حساسیت شورای شهر در تغییر نامگذاری معابر و اماکن میگوید: شورای نامگذاری معابر و اماکن اصفهان متشکل از 7 عضو (3 عضو شورای شهر، مدیرکل ارتباطات و امور بینالملل شهرداری، معاون فرهنگی شهردار و 2 شخص حقیقی متخصص که با انتصاب شهردار منصوب شده اند) پیشنهاد نامگذاری جدید را ارائه داده و پس از تصویب شهردار اصفهان به صورت لایحه به کمیسیون فرهنگی ارائه شد؛ پس از بررسیهای اولیه، این موضوع در صحن شورای اسلامی نیز به تصویب رسیده و پس از ارائه به هیأت تطبیق فرمانداری مصوب شد. در هیأت تطبیق فرمانداری نیز کمیته نظارت بر نامگذاری بر روند تغییر نامگذاریها نظارت ویژه داشته و این موضوع حکایت از حساسیت شورای شهر نسبت به موضوع دارد. باید تأکید کرد که مسئولان فارغ از هر گرایشی، پس از نشستن بر صندلی امانتداری آرای مردم باید همه ملاحظات را درنظر گرفته وتصمیمات شایسته اتخاذ کنند.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر اصفهان در پاسخ به دغدغههای مردم مبنی بر تغییر هویت منطقهای با تغییر نامگذاری اماکن و معابر نیز میگوید: به اعتقاد بنده، معابر و اماکن بخشی از هویت منطقه محسوب شده و نامگذاری آنها تا حد امکان نباید تغییر کند. با وجود این، اطراف رینگ چهارم دارای مالکیت با کاربری عمومی بوده و تغییر نامگذاری مبتنی بر پذیرش اجتماعی انجام شده و مشکلی در هویت منطقه ایجاد نمیکند.