ایرلاین های خارجی قیمت بلیت رفت و برگشت تهران-پاریس را به ۵۲۰ میلیون تومان رساندند
گردشگری در وضعیت هشدار
زهرا کشوری
دبیر گروه زیستبوم
رئیس مجمع ملی تشکلهای گردشگری کشور هشدار داد که ایرلاینهای خارجی با گرانفروشی هزاران دلار ارز از ایران خارج میکنند و این اتفاقات وضعیت هشداردهندهای را برای گردشگری ایران ایجاد کرده است.
حرمتالله رفیعی، این هشدار را در نشست مجمع ملی تشکلهای گردشگری کشور با اعضای فراکسیون گردشگری مجلس و نمایندگان دولت در حاشیه مراسم تودیع و معارفه معاونان سابق و فعلی گردشگری وزارت میراث فرهنگی بیان کرد و گفت: کار خطرناکی که هماکنون در حال انجام است و دولت و مجلس باید همین امروز با آن مقابله کنند این است که ایرلاینهای خارجی نظیر هواپیمایی قطر و ترکیش ایرلاینز، نرخها را از روی سیستم خود حذف کردهاند و با توجه به اینکه در ایران تنها چهار ایرلاین فعال هستند، بلیتها را به چندین برابر نرخ واقعی در ایران میفروشند و کاری از دست ما برنمیآید.
او گفت: نرخ پرواز هایکلاس تهران – پاریس هواپیمایی ترکیش در ایران 140 میلیون تومان است که اگر این بلیت را از خارج ایران تهیه کنیم نرخ آن 40 میلیون تومان است. این درحالی است که این ایرلاین در روز 7 پرواز از ایران دارد که 1400 مسافر را جابهجا میکند. بنابراین باید فکری به حال این وضعیت کرد چون ارزبری زیادی از کشور دارند.
رفیعی، با اعلام اینکه به دلیل تاختوتاز ایرلاینهای خارجی و محدودیتهای پروازی ایرلاینهای داخلی، بلیت رفت و برگشت
تهران - پاریس در ایرلاین قطری 520 میلیون تومان قیمت خورده است، افزود: بدتر از همه اینها این است که وقتی این بلیت از کشوری دیگر صادر میشود تمام دیتابیسها و مشخصات افراد ایرانی در سرورهای خارجی نصب است و اطلاعات همه مسافران در سرویسهای خارجی منقوش میشود.
بنابراین ایرلاینهای خارجی علاوه بر اینکه بلیت پرواز را 3.5 برابر گرانتر به ایرانیها میفروشند و خروج ارز از ایران را تشدید میکنند، اطلاعات کامل اتباع ایران را هم در سیستم خود ثبت و ضبط میکنند. او برخی از سیاستهای داخلی را باعث این اتفاق دانست و با انتقاد از دریافت 10 یورو مالیات خروج از کشور از مسافران ایرانی در فرودگاهها علاوه بر پرداخت عوارض خروج از کشور، گفت: چرا این اتفاق افتاده است؟ نمایندگان مجلس در یک مصوبه ناوگان حملونقل اعم از ریلی، جادهای، هوایی و زمینی را که معاف از مالیات بود در دوره گذشته سهواً یا عامدانه حذف کردند. در حالی که مسافر نباید مالیات هواپیمایی را که از ایران بلند میشود و در آسمان کشورهای دیگر پرواز میکند، پرداخت کند.
نگرانی از قطع شدن بیمه راهنمایان گردشگری
سعید حاجیسعید، رئیس جامعه راهنمایان گردشگری کشور هم دلنگرانی خود را از قطع شدن بیمه راهنمایان گردشگری که در چهار سال گذشته برقرار بود، اعلام کرد و آن را تنها دلیل مهاجرت نکردن راهنمایان گردشگری دانست که هنوز در کشور فعالیت دارند. به گفته او، بیمه راهنمایان گردشگری قانون پشتیبان ندارد و همین مسأله ممکن است به قطع بیمه آنها منجر شود.
تغییر شغل آژانسدارها
«مصطفی شفیعیشکیب»، رئیس جامعه تورگردانان هم از ورشکستی آژانسهای تورآور خبر داد و گفت: بسیاری از آنها دارند از جیب میخورند و برخی از آنها نیز تغییر شغل دادهاند. او که از یکی از آژانسهای بزرگ، حوزه گردشگری ورودی را مدیریت میکند، گفت، در 7-6 ماه گذشته 3 یا 4 تور به ایران آورده است.
بازار افغانستان
حسین نکونام، رئیس جامعه انجمنهای حرفهای گردشگری هم بحث را به سفری که به همراه مسئولان دولتی به افغانستان داشته برد و گفت، مسئولان افغانستان به او گفتهاند افغانیها سالانه یک میلیارد دلار هزینه درمان میدهند، ارتباط آنها با هند قطع است و ترکیه به آنها ویزا نمیدهد.
به گفته نکونام، این پول به ایران هم نمیآید. او از اصطلاح سوخت شدن یک میلیارد دلار استفاده کرد و گفت: متأسفانه خصولتیها به ما ضربه میزنند. اجازه نمیدهند این گردشگران از کانال آژانسهای متولی بیایند. به گفته او، صدور ویزا و ورود افغانها خارج از این کانال باعث رسوب آنها و رها شدن آنها در کشور شده و درآمد کشور هم به 100 میلیون دلار محدود است.
معافیت مجتمعهای بینراهی
«محمد گنجخانلو» رئیس انجمن مجتمعهای بینراهی گردشگری هم خواستار تمرکز صدور مجوز احداث مجتمعهای گردشگری بینراهی در وزارت میراث فرهنگی و معافیت مالیات بر ارزش افزوده مجتمعهای بینراهی مثل هتلها شد.
یاور عبیری؛ رئیس جامعه انجمنهای اقامتگاههای بومگردی، ثبت روز ملی بومگردی را از جمله اتفاقهای خوب دوره معاونت علیاصغر شالبافیان، معاون سابق گردشگری اعلام کرد و از برگزاری اولین جشن روز ملی بومگردی در 3 اردیبهشتماه سال آینده خبر داد.
حاکم ممکان؛ نماینده مردم ارومیه و عضو فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی خواست تا دستگاههای دولتی شرایط رفاهی سه روز سفر خانوادگی در سال را برای کارمندان در سفرهای داخلی تأمین کنند. رستگار یوسفی؛ نماینده مردم پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی و روانسر هم صنعت گردشگری را اقتصاد پاک دانست و برگزاری جشن انار در اورامانات را با جشن انار در حلبچه عراق مقایسه کرد و گفت: این جشن در حلبچه 63 میلیارد تومان آورده اقتصادی داشته است؛ اتفاقی که در اورامانات نیفتاد. او دلیل آن را فقدان تبلیغات، آموزش، مکان دائمی عرضه محصولات و... دانست و گفت: ناوگان حملونقل ما قابل رقابت با هیچ کشوری نیست. او صدور زمان بر مجوزها را هم یکی از موانع پیش روی گردشگری عنوان کرد.
ادارات، میهماندار شدهاند
امید کریمیان، نماینده مردم مریوان هم به میهمانداری ادارات اشاره کرد و گفت: تمام ادارات ما یک میهمانپذیر دارند. با این شرایط چطور میشود از گردشگری دفاع کرد.
او محدوده ثبت جهانی اورامانات را 409 هزار هکتار عنوان کرد که دارای یک اقتصاد درونزاست، اما ورود دستگاههای دولتی به آن را باعث انسداد این اقتصاد دانست و گفت: داریم این اقتصاد را نابود میکنیم. کریمیان تأکید کرد، دولت و مجلس باید تسهیلگر باشند.
محمدرضا دشتی، رئیس سابق فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس هم درباره درخواست برخی از حضار برای قانونگذاری، گفت: وقتی دید و تفکر درستی به گردشگری نباشد هر چقدر هم قانون بگذاریم به جایی نمیرسد. او با گلهمندی گفت چرا به بخش خصوصی اعتقاد نداریم و مدام میخواهیم به دولت کارمند اضافه کنیم؟
دشتی، کشورهای همسایه مثل روسیه و ترکیه رامثال زد و گفت: در این کشورها دولت اصلاً کارهای نیست و فقط نظارت میکند. او در واکنش به صحبتهای محسن فتحی، رئیس جدید فراکسیون گردشگری که گفته است، نمایندگان خیلی از این فراکسیون استقبال کردند، گفت: خیلی از نمایندگان عضو فراکسیون قبلی بودند اما از طرحهایی که به فراکسیون میآمد حمایت نمیکردند. «انوشیروان محسنی بندپی» معاون گردشگری کشور نیز در این مراسم با اعلام اینکه مترقیترین قوانین برنامههای توسعهای در حوزه گردشگری در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده است، گفت: اگر به جزئیات مواد 82 و 83 قانون برنامه هفتم توسعه نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد چه فرصتهایی در اختیار صنعت گردشگری قرار دارد که توانسته این مادههای قانونی را در خود جای دهد.
محسنی بندپی یکی از برنامههای خود به عنوان برنامه کلان صنعت گردشگری را تهیه نقشه راه گردشگری ایران تا افق 1404 براساس اسناد مطالعات آمایش سرزمین دانست و گفت: هماکنون یکی از مطالبات ما از استانها این است تا بنابر ظرفیت آمایش سرزمین، ظرفیتهای استانی و شهرستانی خود را احصا کنند تا بر اساس آن بتوانیم برنامه عملیاتی خود را اجرا کنیم و این ظرفیت بسیار خوبی است که افراد متخصص در مجمع تشکلهای ملی گردشگری که ظرفیت آنها بیش از دولت است به ما کمک کنند و با ما همراه باشند.