خراسان شمالی میزبان سفر دوروزه هیأت دولت چهاردهم است

محرومان در کانون توجه رئیس‌جمهوری

ایران زمین – امروز چهارشنبه پنجم دی‌ماه خراسان شمالی مقصد دومین سفر استانی رئیس‌جمهوری است، مقصدی که به تعبیر معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهوری حامل یک پیام ویژه و مهم است «استان‌های محروم و کم‌برخوردار در کانون توجه دکتر پزشکیان قرار دارند، عدالت و انصاف فقط وعده نیست.»
رئیس‌جمهوری از طریق فرودگاه بجنورد وارد خراسان‌شمالی می‌شود و مردم استان بی‌واسطه با دکتر مسعود پزشکیان دیدار می‌کنند تا از نزدیک مشکلات و خواسته‌های‌شان را مطرح کنند.
اما پیش از سفر رئیس‌جمهوری برخی از اعضای کابینه دولت چهاردهم با سفر به این استان و حضور میدانی در شهرها و روستاها از نزدیک در جریان مسائل، مشکلات و اولویت‌های این استان قرار گرفتند.
عبدالکریم حسین‌زاده معاون رئیس‌جمهوری در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور که روز گذشته به خراسان شمالی سفر کرد، گفت: سهم روستاهای کشور از منابع اعتباری کمتر از سه درصد است، اما این مناطق ۲۵ درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده است.
وی با اشاره به اینکه ۴۴ درصد از جمعیت خراسان‌شمالی در روستاها سکونت دارند، گفت: ظرفیت‌های بسیار مناسبی در این استان برای توسعه وجود دارد که باید موردتوجه قرار گیرد.
حسین‌زاده با اشاره به پرداخت تسهیلات برای رونق روستاها، گفت: رویکرد ما این است که پرداخت تسهیلات برای توسعه روستاها باید به‌صورت هدفمند باشد تا سبب ایجاد اقتصاد پایدار در این مناطق شود، این امری است که پیش از این محقق نشده و نظارت‌ها در نحوه هزینه‌کرد تسهیلات ضعیف بوده است. معاون رئیس‌جمهوری در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با اشاره به اینکه جمعیت روستایی در خراسان شمالی بیشتر از میانگین کشوری است، گفت: خراسان شمالی، استان کمتر توسعه‌یافته است و با وجود اقدامات انجام‌شده در این خطه از کشور هنوز عقب‌ماندگی‌ها وجود دارد.
 
سفر رئیس‌جمهوری دو روزه است
استاندار خراسان شمالی نیز با اشاره به سفر دو روزه رئیس‌جمهوری به خراسان شمالی گفت: این سفر در قالب دومین سفر استانی دولت چهاردهم و با حضور و همراهی چندین تن از وزرا صورت خواهد پذیرفت.
بهمن نوری تصریح کرد: حضور در جلسه شورای اداری، دیدار با فعالان اقتصادی و بازرگانان، ملاقات با نخبگان و اقشار مختلف مردم از جمله برنامه‌های احتمالی این سفر است.
نوری با اشاره به برگزاری اجلاس کشوری و سراسری نماز در روز چهارشنبه در بجنورد بیان کرد: رئیس‌جمهوری از جمله سخنرانان این آیین است.
وی همچنین به تشریح برنامه‌های وزرا پرداخت و گفت: وزیر نیرو در شهرستان‌های شیروان و فاروج، وزیر جهاد کشاورزی در شهرستان مانه و شهرستان سملقان، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در شهرستان‌های گرمه و جاجرم، وزیر راه و شهرسازی در شهرستان‌های اسفراین و بام و صفی‌آباد، معاون رئیس‌جمهوری در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور در شهرستان راز و جرگلان و معاون امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری در بجنورد حضور خواهند یافت.
وی تصریح کرد: وزیر آموزش و پرورش نیز روز چهارشنبه پنجم دی‌ماه در نشست با مدیران آموزش و پرورش استان شرکت می‌کند.
نوری گفت: طرح بزرگ انتقال آب سرانی به خراسان شمالی که یکی از آرزوهای قدیمی مردم استان است و مشکلات آب را در این استان تا حد زیادی مرتفع می‌کند، در جریان سفر ریاست جمهوری کلنگ‌زنی می‌شود. تمام مقدمات اجرایی این طرح آماده شده و این کلنگ‌زنی نمایشی نخواهد بود.
 
فهرست اولویت‌های خراسان شمالی
خراسان شمالی در حال حاضر یک میلیون و ۱۵ هزار نفر جمعیت دارد. استانی که در شاخص پراکندگی جمعیت هنوز روستاها وزنه مهمی محسوب می‌شوند و 44 درصد جمعیت این استان را در خود جای داده‌اند.
این استان با تولید سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن محصول باغی و کشاورزی، ۴۵ هزار تن فولاد و ۹۰۰ هزار تن محصولات پتروشیمی زمینه مساعدی برای رشد و توسعه صنعتی دارد.
در این استان سالانه بیش از یک میلیون تن سیمان و بیش از ۲۳۰ هزار تن آلومینا تولید می‌شود که از دیگر قابلیت‌ها و ظرفیت‌های تولیدی و صادراتی این استان به شمار می‌رود.
خراسان شمالی در شاخص بهبود فضای کسب‌و‌کار از استان‌های آخرین و در نرخ تورم نقطه به نقطه، فصلی و سالانه همیشه در بین ۶ استان اول کشور قرار دارد و در شاخص درآمد خانوار از آخرین استان‌های کشور است و حتی بیشترین تعداد یارانه‌بگیران را به نسبت جمعیت این استان دارد، به‌طوری که شمار یارانه‌بگیران استان ۹۱۵ هزار و ۲۱۱ نفر است که بیش از ۹۲ درصد مردم استان را شامل می‌شود.
 
محور بجنورد – جنگل گلستان، تکمیل می شود؟
یکی از طرح‌های ناتمام و بر زمین‌مانده در خراسان شمالی اجرای طرح راهسازی بجنورد - جنگل گلستان است که این پروژه از سال ۱۳۸۹ آغاز شد، اما تزریق قطره‌چکانی اعتبارات و محدودیت منابع مالی سبب شد تا این پروژه به کندی پیش برود، دولت سیزدهم در سفر استانی، برای اجرای این پروژه هشت هزار میلیارد ریال اعتبار اختصاص داد تا زمان بهره‌برداری از این طرح راهسازی سرعت گیرد.
چهارخطه کردن محور بزرگراهی بجنورد - جنگل گلستان از دغدغه‌های مردم این خطه از شمال‌شرق کشور محسوب می‌شود که تحقق آن ۱۴ سال به طول کشیده است.
 
لایروبی مسیل‌ها
آبگرفتگی معابر در مناطق مختلف خراسان شمالی بویژه در شهر بجنورد از دیگر دغدغه‌های این خطه است. اجرا نشدن لایروبی در مسیل‌های داخل شهر سبب شده تا مسیر آب مسدود شود، اکنون خندق پر از زباله و علف‌ها است که مسیر آب را فراگرفته و رفع این مشکل به مطالبه اصلی مردم بجنورد تبدیل شده است.
وضعیت توپوگرافی شهر بجنورد کاسه‌ای شیبدار است که به سمت شمال خم شده و با کوهستان‌هایی در اطراف خود احاطه شده که بارش‌ها را به سمت داخل شهر هدایت می‌کنند.
مسیل‌های داخل شهر بجنورد حدود ۹ کیلومتر طول دارد، این مسیل‌ها در سال‌های اخیر دچار رسوب شده و این امر تهدیدی برای آبگرفتگی در بارندگی‌های سیل‌آسا است.
 
توسعه صنایع تبدیلی
خراسان شمالی استانی روستایی و کشاورزی است و اقتصاد مردم آن به دامداری و کشت و کار گره خورده است، بخش کشاورزی اولویت اول این استان برای توسعه اقتصادی تعیین شده است.
نبود یا ضعف صنایع تبدیلی و تکمیلی سبب شده تا تولیدکنندگان بخش کشاورزی نتوانند به سود موردانتظار دست یابند.
صنایع تبدیلی و غذایی استان تنها توان فرآوری ۸۵۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی را دارد که به نوعی حدود ۵۰ درصد این محصولات شانس فرآوری دارند.
در این میان مهم‌ترین نیاز استان در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش محصولات باغی است. در این استان سالانه بیش از ۱۸۰ هزار تن انواع انگور تولید می‌شود که ظرفیت و پتانسیل بالایی برای فرآوری است.

 

برش

اجرای بزرگ‌ترین طرح آبرسانی شمال‌شرق کشور
سفر رئیس‌جمهوری به دیار اترک در حالی انجام می‌شود که مهم‌ترین رودخانه دائمی در این استان حال و روز خوبی ندارد و متأثر از خشکسالی است که 85 درصد وسعت این استان را دربر گرفته است. برای تأمین آب خراسان شمالی، طرح استحصال آب زیرزمینی در منطقه سرانی شیروان و انتقال به سایر نقاط خراسان‌شمالی از سال ۱۴۰۱ در دستورکار قرار دارد و اینک دولت چهاردهم مصمم است تا تکمیل بزرگ‌ترین طرح آبرسانی شمال‌شرق کشور را در اولویت قرار دهد. خراسان شمالی در شمال شرق کشور با داشتن ۲ هزار و ۱۰۰ کیلومتر رودخانه اعم از دایمی و فصلی از نظر برخورداری از آب‌های سطحی باید موقعیت ویژه‌ای داشته باشد، اما به دلیل شیب زمین‌های این استان به سمت کشور همسایه، تمامی آب‌های سطحی به طرف این کشور سرازیر می‌شود.
کارشناسان تأمین منابع جایگزین و پایدار برای آب‌آشامیدنی از طریق انتقال آب دریا یا منابع آب زیرزمینی درون سرزمینی را تنها چاره برون‌رفت از این مشکل می‌دانند و خوشبختانه دولت وجود این مشکل را به‌خوبی درک کرده است و سعی دارد انتقال آب‌های زیرزمینی در منطقه سرانی به شهرستان‌های مختلف استان را در اولویت سفر رئیس‌جمهوری قرار دهد.
بر‌اساس این طرح؛ سالانه بیش از ۴۰ میلیون مترمکعب آب باکیفیت استخراج و با تأمین و انتقال آب پایدار بخش زیادی از نیاز شهروندان به آب آشامیدنی تأمین می‌شود. بر این اساس ظرفیت آب شرب آزاد شده از سدهای استان به نفع سایر مصارف بویژه کشاورزی آزاد خواهد شد. اجرای این طرح شامل حفاری ۱۰ حلقه چاه، خطوط جمع‌آوری، ۲۴۰ کیلومتر خط انتقال، ساخت چندین باب مخزن بین‌راهی، ایستگاه‌های پمپاژ و تأمین برق اختصاصی مورد نیاز است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و هفت
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و هفت - ۰۵ دی ۱۴۰۳