زمان معطلی برای صدور مجوزها از ۱۸ به ۱ ماه رسید

فرش قرمز خوزستان برای سرمایه‌گذاران

شیما جهان بخش
خبرنگار


با وجود بهره‌مندی خوزستان از ظرفیت‌های بی‌نظیری همچون دسترسی به مرزهای آبی و خاکی، وجود منطقه آزاد، برخورداری از منابع غنی نفت و گاز و... هنوز آنطور که باید و شاید این استان از حضور سرمایه‌گذاران بهره نبرده است. البته از آنجایی که حمایت از سرمایه‌گذاری و تولید از سیاست‌های اصلی دولت چهاردهم بوده مسئولان خوزستانی هم در ماه‌های اخیر تلاش کرده‌اند با تسریع و تسهیل فرآیند‌ها، زمینه بیش از پیش سرمایه‌گذاری و به تبع آن رشد استان را فراهم کنند. در این زمینه با دستور استاندار زمان اعلام استعلام‌ها که در ادوارگذشته بسیار طولانی بوده و سبب فراری دادن سرمایه‌گذاران شده بود حداکثر از 18 ماه به یک ماه رسیده و دستور اجرای آن به تمام سازمان‌های استان ابلاغ شده است. همین اقدام سبب بازشدن گره اصلی و سرعت گرفت سرمایه‌گذاری در خوزستان شده است؛ تا جایی که بنا بر اعلام مسئولان تنها در مدت 6 ماه بیش از 351 هزار مجوز کسب و کار در این استان صادر شده و حالا آنها امیدوارند بیش از 100 هزار نفر شغل در این استان ایجاد شود.

 رشد چشمگیر روند سرمایه‌گذاری در خوزستان
«محمد راضی جلالی»، معاون اقتصادی استاندار خوزستان در گفت‌و‌گو با «ایران» خوزستان را یکی از استان‌های مهم کشور در زمینه جذب سرمایه گذاردانست و اظهار کرد: این استان به واسطه شاخص‌های مهم سرمایه‌گذاری از جمله دسترسی به بندر، بهره‌مندی از ظرفیت مرزی، وجود منطقه آزاد اروند، صنایع بزرگ، زیرساخت‌های ارتباطی و... همواره مورد توجه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی بوده است.
وی با اعلام اینکه روند سرمایه‌گذاری در خوزستان در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است، افزود: در حال حاضر 3 هزار و 700 طرح کلان با اعتباری بالغ بر 600 همت (6هزار میلیارد تومان) در شهرستان‌های مختلف استان در حال اجراست. پیش‌بینی می‌کنیم با بهره‌برداری از این طرح‌ها تحول بزرگی در زمینه ایجاد اشتغال را شاهد باشیم و بالغ بر 100 هزار نفر اشتغالزایی داشته باشیم.
 این مقام مسئول با تأکید بر اینکه سقف اجرا و بهره‌برداری از این طرح‌ها حداکثر 2 سال در نظر گرفته شده است، افزود: در تلاشیم تمام این طرح‌ها را در کوتاه ترین زمان ممکن به بهره‌برداری برسانیم به همین خاطر مدت نهایی حداکثر 2 سال برای اجرای آنها در نظر گرفته شده است. البته برخی از این طرح‌ها کوتاه مدت هستند و زودتر از زمان تعیین شده به بهره‌برداری خواهند رسید.
 سرمایه‌گذاری هیچ زمانی در استان متوقف نشده است
معاون اقتصادی استاندار خوزستان این طرح‌ها را به 2 دسته طرح‌های دارای پیشرفت فیزیکی بالای 50 درصد و طرح‌هایی با پیشرفت فیزیکی زیر 50 درصد تقسیم کرد و افزود: در بررسی‌های مشخص شده حدود 2 هزار 700 پروژه از این تعداد دارای پیشرفت زیر 50 درصد و تعداد یک هزار طرح دارای پیشرفت بالای 50 درصد هستند. این موضوع نشان دهنده این است که سرمایه‌گذاری در سال‌های اخیر در استان رشد داشته و هیچ زمانی این روند متوقف نشده است.
وی با تأکید بر اینکه درحال حاضر در تلاشیم با ایجاد بسترهای مناسب و ارائه مشوق‌ها این شرایط را بیش از پیش رونق بخشیم، گفت: از نظر میزان تحقق بودجه‌ای سرمایه‌گذاری حدود 63 همت از کل این 600 همت مربوط به طرح‌هایی با بالای 50 درصد پیشرفت و بقیه مربوط به طرح‌هایی با پیشرفت کمتر است. این موضوع نشان می‌دهد با وجود پیشرفت کم برخی طرح‌ها، جذب سرمایه‌گذار که قدم اولیه بوده در استان به خوبی انجام شده است. یعنی همین که تعداد طرح‌های به اصطلاح جوان و در حال توسعه در استان زیاد است نشان می‌دهد روند سرمایه‌گذاری مناسب بوده است.
راضی جلالی طرح‌هایی را که در استان پروانه بهره‌برداری گرفته و مشغول به کار هستند، در 3 دسته قرار داد و افزود: دسته اول 240 طرح خدماتی در بخش‌های ورزشی، میراث فرهنگی، پزشکی و... هستند که بیش از 730 نفر اشتغالزایی داشته‌اند. دسته دوم 106 طرح در حوزه کشاورزی بوده که بیش از 230 نفر اشتغال ایجاد کرده‌اند. دسته سوم هم 133 طرح صنعتی بوده که سبب اشتغالزایی حدود 8 هزار و 600 نفر شده است. در مجموع 481 طرح با ایجاد 9 هزار و 600 اشتغال جدید در 6 ماهه اول سال‌جاری در استان به بهره‌برداری رسیده است.

دیگر کسی در صف استعلام نمی‌ماند
وی اصلی‌ترین مانع در مسیر سرمایه گذاری‌های استان را فرآیند طولانی صدور استعلام‌ها دانست و افزود: این شرایط در سال‌های اخیر سبب نارضایی سرمایه‌گذاران بوده؛ به همین خاطر با پیگیری‌های انجام شده و دستور استاندار، زمان اعلام استعلام‌ها حداکثر یک ماه اعلام و به تمام سازمان‌های استان ابلاغ شده است.
معاون اقتصادی استاندار خوزستان با تأکید بر اینکه اجازه نمی‌دهیم هیچ فرآیند غیرقانونی مانع از فعالیت سرمایه‌گذاران بخش خصوصی شود، افزود: در بررسی‌های انجام شده متوجه شدیم پروژه‌های سازمانی چندین ماه به دلیل عدم پاسخگویی برخی دستگاه‌های اجرایی معطل می‌مانند به همین خاطر این روند هر ماه مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت وجود اختلال به سرعت برطرف می‌شود. در واقع اصلی‌ترین دلیل که باعث شده روند سرمایه‌گذاری در خوزستان سرعت بگیرد همین موضوع بوده است. در سال‌های اخیر در برخی موارد زمان استعلام‌ها به قدری طولانی بود که گاهاً زمانی که سرمایه‌گذار آخرین استعلام را دریافت می‌کرد اعتبار اولین استعلام به پایان رسیده بود.  این مقام مسئول ادامه داد: در واقع این روند طولانی سبب ایجاد یک چرخه باطل و خسته کننده برای سرمایه‌گذار و فراری شدن او از استان بود. به همین خاطر لازم است مدیران و در رأس آنها فرمانداران ظرفیت‌های استان را معرفی و تبیین کرده و تلاش کنند با رفع بوروکراسی‌های دست و پاگیر اداری شرایط حضور سرمایه‌گذاران کلان را فراهم کنند.

رتبه اول خوزستان در جذب سرمایه‌گذار خارجی
راضی جلالی یکی دیگر از موضوعاتی را که برخی سرمایه‌گذاران با آن مواجه هستند عدم تعیین تکلیف اراضی محل اجرای پروژه‌ها دانست و گفت: اخذ مجوز‌های زیست محیطی و تعیین تکلیف اراضی دارای معارض دو موضوع مهمی هستند که لازم است در اولویت کار قرار گیرند. البته پیگیری‌ها بسیار دقیق در حال انجام بوده و توانستیم بین ۳۱ استان کشور در جذب سرمایه‌گذار خارجی رتبه اول را کسب کنیم.
 وی با بیان اینکه لوکوموتیو صادرات و بازرگانی است که قطار تولید را به دنبال خود می‌کشد، افزود: همه باید کمک کنیم، تا در قالب برنامه‌ای علمی به یک سند مشترک برای توسعه صادرات خوزستان برسیم. در این مسیر اجازه نمی‌دهیم هیچ فرآیند غیرقانونی مانع از فعالیت بخش خصوصی شود. در اصل هر شخصی درانجام وظیفه‌اش در این راستا کوتاهی کند بدون هیچ ملاحظه‌ای با او برخورد قانونی می‌کنیم. معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان با تأکید بر اینکه سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی این استان نباید سرمایه‌گذاران را در پیچ و خم‌های اداری سرگردان کنند، گفت: بسیاری از مشکلاتی که در استان و کشور وجود دارد به واسطه کارشکنی‌ها، عدم اشراف به موضوع، تفسیر غلط از قانون، برداشت‌های نادرست یا مسائل شخصی از سوی برخی افراد است اما این موضوع مربوط به همه مدیران نیست و افراد بسیاری درحال زحمت کشیدن هستند که نباید تلاش‌هایشان را زیر سؤال ببریم.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و سه
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و سه - ۰۱ دی ۱۴۰۳