«ایران» از جزئیات طرح تشدید نظارت بر کالاهای یلدایی گزارش میدهد
دیدهبانی بازار یلدا
حدیث حدادی
خبرنگار
همه ساله در روزهای پایانی فصل پاییز با فرا رسیدن شب یلدا، برخی از کالاها مثل آجیل، میوه، شیرینی و گل با افزایش تقاضا مواجه هستند. چون میزان تقاضا بالا میرود، برخی کالاها افزایش قیمت را تجربه میکنند. بر این اساس اتاق اصناف ایران به واسطه رسالت خود برای جلوگیری از تخلفاتی که برخی از سودجویان انجام میدهند، اتخاذ تدابیری را مد نظر قرار میدهد.
حداکثر تلاش برای برخورد
با سودجویان
مهدی امیدوار نایب رئیس و سخنگوی اتاق اصناف ایران با بیان اینکه در ایام نزدیک شدن به شب یلدا شاهد آن هستیم که برخی از سودجویان برای مدتی محدود (حداکثر 10روز) وارد کسب و کارهای مرتبط با این ایام میشوند، به خبرنگار «ایران» گفت: این گروه پس از گذشت این ایام و کاهش تقاضا، کسب و کار خود را تعطیل میکنند. از همین رو توسط اتاق اصناف ایران در این مدت، نظارتها امسال کمی گستردهتر شده زیرا این مناسبت با روز پدر و مادر مصادف شده که به این منظور طرحی با عنوان «تشدید نظارت بر کالاهای یلدایی» در کشور مراحل اجرایی را میگذراند.
امیدوار یکی از نگرانیهای اتاق اصناف ایران را فعالان حاضر در صنفهای مرتبط در بستر فضای مجازی دانست و تأکید کرد: برخی افراد به مدت 10 تا 15 روز در این فضا فعالیت کرده و اقدام به عرضه اجناس خود میکنند. به همین دلیل تأکید شده کسانی که مجوز فعالیت در فضای مجازی را ندارند و کسانی که پروانه کسب از اتحادیه را کسب نکردهاند، مجاز به فعالیت در این حوزهها نیستند. از همین رو با ورود بازرسان اتحادیهها از فعالیت آنها جلوگیری میشود. بنابراین هموطنان میتوانند با خیال آسوده در این شبها خرید خود را انجام دهند و اگر هم با مشکلی مواجه شدند با شماره 124 یا با شمارههای مربوط به بازرسی که در اتاقهای اصناف هر شهر ثبت شده تماس بگیرند تا مشکل پیگیری شود .وی بیان کرد: یکی از وظایف اتحادیهها نظارت بر اعضای خود است بخصوص در شرایطی که در چند روز آینده شاهد آن هستیم. از همین رو اتاق اصناف ایران در حوزه بازرسی و به منظور نظارت بیشتر اطلاعیه راهبردی برای افزایش مدیریت بازار شب یلدا و مناسبتهای پیش رو نظیر روز پدر و مادر را به مجموعه 400 اتاق اصناف در تمام کشور و به حدود 7 هزار و 800 اتحادیه خود ابلاغ کرده است. امیدوار افزود: علاوه بر آن که اتحادیهها نظارت خود را دارند. بر این اساس اتحادیههایی که مرتبط با نیاز این مناسبتها هستند نظیر خشکبار، میوه، شیرینی وغیره از 20 آذر تا 30 آذر ماه جشنهای ویژهای را در حوزه بازرسی صنعت و معدن و تعزیرات در نظر گرفتهاند. وی تصریح کرد: یکی از کارهای مهمی که امسال انجام دادهایم این است که از ظرفیت بیشتر بازرسان خود اتحادیهها نیز استفاده شده به طوری که در این شرایط خاص بازرسین اتحادیهها جدا بازرسی میکنند. همچنین درگشتهای اصناف در کنار بازرسین اتحادیهها، بازرسین تعزیرات و صمت جداگانه بازرسی انجام میدهند.
نبود مشکل در عرضه میوه
اسداله کارگر گلشنآبادی رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی نیز به «ایران» گفت: مشکلی در عرضه میوه در بازار وجود ندارد زیرا با توجه به تولید قابل توجه این محصولات، ذخیره خوبی هم صورت گرفته است. از سوی دیگر نظارت کامل و کافی روی قیمتها وجود دارد به طوری که نرخها بر اساس فاکتور در سطح شهر مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند.
شفافسازی نرخ انواع میوه
اکبر یاوری رئیس اتحادیه بارفروشان نیز به «ایران» افزود: برای شب یلدا 4 میوه انار، هندوانه، سیب درختی و پرتقال مورد تقاضا است که امسال میزان تولید این میوهها در کشور به میزان کافی بود. به طوری که در بخش مرکبات 8 میلیون تن و در حوزه سیب درختی 4 میلیون تن تولید صورت گرفته است.
یاوری درخصوص نرخ تعیین شده برای میوهها تصریح کرد: هندوانه مشکی کیلویی 12 تا 13 هزار تومان، هندوانه بیضی و خطی کیلویی 8 تا 10 هزار تومان، پرتقال شمال کیلویی 15 تا 25 هزار تومان، پرتقال جنوب از کیلویی 35 تا 60 هزار تومان، سیب درختی زرد از کیلویی 30 تا 55 هزار تومان، سیب قرمز از کیلویی 30 تا 45 هزار تومان تعیین قیمت شدهاند. وی درباره انارهای موجود در بازار گفت: در حال حاضر 10 درصد انارهایی که عرضه میشوند انار کوهستان و دماوند هستند که قیمت آنها بین 80 تا 90 هزار تومان است و مابقی انارهای موجود در بازار مربوط به شهرهای دیگر همچون فارس، ساوه و... است که نرخ آن از کیلویی 30 تا 60 هزار تومان تعیین شده است.
وفور خشکبار و ثبات قیمت
غلامرضا خدامی رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل در گفتوگو با «ایران» بیان کرد: در حوزه آجیل و خشکبار کمبودی در بازار وجود ندارد به طوری که علاوه بر تولیدات داخلی برای واردات نیز رایزنیهای لازم را انجام دادهایم. همچنین با توجه به اینکه بادام هندی در کشور کشت نمیشود، به منظور ایجاد ثبات قیمتی در آن اقدامات لازم برای واردات را انجام دادهایم تا در بخش عرضه با مشکلی مواجه نشویم.
خدامی قیمت پسته را یکی از تأثیرگذارترین اقلام در نرخ آجیل دانست و تأکید کرد: امسال حدود 250 هزار تن پسته در کشور تولید شده و قیمت آن نسبت به سال گذشته تغییری نداشته است. اما نرخ این محصول سال گذشته (سال 1402) نسبت به سال 1401 افت 15 تا 20 درصدی داشته است. وی افزود: با توجه به اینکه صنایعی همچون شکلاتسازیها از فندوق استفاده میکنند، بازار با کمبود این محصول مواجه است. از همین رو امسال قیمت فندوق نسبت به سال گذشته افزایش 15 تا 20 درصدی داشته است. خدامی خاطر نشان کرد: قیمت مصوب آجیل شب یلدا(آجیل ممتاز) که شامل انواع خشکبار، مغزیجات و پسته، بدون نخودچی و بادام زمینی میشود حداکثر کیلویی 700 هزار تومان تعیین شده است.
امکانی برای کاهش هزینه
خرید گل
براساس این گزارش، با توجه به اینکه شب یلدای امسال مصادف با روز پدر و مادر است، گل و گیاه یکی از محصولاتی است که این روزها به وفور در بازار تقاضا میشود. از همین رو محمدرضا حسنی رئیس اتحادیه فروشندگان گل و گیاه تزئینی تهران در گفتوگو با «ایران» بیان کرد: امسال با توجه به برودت هوا زمینه تولید کاهش چشمگیری پیدا کرده و گلهایی مانند رز هلندی، نرگس، مریم، داوودی و... با کاهش تولید مواجه شدهاند. این کاهش تولید منجر به افزایش 60 درصدی قیمت این محصولات شده است. حسنی افزود: در حال حاضر در حوزه گل وارداتی نداریم. اما در حال رایزنی با وزارت جهاد و نهادهای مربوطه هستیم تا در ایام خاص با توجه به محدودیت تولید به منظور کنترل بازار، جلوگیری از افزایش قیمت و جلوگیری از سوءاستفاده بعضی افراد واردات صورت گیرد. یکی از گلهایی که تأکید روی واردات آن داریم، رز هلندی است .وی تأکید کرد: پیشنهاد میکنیم به جای اینکه در روز مادر و شب یلدا اقدام به خرید گلهای سرشاخهای کنند از گیاهان آپارتمانی همچون ارکیده، بنت قنسول، سیکلامن، کالانکوئه، آنتوریوم گلدار، بنفشه آفریقایی و غیره خریداری کنند. این گیاهان نه تنها کیفیت بهترو ماندگاری بالاتری دارند بلکه قیمت آنها نیز نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است.
قیمت شیرینی بر اساس رتبهبندی
علی بهرمند رئیس اتحادیه دارندگان قنادی، شیرینی فروشی وکافه قنادی به «ایران» گفت: درحوزه تولید شیرینی در چند روز اخیر مشکلاتی درخصوص تهیه روغن قنادی وجود داشت که با رایزنیهایی که صورت گرفت این مشکل برطرف شد و در حال حاضر برای عرضه شیرینی شب یلدا مشکلی وجود ندارد.
بهرمند افزود: با توجه به اینکه مواد اولیه قنادی همچون خامه، روغن، کره و... نسبت به یلدای سال گذشته افزایش قیمت داشته، بنابراین امسال نرخ شیرینی در شب یلدا دستخوش افزایش شده است. اما به علت اینکه قیمت شیرینی دستوری نیست و براساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میشود، نمیتوان نرخ مشخصی برای آن اعلام کرد. در واقع اتحادیه واحدهای صنفی را به سه رتبه یک، دو و ممتاز درجهبندی کرده که قیمت آنها نسبت به یکدیگر 10 درصد تفاوت دارد.