شورای انقلاب فرهنگی با اعمال محدودیت برای ترمیم معدل دانش آموزان مخالف است
تجمع پشت کنکوری ها در فلسطین
غزل رضاییثانی
خبرنگار
صبح روز گذشته پشتکنکوریها مقابل دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی تجمع و اعتراض خود را مبنی بر فرصت یکباره شرکت در ترمیم معدل اعلام کردند. به گفته داوطلبان کنکور، ما جمع کثیری از دانشآموزان پشتکنکوری خواستار فرصت ترمیم معدل مجدد برای همه هستیم. با توجه به تغییر ضرایب درسها و کاهش سالانه تراز نهایی حق تمامی دانشآموزان است تا بتوانند ترمیم معدل انجام دهند. ما پشتکنکوریها به نداشتن فرصت ترمیم معدل مجدد پایه دوازدهم و از دست رفتن ۴۰ درصد نمره کنکور اعتراض داریم.
«ایران» این موضوع را هم از طریق شورایعالی انقلاب فرهنگی و هم وزارت آموزش و پرورش پیگیری کرد. سیدجلال موسوی معاون تعلیم و تربیت رسمی ستاد تعلیم و تربیت شورایعالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «ایران» در واکنش به این موضوع بیان کرد: جزئیات مصوبه ترمیم معدل در شورایعالی آموزش و پرورش قرار دارد، ما به داوطلبان معترض هم این را توضیح دادیم که مصوبه ترمیم معدل مربوط به شورایعالی انقلاب فرهنگی نیست و شورایعالی آموزش و پرورش در این زمینه تصمیمگیر است. در آنجا هم عنوان شده که هر دانشآموز فقط یکبار فرصت ترمیم معدل برای کنکور دارد. میدانیم که دانشآموزان به این موضوع اعتراض دارند و درخواستشان این است که بیش از یکبار فرصت ترمیم معدل داشته باشند. ما هم مخالف این موضوع نیستیم، اما شورایعالی آموزش و پرورش باید در این زمینه تصمیمگیری کند.
وی افزود: علاوه بر این، ما یک نامه رسمی به آموزش و پرورش ارسال و طی آن موافقت خود را برای برداشتن محدودیت فرصت ترمیم معدل اعلام کردیم و گفتیم که به دانشآموزان بیش از یکبار اجازه داده شود. البته آموزش و پرورش هم دلایل خاص خودش را دارد؛ مثلاً اینکه شرایط برگزاری مکرر آزمونهای ترمیم معدل با توجه به آزمونهای نهایی برای این وزارتخانه دشوار خواهد بود.
موسوی اضافه کرد: از نظر من باز هم میتوان به این موضوع صفر و صدی نگاه نکرد، مثلاً میتوان گفت که دانشآموزان سهبار یا هر دو سال یکبار میتوانند ترمیم معدل کنند، همین که گفته میشود فقط یکبار فرصت دارند موجب استرس در دانشآموزان میشود، حتی شاید دانشآموز اصلاً از این فرصت استفاده نکند، اما وقتی میگوییم یکبار فقط حق استفاده از ترمیم معدل را دارند، موجب نگرانی آنها میشود. در زمانی که معدل در کنکور تأثیر داده نمیشد، بحث ترمیم معدل هم مطرح نبود اما بعد از تأیید مصوبه کنکور تازه موضوع ترمیم معدل به میان آمد و شورایعالی آموزش و پرورش تصمیم گرفت که در این مورد محدودیت ایجاد کند. وی در پاسخ به این سؤال که آن زمانی که مصوبه تصویب شد، آیا به دانشآموزان قول فرصت دهباره ترمیم معدل داده شده بود؟ گفت: بحث اینکه ترمیم به چه صورتی باشد اصلاً مطرح نشد. ما در شورایعالی انقلاب فرهنگی سیاستهای کلان مصوبه را تصویب کردیم اینکه چه درسهایی باید آزمون بدهند و ترمیم شوند سیاستهای خُردی است که شورایعالی آموزش و پرورش مسئول آن است.
ادامه موضوع را از وزارت آموزش و پرورش پیگیری کردیم تا بدانیم چطور میتوان به دانشآموزانی که تنها شانس آن برای موفقیت در کنکور «ترمیم معدل» است، کمک کرد. محسن زارعی رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش هم در گفتوگو با «ایران» در واکنش به این موضوع خاطرنشان کرد: همه افراد یکبار امکان ایجاد سابقه و یکبار هم امکان ترمیم معدل دارند. البته ترمیم معدل باید مدیریت شود، یعنی شخص باید بداند برای کسب معدل بالاتر بهتر است چه دروسی را مجدد ترمیم کند؟ البته که امکان ترمیم برای همه دروس فراهم است، ولی اینکه از این فرصت تنها در یک نوبت استفاده کنند؛ خطایی است که اغلب داوطلبان با مشاورههای غلط دچار آن میشوند. یعنی برخی از داوطلبان برای دروسی که کمترین سهم را داشته است، درخواست ترمیم نمره دادند یا مثلاً درخواست ترمیم نمره را برای همه دروس دادند، وقتی هم که برای همه دروس درخواست ترمیم بدهند، طبیعتاً نمیتوانند عملکرد بهتری از خود داشته باشند.
زارعی خاطرنشان کرد: این موضوع قبلاً هم اطلاعرسانی شده است که اگر فرد درخواست ترمیم نمره داشت، ولی در زمان آزمون آمادگی لازم را نداشت و غیبت کرد، فرصت ترمیم برای او محفوظ میماند و غیبت او به منزله انصراف از ترمیم نمره نخواهد بود. حتی اگر داوطلب در جلسه حاضر شد و وضعیت سؤالات را دید و احساس کرد که این امتحان بهعنوان ترمیم برای او منفعتی ندارد و نمرهاش ارتقا پیدا نخواهد کرد میتواند برگه را سفید تحویل دهد و بهعنوان غیبت برای او تلقی خواهد شد. همه این سازکارها هست تا دانشآموزان وقتی آمادگی دارند در آزمون ترمیم معدل شرکت کنند. متأسفانه مشاورانی که مشاور واقعی نیستند، بدون اشراف به موضوع دانشآموزان را به غلط راهنمایی میکنند. به هر حال طبق مصوبه شورایعالی آموزش و پرورش هر دانشآموز یکبار امکان ایجاد سابقه و یکبار هم امکان ترمیم معدل دارد. وی در توضیح ایجاد سابقه بیان کرد: ایجاد سابقه همین نمراتی است که دانشآموز طی سال تحصیلی اخذ میکند و ترمیم معدل زمانی است که مجدد برای دروس خاصی امتحان بدهد تا نمره بهتری کسب کند. به عنوان مثال برای دانشآموزانی که سال ۱۴۰۲ فارغالتحصیل شدند، طبیعتاً سابقه تحصیلی پایه یازدهم را ندارند و امسال هم سابقه تحصیلی پایه یازدهم ۲۰ درصد در کنکور تأثیر دارد، بنابراین آنها میتوانند امسال سابقه تحصیلی خود را با شرکت در آزمونها ایجاد کنند و سال بعد هم میتوانند از فرصت ترمیم استفاده کنند. اما باید برای ترمیم نمره تمام ملاحظات را درنظر بگیرند یعنی نیازی نیست که داوطلب برای همه دروس ترمیم نمره کند و فقط میتواند برای درسهای مهمتر برنامهریزی داشته باشد.