وزیر تعاون، کار و ‌رفاه اجتماعی از احیای کارخانه‌های دخانیات و چوکای تالش خبر داد

بازگشت اعتبار شناسنامه‌های «تولید» گیلان

ایران زمین – وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفر به استان گیلان از احیای قریب‌الوقوع دو کارخانه چوکا و مجتمع دخانیات گیلان و افزایش ظرفیت تولید این دو کارخانه خبر داده است.
احمد میدری با اشاره به بازدید خود از کارخانه‌های چوکا و دخانیات گفت: کارخانه چوکا روزی ۱۰ هزار کارگر داشت اما اکنون تعداد این کارگران به ۶۰۰ نفر کاهش یافته است که باید برای احیای آن چاره اندیشی کرد؛ واگذاری غلط کارخانه دخانیات نیز موجب شد بازدهی این کارخانه کاهش یابد.  وی تأکید کرد: کاهش سطح زیر کشت توتون در استان گیلان که روزی از مراکز مهم کشت این‌ محصول در کشور بود و همچنین قاچاق کالاهای دخانی موجب شد با وجود افزایش تقاضا برای مصرف این کالا با کاهش تولید مواجه باشیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به وجود ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در تمامی استان‌ها گفت: «این ستاد، مشکلات حوزه تولید در سراسر کشور را شناسایی کرده و برای بررسی و رفع به کارگروهی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال می‌کند.» وی احیای واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل را یکی از اهداف دولت چهاردهم عنوان کرد و افزود: «در وزارت کار تلاش می‌کنیم با به تعویق انداختن پرداخت حق بیمه، به واحدهای تولیدی برای احیای مجدد کمک کنیم.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر لزوم همراهی این وزارتخانه با واحدهای تولیدی برای احیا و ایجاد اشتغال پایدار در کشور، خاطرنشان کرد: «این وزارتخانه از طریق بانک‌های عامل نیز همواره در کنار واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل بوده و از هیچ تلاشی برای احیای این واحدها دریغ نمی‌کند.»
 میدری با بیان اینکه دو واحد تولیدی عظیم در گیلان زیر نظر وزارت کار قرار دارند، گفت: «یکی از این واحدها، شرکت دخانیات گیلان است که متأسفانه در دو دهه گذشته، سقف تولید خود را به شرکت‌های خارجی واگذار کرده است.»  وی کارخانه چوکای تالش را دیگر واحد تولیدی عظیم تحت نظر وزارت کار معرفی کرد و افزود: «این کارخانه که در حوزه صنعت کاغذ و چوب فعال است، از اوایل دهه هشتاد با مشکلات مدیریتی مواجه شده و بخشی از ظرفیت تولیدی خود را از دست داده است. در نتیجه این اتفاق، تعداد زیادی از کارگران این کارخانه نیز بیکار شده‌اند.»
 
رفع مشکل بدهی کارخانه چوکا
استاندار گیلان در نشست بررسی مشکلات کارخانه چوکای تالش که با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، ازحل مشکل بدهی‌های استانی این کارخانه خبر داد و اظهار کرد: با توجه به بدهی ۱۳۰ میلیارد تومانی کارخانه چوکا این قول را می‌دهیم که اگر این مشکل در داخل استان قابل حل باشد از همه ظرفیت برای حل آن استفاده می‌کنیم.
به گزارش خبرنگار «ایران»، هادی حق‌شناس با تأکید بر اینکه هیچ عذری در این خصوص از سوی دستگاه‌های استانی موجه نیست، افزود: این کارخانه در گذشته با سوء‌مدیریت بسیار مواجه بود ولی با این حال ساختار چوکا، سوله، خط تولید و اراضی آن سالم و دست نخورده باقی مانده است.
استاندار گیلان عمده مشکلات کارخانه چوکای تالش را بدهی‌های جاری دانست و بیان کرد: از بانک رفاه و صنعت و معدن درخواست دارم هر کدام ۲۵۰ میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض و ۵۰۰ میلیارد تومان نیز به‌صورت سرمایه در گردش به این کارخانه کمک کنند تا مشکلات آن برطرف شود.  حق‌شناس خاطر نشان کرد: البته اصلی‌ترین موضوع مدیریت صحیح است که از این رو باید در کوتاه‌ترین زمان برای کارخانه چوکا و شفارود یک متولی ثابت تصمیم‌گیری کند در غیر این صورت بار دیگر در حوزه مدیریتی دچار مشکل خواهیم شد.
استاندار گیلان همچنین با اشاره به تلاش برای احداث کارخانه رشت الکتریک در شهرک صنعتی رشت تصریح کرد: اجازه فروش اراضی رشت الکتریک را نمی‌دهیم، لذا از ظرفیت آن اراضی باید در راستای احداث پروژه‌های گردشگری برای بازنشستگان استفاده کرد و در این خصوص اقدامات خوبی نیز انجام شده است.
 
شناسنامه‌های تولید گیلان
استان گیلان در حوزه صنایع مبتنی بر اقلیم تا سال‌ها با کارخانجات تولید چوب و کاغذ، مجتمع دخانیات و کارخانه‌های چای شناخته شده است؛ کارخانه‌هایی که در شکل‌گیری هویت اقتصادی و تولیدی استان نقش مهمی داشته و دلیل توسعه و گسترش شهرهایی چون رضوانشهر، اسالم، لاهیجان، رشت و... وجود این کارخانه‌ها بوده‌ است. با این حال در دهه‌های اخیر، مشکلات و مسائل متعدد از جمله مشکل تأمین مواد اولیه، تغییر مدیریت‌ها و واگذاری‌ها، نبود نقدینگی در گردش، تخلفات و مفاسد در واگذاری‌ها و انتصاب‌های مدیریتی رانتی و... باعث شده تا برخی از بنگاه‌های تولیدی پر‌سابقه گرفتار در بدهی‌های معوق، خطوط تولیدی فرسوده و متوقف و... از توان تولیدی بالقوه خود فاصله زیادی بگیرند یا بطور کامل متوقف شوند.
چوکا از قطب‌های تولید و اشتغال در غرب گیلان و از جمله شرکت‌های زیرمجموعه شستا تأمین اجتماعی است که نمونه‌های آن در سایر استان‌های کشور تجربه نسبتاً موفق‌تری دارند اما سرنوشت آن با اقدامات فرسایشی صورت ‌گرفته در ادوار پیشین در سطوح ملی و میانی، آینده رو به ‌زوالی را برای آن رقم زده است.
شرکت چوکا از سال 1393 تاکنون زیانده بوده و دلیل اصلی آن به گفته کارکنان شرکت، مشکلات موجود در تأمین مواد اولیه است. چوکا در حدود دو دهه پیش صنایع چوبی مانند خمیر چوب، الوار و تخته چندلا و... تولید می‌کرد و چوب مورد نیاز آن نیز از جنگل‌های غرب گیلان تأمین می‌شد تا اینکه با اجرای قانون طرح تنفس جنگل، اجازه بریدن درخت از جنگل‌ها به چوکا، داده نشد.
علاوه‌ بر آن، 12 هزار هکتار منطقه جلگه‌ای نیز بر اساس مطالعات و ارزیابی‌ها طی فرایندی به چوکا داده شد که آن هم در دهه 80 به منابع طبیعی عودت داده شد و سپس در اختیار شرکت شفا‌رود قرار گرفت، به این دلیل که درگذشته شرکت شفارود در اختیار شرکت چوکا بود و چوب آن در سطح 12 هزار هکتار از اراضی مواد اولیه چوکا را تأمین می‌کرد اما این ظرفیت هم از دسترس چوکا بنا بر دلایلی خارج شد.
در حال حاضر چوکا بنا بر اظهارات مردم منطقه و اهالی اهل ‌فن بویژه کسانی که از بازنشستگان آن هستند، یک شرکت با نفس‌های به شماره افتاده است، به‌گونه‌ای که ظرفیت تولید آن به 30 درصد کاهش‌ یافته و این ناترازی در تولید و ظرفیت اشتغال موجود، اسباب زیانده شدن آن از دهه 90 تاکنون شده است.
مجتمع دخانیات گیلان نیز زمانی بزرگ‌ترین تولیدکننده سیگار در خاورمیانه بوده است.
 ظرفیت تولید مجتمع دخانیات گیلان بیش از 30 میلیارد نخ در سال است که به دلایل متعدد از جمله سوء‌مدیریت و واگذاری‌های غیر‌کارشناسی و رانتی در سال‌های گذشته، به مرور به یک بنگاه بدهکار و زیانده تبدیل شد. کاهش شدید تولید که باعث تعطیلی تمامی خطوط تولید شده است به علت نداشتن توانایی در تأمین مواد اولیه، منابع مالی و عدم تهیه قطعات ماشین‌آلات، افزایش بدهی انباشته و ضعف فراوان در تعیین تکلیف پرونده‌های حقوقی و بدهی سنواتی از مشکلات این مجتمع تولیدی است که سابقه‌ای 90 ساله در تولید محصولات دخانی دارد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و یک
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و یک - ۲۸ آذر ۱۴۰۳