علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب:
قانون عفاف و حجاب پختگی ندارد
روز گذشته متن قانون عفاف و حجاب که به گفته محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی قرار است 23 آذر برای اجرا به دولت ابلاغ شود، روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت. همزمان با این خبر گفتوگویی با علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شد که در خلال آن نقدی متفاوت نسبت به موضوعات بحثبرانگیز عرصه سیاست از جمله فیلترینگ و حجاب مطرح شد. لاریجانی همچنین در این گفتوگو به عنوان سیاستمداری که با سابقه 12 سال ریاست بر مجلس، طرف مشورت مقامات عالی کشور است، رویکرد و روایت خود را پیرامون مذاکرات رفع تحریم و در مقابل اثر خالصسازی و جزمیت سیاسی را بر سرنوشت کشور تبیین کرد.
به گزارش خبرآنلاین، لاریجانی در این گفتوگو با بیان این اعتقاد که «حجاب به عنوان یک وظیفه دینی بیش از آنکه نیاز به قانون داشته باشد نیاز به قانع کردن مردم دارد»، از شیوه تدوین این قانون بر اساس اصل 85 قانون اساسی و تفویض اختیار این تقنین به کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس، انتقاد کرد. وی با بیان این باور که قانون عفاف و حجاب پختگی لازم را ندارد و در مقام اجرا با دشواری همراه خواهد بود، گفت: «حجاب و عفاف، موضوع پستویی نیست. مصوبهای که با عموم مردم ارتباط دارد باید کاملاً مردم در جریان باشند و قانع شوند. اشکال بر سر همینهاست. یعنی ما به جای اینکه این را علنی کنیم و به بحث بگذاریم و قانع کنیم، میخواهیم زود آن را تصویب کنیم. اینگونه اجرای آن هم به مشکل میخورد. باید با نمایندگان صحبت کرد که این قانون را در دسترس همه بگذارند و مشکلات آن را رفع و قبول کنند که این پروژه تا حد زیادی فرهنگی است و باید زحمتش را بکشند و مردم را قانع کنند.»
روایت لاریجانی از چرایی شکست مذاکرات احیای برجام
مذاکرات رفع تحریمها در دولت سیزدهم از مسیر مذاکره با سه کشور اروپایی از جمله دیگر موضوعاتی بود که در این گفتوگو به آن پرداخته شد. مشاور رهبر انقلاب در این بحث با یادآوری این نکته که رابطه و مذاکره با کشورهای اروپایی با هیچ مخالفتی از سوی مسئولان عالی نظام مواجه نیست و تلاش برای حلوفصل مسأله و رفع تحریمهای ظالمانه حتماً ضرورت دارد، اظهار کرد: یک نکته وجود دارد و آن اینکه نباید کشورهای غربی احساس کنند اگر در جایی ضیق گرفتهاند، جمهوری اسلامی مفری ندارد.
لاریجانی در ادامه درباره دلایل فرصت احیای برجام در دولت سیزدهم، یادآور شد:«آقای باقری خوب پیگیری میکرد و به یک جاهایی هم رساند. ولی در مقام تصمیمگیری، ملاحظات داخلیها متفاوت شد... یک جاهایی هم امریکاییها اذیت کردند. ولی شاید اگر دولت مصممتر بود و بعضی از جریانات داخلی هم روی دولت فشار نمیآوردند میتوانستند آن را حل کنند.» لاریجانی با گفتن این خاطره که «یکبار هم به ایشان (مرحوم رئیسی) عرض کردم که مسأله برجام مثل معامله پیاز و سیبزمینی نیست. هرکس بخواهد حل کند مقداری خیس میشود. ما باید بپذیریم که مقداری هم فحش فی سبیلالله بخوریم تا مشکل را از جلو پای مردم برداریم»، به سالها اتهامزنی تندروها و ادعای تصویب برجام در 20 دقیقه پاسخ داد و گفت: «قبلش ساعتها، روزها و ماهها کار شده بود و کلیاتش هم به مدت ۴ ساعت در مجلس بحث شده بود... خب اصلاً ما عجله کردیم، شورای نگهبان که 20 روز وقت داشت چرا در همان روز تصویب کرد؟»
تندروها به حاشیه نمیروند
عضو مجمع تشخیص مصلحت در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان اینکه سلیقه خالصسازی فکر میکند به تنهایی میتواند کشور را اداره کند حال آنکه تنگ کردن صحنه سیاسی به صلاح کشور نیست، در پاسخ به پرسشی پیرامون سرنوشت تندرویها در کشور در مقابل ایده وفاق قوای سهگانه، اینگونه موضع گرفت که «تندروها قدرتمند هستند و به این سادگی به حاشیه نمیروند». لاریجانی همچنین با رد گمانهزنیهایی مبتنی بر مسئولیتهای احتمالی او در دولت یا شورای عالی امنیت که با شروع دوران ریاست جمهوری مسعود پزشکیان مطرح شده است، گفت: باید به دولت فعلی کمک کنیم که موفق شود.
چون شرایط کشور چه در حوزه منطقهای و چه بینالمللی شرایط خاصی است، من وظیفه ملی و اسلامی خود میدانم در هرجا که کمکی از دستم بر میآید انجام دهم. اما اینکه به من پیشنهادی شده باشد، نه. هیچ پیشنهادی داده نشد.