در فحوای پاسخهای رئیس مجلس به پرسشهای سیاسی و اقتصادی خبرنگاران عیان شد
میانداری به سبک قالیباف
مهراوه خوارزمی
روزنامه نگار
«حرف مجلس و دولت یکی است» و «برنامه هفتم توسعه، میثاق ملی برای وفاق مجلس و دولت است» این جملات بخشی از سخنان محمدباقر قالیباف در نشست خبری دیروز بود. نشستی به مناسبت بزرگداشت روز مجلس که در آن خبرنگاران پرسشهایی در موضوعات مختلف سیاست داخلی و خارجی و اقتصاد از جمله درباره بنزین، خودرو و مسکن مطرح کردند و پاسخ گرفتند؛ اما به نسبت بیشترین سؤالات بر محور اقدامات رئیس مجلس شورای اسلامی برای ایجاد وفاق و همگرایی مجلس و دولت و برنامهاش برای مدیریت تندرویهایی که سد راه این همکاری خواهند شد، تمرکز داشت. چه اینکه در دو هفته اخیر صحن علنی شاهد ایراد نطقها و تذکرات حاشیهسازی بود که حتی بر متن دستورکار اصلی این روزهای مجلس یعنی بررسی کلیات بودجه 1404 تفوق داشت. رئیس مجلس اما سعی کرد از این مواضع تحت عنوان «تضارب آرا»ی نمایندگان دفاع کند و تا حد امکان در موضوعات چالشی به میانداری بپردازد.
هر چند همچنان برای بسیاری از ناظران، موضع او درباره لایحه اصلاح ماده 2 قانون انتصابات در مشاغل حساس که سعی شده است صرفاً مرتبط با انتصاب محمدجواد ظریف معرفی شود، عجیب مینمود. چه آنکه قالیباف در حالی بر غیرقانونی بودن این انتصاب تأکید داشت که قاعدتاً بیش از هر کسی از ماجرای استعفای ظریف و بعد بازگشت او به دولت آن هم پس از دعوت شدن به دیدار اعضای دولت چهاردهم با مقام معظم رهبری اطلاع داشت. با این حال مجموع موضعگیری های او پیرامون این موضوع و دیگر مسائل مورد پرسش را می توان بر مبنای رویکرد میاندارانه رئیس مجلس در راستای حل مدبرانه مسائل ارزیابی کرد.
مجلس محل تضارب آراست
قالیباف در پاسخ به پرسشهایی درباره وفاق مجلس و دولت و چگونگی مدیریت تندرویها در مجلس با بیان اینکه«مجلس محل نگاههای متفاوت و نظرات مختلف، تضارب آرا و افکار است» و «در این زمینه جای نگرانی وجود ندارد، زیرا تضارب آرا نشانه پویایی سیاسی مجلس است»، گفت:«به باورم عقلانیت انقلابی این مجلس از مجلس قبلی بالاتر است.» وی درباره نحوه هماهنگی قوا با محوریت مقام معظم رهبری نیز اظهار کرد: «هماهنگی بین قوا از وظایف رهبر انقلاب است و گاهی هم جلسات سران قوا در محضر رهبر انقلاب برگزار میشود و خیلی از مشکلات به زمین مانده آنجا حل میشود.» رئیس مجلس با بیان اینکه سران قوا همگی بر اجرای قانون تأکید دارند، افزود: «اگر لازم باشد در جلسه سران ما تصمیمی را هم بگیریم که قانونی را متوقف کنیم، همه این تصمیمات ما برای مدت یک سال است و پس از آن حتماً باید قانونگذاری شده و براساس قانون عمل شود.»
وفاق نباید با یک مخالفت مجلس بههم بخورد
رئیس مجلس در ادامه به پرسشهایی درباره مخالفت مجلس با فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس پاسخ داد و با بیان این موضع که «اگر قرار باشد وفاق به دلیل مخالفت با فوریت یک لایحه به هم خورد، بهتر است از وفاق حرف نزنیم»، افزود:«وقتی حرف از تعامل و همکاری میزنیم بدان معنا نیست که خلاف قانون عمل شود. من هم به فوریت لایحه تابعیتها (انتصاب اشخاص در مشاغل حساس) رأی ندادم و اکنون این لایحه به صورت عادی در کمیسیون بررسی میشود.» وی در ادامه این بحث اظهار کرد:«یک جایی به آقای پزشکیان درباره آقای ظریف گفتم که اجازه دهید این لایحه در مجلس آمده و تعیین تکلیف شده واگر قانون اصلاح شد آقای ظریف باشد.»
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با تأکید بر اینکه نظارت مجلس سیستمی و جمعی است و با نظارت سازمان بازرسی تفاوت دارد، گفت:«اگر سازمان بازرسی تشخیص داد خلاف قانونی انجام داده آن را متوقف میکند؛ ما در نظارت مچگیری نمیکنیم.»
نظر رئیسجمهور بر کاهش هزینههای جاری دولت است
قالیباف در بخش دیگری از این نشست خبری با اشاره به همجهتیهای دولت و مجلس در بسیاری از تصمیات اقتصادی، با یادآوری مخالفت شخص رئیسجمهور با افزایش هزینههای جاری دولت و ضرورت کاستن از آن به نفع افزایش حقوق کارگران، کارمندان و بازنشستگان، گفت:«برای سال آینده حداقل حقوق ۱۳ میلیون تومان و برای بازنشستگان ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان پیشبینی شده است. همچنین درآمد تا ۲۸۸ میلیون تومان در سال معاف از مالیات شده است و اگر از طریق اضافهکارها و حق مأموریتها دریافتی ماهانه بیش از ۲۴ میلیون تومان داشته باشند حداکثر ۱۰ درصد مالیات تعلق میگیرد. در واقع سعی کردیم با این نوع سیاستها به نوعی پوشش دهیم.»
وی همچنین درباره موضوع پرداخت ارزی حق مأموریتها که مورد اعتراض بعضی نمایندگان قرار گرفته بود نیز، گفت:«اگر دلاری حق مأموریت دهند خلاف قانون نیست و اگر تبدیل به ریال شود هم خلاف قانون نیست و میشود تبدیل ریال به صورت دلار توافقی باشد.»
تحریمها حتماً در اقتصاد ما تأثیر دارد
رئیس مجلس که سخنان روز سهشنبهاش درباره ناترازی انرژی و وضعیت کشور از حیث تولید و فروش نفت خبرساز شده بود، درباره تأثیر تحریمها بر شرایط کشور گفت:«من همیشه گفتهام تحریمها یک کاغذ پاره نیست، تحریمها حتماً در اقتصاد ما تأثیر دارد و کسی نمیتواند بگوید تأثیری ندارد. منتها این حجم از انرژی که هدر میدهیم، آیا ارتباطی به امریکا دارد؟ آیا ربطی به تحریمها دارد؟ این مشکل خود ماست.»
قالیباف در ادامه گفت:«نکته دوم اینکه قانون اقدام راهبردی نیامد که مانع برجام شود، بلکه آمد که به برجام کمک و تسهیلگری کند. در بحث هستهای معتقدیم، هرجا که انتفاع اقتصادی برقرار شود و تحریمها به طور واقعی برداشته شود، ما حتماً با آن موافق هستیم.»
موضع رئیس مجلس درباره قانون عفاف و حجاب و فیلترینگ
رئیس مجلس در نشست دیروز اعلام کرد، بنا دارد قانون عفاف و حجاب را 23 آذر ابلاغ کند. او دلیل تأخیر در ابلاغ این قانون را ملاحظات امنیتی سالگرد حوادث 1401 و ضرورت تهیه مقدمات آییننامهای و... دانست و افزود: «قانون عفاف و حجاب وظایف دستگاهها را در قبال حجاب مشخص کرد. البته در بخش جرمانگاری تلاش کردیم این لایحه را سطحبندی کنیم، در این لایحه جلوی هر گونه درگیری و اقدام مستقیم را گرفتهایم.
دیگر گشت ارشادی در قانون وجود ندارد و ضمانت اجرایی آن را مشخص کردیم.» قالیباف درباره موضوع فیلترینگ هم تصریح کرد، با فیلترینگ به این شکلی که الان وجود دارد، مخالف است. وی تأکید کرد:«اگر پلتفرمهای خارجی شرایط حکمرانی ما را بپذیرند، باید از آنها نیز استقبال کنیم، این حق ماست که این را انجام دهیم.»
رئیس مجلس در عین حال برخی گمانهزنیها درباره گرانی بنزین در بودجه سال آینده را رد کرد و گفت: «حتماً بنا نیست تصمیمات شوکآور برای جامعه ایجاد شود. جلوگیری از اسراف به معنای افزایش قیمت نیست و تنها راه یا اولین راه افزایش قیمت نیست، حتی اولین فرآوردهای هم که بخواهیم کاری کنیم شاید برای بنزین نباشد.»
نتانیاهو رجز نخواند، وعده صادق ۳
حتمی است
رئیس مجلس در سخنانی با استقبال از توافق آتشبس در لبنان و آرزوی بازگشت آرامش به غزه، ادعای اخیر نتانیاهو درباره تمرکز رژیم صهیونیستی بر ایران را حرفی گزاف و نوعی رجزخوانی بهرغم شکست رژیم صهیونیستی در تلاش برای تضعیف حزبالله توصیف کرد و گفت: حزبالله زندهتر از همیشه است. این قدرت اسلام است و ما هم حتماً وعده صادق ۳ را داریم، این تصمیم ماست، البته زمان آن هم جزو عملیات است که در وقت و در زمان خودش انجام خواهد شد.