فکتنامه
بررسی «ایران» از ادعای یک فرد ناشناس
آیا پیوند قرنیه از فرد زنده امکان پذیر است؟
نتیجه بررسی: نادرست
محدثه جعفری- اخیراً صوتی در شبکههای اجتماعی توسط فردی ناشناس منتشر شده است که مدعی است در یکی از مراکز درمانی چشم با سوء استفاده از زندانیان محکوم به اعدام چشم آنها را به بیماران خارجی پیوند میزنند! این خبر در شبکههای اجتماعی به سرعت دست به دست میشود و افکار عمومی را جریحه دار کرده
است.
دکتر محمد علی جوادی چشم پزشک، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیرعامل بانک چشم کشور در واکنش به این کلیپ صوتی میگوید: «محال است. قرنیه از متوفی باید برداشته باشد که حداکثر 24 ساعت از فوتش نگذشته باشد. در هیچ جای دنیا برای پیوند قرنیه از چشم انسان زنده استفاده نمیشود چرا که به علت خونریزی قابل برداشت و پیوند نیست. با اینکه به غیر از بانک چشم هیچ مرکز دیگری نمیتواند این کار را انجام دهد. همان طورکه بحث انتقال خون با سازمان انتقال خون است این موضوع هم در حیطه وظایف ما در بانک چشم است آن هم از فردی که فوت کرده باشد به همین دلیل این کلیپ را رد میکنم. در مورد مجروحان لبنانی هم عمده مشکلاتشان در خصوص شبکیه بود.»
تخیل یک ذهن بیمار
سید حسام هاشمیان فلوشیپ قرنیه و خارج چشمی درباره این موضوع میگوید: «از اساس این موضوع نادرست است و تخیلات یک ذهن بیمار چرا که پیوند قرنیه در هیچ کجای دنیا از انسان زنده انجام نمیشود، این امر پروتکلی جهانی است.»
بازی با افکار عمومی
دکتر پرویز زرین بخش، چشم پزشک و رئیس مرکز تحقیقات اپتیک و لنز ایران با رد این ادعا میگوید: «وقتی میشود قرنیه را از فردی که فوت کرده برداشت و برای پیوند به بانک چشم ارسال کرد چرا زندانیان زنده را برای این کار بیاورند! چنین چیزی غیرممکن است چرا که برای برداشتن قرنیه میتوان صبر کرد فرد محکوم، اعدام شود بعد فوتش قرنیه را درآورند.
چرا یک مرکز درمان خصوصی چشم بخواهد چنین اقدامی را آن هم با آدم زنده انجام دهد و خودش را زیر سؤال ببرد؟! به همین دلیل است میگویم چنین کلیپی از پایه دروغ پراکنی برای بازی با افکار عمومی مردم و خراب کردن آن مرکز درمانی است.» با توجه به صحبتهای متخصصان چشم ادعای این فرد ناشناس در کلیپ صوتی از لحاظ علمی رد میشود.
در همین رابطه مرکز رسانه قوه قضائیه نیز مطالب عنوان شده در این خصوص را کذب و بیپایه و اساس عنوان کرد.