بالاترین مقام اجرایی استان جنوب شرقی در گفت و گو با «ایران»از ثمره دادن رویکرد عدالت محور دولت چهاردهم خبر داد
تخصیص 124 همت به سیستان و بلوچستان
شیما جهانبخش
خبرنگار
سیستان و بلوچستان مقصد اولین سفر استانی رئیس دولت چهاردهم بود؛ استان پهناوری که 11.4 درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده است اما سهم این استان در شاخص تولید ناخالص کشور 1.24 درصد است. سیستان و بلوچستان در بسیاری از آمارها و شاخصهای رفاه، توسعه و اقتصاد از میانگینهای کشوری پایینتر است. در حوزه زیربنایی فقط 38 درصد طول راههای روستایی سیستان و بلوچستان آسفالت است این درحالیست که در کشور 54 درصد راههای روستایی آسفالت شده است. سرانه فضای آموزشی به ازای هر دانشآموز در سیستان و بلوچستان 3.8 متر مربع است در حالی که این رقم در کشور 5.2 مترمربع است؛ همچنین این استان با 23 درصد پایینترین نسبت طرحهای هادی روستایی اجرا شده را در بین 31 استان کشور داراست. سیستان و بلوچستان نامتعادلترین استان کشور در توزیع درآمد است. شاخص ضریب جینی در این استان 42 صدم درصد و در کشور 38 صدم درصد است. همین عقب ماندگی استان سیستان و بلوچستان از شاخصهای توسعه اقتصادی شاید پاسخ این پرسش باشد که چرا رئیس دولت چهاردهم این استان را نخستین مقصد سفرهای استانی خود کرد. دکتر پزشکیان بر عدالت محوری و اولویت قرار دادن مناطق محروم در توزیع امکانات ومنابع اعتباری در دولت چهاردهم تأکید کرده است. همچنین رویکرد دولت در توجه به اقوام هم در انتخاب نخستین استاندار اهل سنت و بلوچ در استان سیستان و بلوچستان مشهود است. اما نکته مهمی که جزو ویژگیهای مردم سیستان و بلوچستان است و در سخنان معاون اجرایی رئیسجمهور هم بر آن تأکید شد میهندوستی مردم این استان با وجود محرومیتها و صبوری آنهاست. محمد جعفر قائم پناه روز پنجشنبه در شورای برنامهریزی و توسعه سیستان و بلوچستان که با حضور رئیسجمهور و 10 نفر از اعضای هیأت دولت برگزار شد، با استناد به نظرسنجی قبل از سفررئیس جمهور گفت: مردم سیستان و بلوچستان با وجود شاخصهای پایین توسعه، تمایلی به مهاجرت نداشته و به ایرانی بودن خود افتخار کرده و بیش از 66 درصد امید به موفقیت دولت چهاردهم دارند. حالا پس از این سفر امید مردم این استان برای تحقق برنامهها و هدفهای تعیین شده دولت چهاردهم بیشتر هم شده است؛ برنامههایی که در آن مردم سیستان و بلوچستان به خط متعادل رفاه و توسعه نزدیکتر میشوند.
رهاورد اولین سفر استانی دولت
به مهد وفاق ایران
حالا مردم این دیار امیدوارند با بودجهای که دولت به این استان اختصاص داده جانی تازه در اقتصاد استان دمیده شود.
«منصور بیجار»، استاندار سیستان و بلوچستان انتخاب این استان به عنوان اولین مقصد سفرهای استانی دولت چهاردهم را جلوهای از نگاه عدالتمحور و توجه ویژه دولت وفاق ملی به مسائل و ظرفیتهای این منطقه عنوان کرده و در گفتوگو با «ایران» اظهار کرد: حضور پرثمر رئیسجمهور و اختصاص ۱۲۴ همت؛ به طرحهای عمرانی، اقتصادی، فرهنگی و... استان، امید تازهای در دل مردم این استان برای توسعه، رفع محرومیتها و تحقق عدالت اجتماعی ایجاد کرده است.
استاندار سیستان و بلوچستان دسترسی به آبهای آزاد، دسترسی به مرز، جمعیت جوان، ذخایر معدنی، خاک و انرژیهای تجدیدناپذیر را از ظرفیتهای بینظیر استان عنوان کرد و گفت: طرحهای بزرگ آبرسانی از جمله انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان و استانهای شرقی، اجرای کریدورهای مواصلاتی، راهآهن چابهار به زاهدان، توسعه بندر شهید بهشتی، طرحهای صنعتی مانند طلای تفتان، مس جانجا، فولاد مکران و پتروشیمی نگین مکران، توسعه بازارچههای محلی و گمرکها از مهمترین طرحهایی بوده که در این سفر مورد توجه قرار گرفته و امید است با اعتبارات تخصیص یافته بزودی شاهد بهرهبرداری از آنها باشیم. بیجار با بیان اینکه 34 همت در 2 سال آینده برای اجرای طرحهای عمرانی استان تزریق خواهد شد، عنوان کرد: با تأکید دولت بر رفع موانع توسعه استان، 24 همت برای خط آهن چابهار به زاهدان اختصاص یافته و بانکها نیز ۲۰ همت برای اجرای طرحهای نیمه کاره در نظر گرفتهاند. همچنین نهادهای اقتصادی نیز موظف شدهاند ۷۰ همت در این استان طی امسال و سال آینده سرمایهگذاری کنند. وی با تأکید بر اینکه قرار شده از مجموع اعتبارات مصوب این سفر در 2 سال آینده (پایان سال 1404)، 31 همت تحقق پیدا کند، خاطرنشان کرد: با وجود تفاوتهای قومی و مذهبی در سیستان و بلوچستان مردم این استان همواره در کنار هم با اتحاد از مرزها محافظت کرده و این استان را به مهد وفاق ایران تبدیل کردهاند. به همین جهت در این سفر از رئیسجمهور تقاضا شد تا اختیارات به سطوح استانی تفویض شود.
شروع عملیات ریلگذاری راهآهن خاش-چابهار
استاندار سیستان و بلوچستان با اعلام شروع عملیات ریلگذاری راهآهن خاش-چابهار اظهار کرد: یکی دیگر از مصوبات مهم این سفر، انعقاد تفاهم با ۱۷ شرکت و هلدینگ اقتصادی در بخشهای مختلف بوده است. هیأت دولت با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه در این استان تعهداتی دادهاند که امیدواریم با تخصیص بموقع آنها شاهد حرکت استان به سوی شکوفایی و توسعه اقتصادی باشیم.
تقاضای کاهش نرخ تسهیلات
به سرمایهگذاران استان
وی مشارکت اقتصادی سیستان و بلوچستان را با توجه به ظرفیتهای استان در تولید ناخالص ملی ناچیز عنوان کرد و اظهار کرد: از دولت تقاضا کردهایم برای تشویق سرمایهگذاری در استان نرخ سود تسهیلاتی که به سرمایهگذاران اعطا میشود، به نسبت کشور کاهش پیدا کند و بخشی از منابع بانکی صرفاً برای توزیع بین سرمایهگذاران و متقاضیانی که در استان شغل ایجاد کنند، تخصیص یابد.
یکی از موضوعاتی که به این استان آسیب زده پرونده مؤدیان بزرگ مالیاتی بوده که در تهران بررسی میشود. این باعث شده دریافت مالیات کمتر و ارزش افزوده نیز کمتر شود. تقاضای ما برگشت پروندههاست و اینکه به نسبت سرمایهگذاریای که در استان انجام میشود مالیات نیز در اینجا پرداخت شود.
استاندار سیستان و بلوچستان ادامه داد: در بخش کشاورزی، شیلات و در بخش خدمات کریدورهای مهم شمال و جنوب غربی و ساحلی در این استان قرار گرفته که اینها همه ظرفیت بوده و وجود مرز مشترک با کشور افغانستان و پاکستان ظرفیت بسیار خوبی به شمار میرود. وی با اشاره به راهبردهای رهبر معظم انقلاب در سفر دهه ۸۰ به سیستان و بلوچستان گفت: رهبر معظم انقلاب با تأکید بر روحیه داد و ستد مردم سیستان و بلوچستان گفتند؛ باید به آن توجه شود، بنابراین مجوز صید و صیادی باید به استان ابلاغ شود که آن را مدیریت کنیم، همچنین طرح ساماندهی سوخت و تفویض اختیار ایجاد شهرکهای جدید که با تقاضا مواجه هستیم در دستور کار قرار گیرد.
بالاترین مقام اجرایی استان تأکید کرد: با توجه به اینکه دکتر پزشکیان بر پیگیری مصوبات تا حصول نتیجه نهایی تأکید داشتند، ما نیز جمع بندیهای نهایی مصوبات و دستاوردهای این سفر را در روزهای آینده در اختیار رسانهها قرار خواهیم داد تا روند اجرای آنها در مسیری مشخص مورد پیگیری قرار گیرد و بتوان از دستگاهها حسابرسی کرد.