تاریخی ترین حکم دیوان لاهه پس از ۷۹ سال علیه نخست وزیر اسرائیل صادر شد

بگیریدش!

در پی صدور حکم بازداشت و محاکمه بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق این رژیم توسط «دادگاه بین‌‌المللی کیفری» (ICC) به سبب نسل‌کشی گسترده فلسطینی‌ها، همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، مجامع و نهادهای ارشد سیاسی امریکا موضعی کاملاً مخالف با آن را در پیش گرفتند.
در حالی که ملت مظلوم فلسطین بابت صدور این حکم بسیار شادمان‌اند، سران هر دو حزب عمده امریکا چه دموکرات‌ها که تا اول بهمن‌ماه بر کاخ سفید حکم می‌رانند و چه جمهوری‌خواهان که از این تاریخ با ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ به قدرت می‌رسند، مخالفت خود را با حکم صادره «ICC» ابراز داشتند. آنها به این نیز اکتفا نکردند و با زیر سؤال بردن صلاحیت این دادگاه برای رسیدگی به موضوع جنگ غزه، خواستار تحریم و پیگرد قضایی سران «ICC» شدند. این در حالی است که بیش از 120 کشوری که عضو رسمی این دادگاه هستند، وظیفه دارند که آرای صادره آن را لازم‌الاتباع بشمرند و در صورت ورود نتانیاهو و گالانت به خاک خود، آنها را بازداشت و مراتب محاکمه آنان را به جرم ارتکاب جنایات بزرگ جنگی اجرایی کنند. «عهدنامه رم» که ICC براساس آن بنیان نهاده شده، 124 کشور را در 6 قاره و منطقه جهان دربر می‌گیرد و به گفته جاناتان کوتاب، کارشناس بین‌‌المللی رشته حقوق بشر، آنها موظفند تصمیمات مدیران این نهاد را به رسمیت بشناسند و مجری آن باشند. کوتاب روز گذشته به خبرگزاری رویترز گفت: «قوانین را برای این می‌گذارند که اجرا شوند و در غیر این صورت کشورهای گریزان از اجرای آن، خودشان به نوعی شریک در جرم صورت گرفته به حساب می‌آیند.»
با این حال خود «کوتاب» هم اعتراف کرد که نشانه‌هایی در دست است که گواهی می‌دهد برخی کشورها خیال رعایت و اجرای این اصل را ندارند. این در حالی است که نتانیاهو طراح و مجری اصلی پاکسازی قومی هولناک صورت گرفته در باریکه غزه که 14 ماه از شروع آن می‌گذرد، مدعی شده که اتهامات وارده به وی و گالانت صحت ندارد و صادرکندگان حکم را به «یهودی‌ستیزی» متهم کرده است.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و دوازده
 - شماره هشت هزار و ششصد و دوازده - ۰۳ آذر ۱۴۰۳