کشت پنبه در مغان طی سه سال نصف شد
خداحافظی با طلای سفید
اردبیل- برداشت پنبه در سه شهرستان بیله سوار، پارس آباد و اصلاندوز مغان در حالی همچنان ادامه دارد که روزگار خوب و پر رونق کشت پنبه در این اراضی خیلی زود سپری شد. سال 1400 را باید نقطه اوج کشت پنبه در این منطقه دانست چراکه میزان سطح کشت به بیش از 20 هزار هکتار رسید.
امسال اما محصول پنبه در حدود ۹ هزار هکتار از اراضی زراعی سه شهرستان پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز مغان در شمال استان اردبیل کشت شده و پیشبینی میشود که تا آخر فصل، ۴۵ هزار تن وش پنبه از این مزارع برداشت شود. در واقع طی سه سال سطح زیر کشت پنبه در شمال اردبیل نصف شده است. اما چرا کشاورزان هر سال گرایش کمتری برای کشت پنبه در این منطقه دارند، در حالی که تقاضای بازار برای خرید پنبه کم نیست. پاسخها از منظر کشاورز، صاحبان کارخانجات پنبه پاککنی و مسئولان جهاد کشاورزی متفاوت است. از منظر کشاورزان در پی افت قیمت خرید وش پنبه، افزایش هزینه تولید و پرداخت نشدن بموقع مبلغ محصول خریداری شده، کشت پنبه دیگر به صرفه نیست وآنها ترجیح میدهند سراغ کشتهای جایگزین بروند.
قیمت پایین خرید وش پنبه و هزینهبر بودن تولید این محصول طی چند سال اخیر، سطح زیر کشت پنبه را در منطقه مغان به قدری کاهش داده که پنبهکاران استان اعلام کردند که از سال بعد، کاشت این محصول را کنار میگذارند.
هر چند که اوایل فصل برداشت اعلام شد که هر کیلوگرم وش پنبه بدون خس و خاشاک به قیمت ۴۵۰ هزار ریال از کشاورزان منطقه مغان خریداری خواهد شد، ولی به گفته پنبه کاران هماینک هر کیلوگرم این محصول، توسط دلالان و به قیمت ۳۷۰ هزار ریال با احتساب ۱۵ تا ۳۵ درصد افت خریداری میشود که عملاً هر کیلوگرم از محصول بین ۲۹۰ تا ۳۲۰ هزار ریال خریداری میشود. صاحبان کارخانههای پنبه پاککنی اما یکی از مهمترین دلیل افت قیمت پنبه را خود کشاورزان میدانند. آنها میگویند وقتی پنبه با خس و خاشاک فراوان، برداشت دستی و سنتی و بدون استفاده از کمباین به کارخانه میآید طبیعی است که افت میخورد زیرا تناژ محصول نهایی کاهش مییابد.
به گفته بخشعلی اصغری مدیر جهاد کشاورزی پارس آباد مغان محصول پنبه یکی از محصولات مهم و استراتژیک شهرستان مغان است. سال زراعی جاری حدود 8 هزار هکتار انواع ارقام پنبه در این منطقه کشت شده است و پیشبینی میشود حدود 32 هزار تن محصول وش پنبه از اراضی تحت کشت برداشت شود.
اصغری هر چند بر کاهش سطح زیر کشت پنبه اذعان دارد اما میگوید: نسبت به سال گذشته سطح مکانیزاسیون کشت و برداشت پنبه در این اراضی افزایش پیدا کرد ه است و 8 دستگاه کمباین وش پنبه در منطقه برای برداشت مستقر شده است. او از کشاورزان میخواهد برای برداشت پنبه بوسیله کمباین به اداره جهاد کشاورزی مغان مراجعه کنند.