سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری:
حرکت خود را متناسب با رفتار دولت ترامپ تنظیم میکنیم
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری دیروز خود و در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران عنوان کرد: ما با توجه به عملکرد و رفتار دولت امریکا حرکتهای خود را در آینده تنظیم خواهیم کرد.
بقایی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا بدون ارتباط گرفتن با تیم رئیسجمهور جدید امریکا ولو غیررسمی و با واسطه، میتوان فهمید منفعتی در مذاکره هست یا نه، گفت: فکر نمیکنم تقلیل و تحدید مسائل ایران و امریکا به یک دوره یا فرد خاص یا انتخابات مشخص، رویکرد واقعگرایانهای در شناخت و تحلیل روابط دو کشور باشد. بقایی افزود: سابقه تلخ رابطه بین ایران و امریکا سابقه هفت دههای است. متأسفانه در طول این سالها و دههها هیچ حسننیت و تلاش جدیای برای جبران، تعدیل یا ترمیم این رفتارهای ناصواب دیده نشده و بر عکس عملکرد دولتهای مختلف امریکا نشان داده است بر رویکرد خصمانه خود با ابزار تحریم، فشار و کمک نظامی به دشمنان ایران و استفاده از همه ابزارها برای آزردن مردم ایران افزودهاند. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: این گزاره که ما عملکرد دولتهای مختلف امریکا را مبنای ارزیابی و تصمیمگیری در رویکردهای آتی قرار خواهیم داد، یک جمله کلیشهای نیست، بلکه مبتنی بر یک انگاره و محاسبه دقیق از منافع ملی خودمان و شناخت فضای بینالملل و محیط پیرامونی است.
تهران باب مذاکره با دولت آتی امریکا را باز نگه داشته است
صحبت از مذاکره تنها از زبان سخنگوی وزارت امور خارجه مطرح نشد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران هم در گفتوگو با روزنامه «فایننشالتایمز» تأکید کرد، تهران باب مذاکره با دولت آتی امریکا را باز نگه داشته است.
مجید تختروانچی در مصاحبه با این روزنامه انگلیسی گفت که تهدید و ارعاب در «رفع» بنبست دیرینه ایران و غرب بر سر برنامه هستهای تهران بیاثر خواهد بود.
وی افزود: در مورد مذاکرات لازم است سیاست امریکا را ملاحظه کرده و تصمیم بگیریم که چگونه به آن واکنش نشان دهیم. در حال حاضر مسأله اصلی این است که دولت جدید چه رویکردی در قبال ایران، مسأله هستهای و امنیت منطقه و خاورمیانه خواهد داشت.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت: برجام هنوز میتواند مبنای مذاکرات باشد و با بهروزرسانی، واقعیتهای جدید را منعکس کند. بارها اعلام کردهایم اگر طرفهای دیگر عمل به تعهدات خود را از سر بگیرند، ما نیز مایلیم چنین کنیم. تختروانچی همچنین هشدار داد اگر ترامپ دوباره رویکردی سختگیرانه در پیش گیرد، «فشار حداکثری با مقاومت حداکثری روبهرو خواهد شد.»
این دیپلمات ارشد ایران گفت: ما به دور زدن تحریمها ادامه خواهیم داد؛ به شرکای تجاری خود تنوع خواهیم داد و روابط منطقهای خود را برای حفظ آرامش تحکیم خواهیم کرد.
تختروانچی در زمینه احتمال تحریمهای شدیدتر نفتی علیه ایران در دولت دوم ترامپ گفت: گرچه ممکن است تحولاتی رخ دهد، اما منجر به تغییرات چشمگیر نخواهد شد. اگر دولت ترامپ تصمیم بگیرد دوباره سیاست فشار حداکثری را در بازار نفت دنبال کند، حتماً شکست خواهد خورد. در دنیای امروز هیچ کشوری نمیتواند شروط خود را بر کل جامعه جهانی دیکته کند.
وی افزود: در حال حاضر امیدواریم که او (دونالد ترامپ) آن اشتباه را تکرار نکند، چراکه نتیجه آن تفاوتی نخواهد کرد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: دولت ترامپ ادعا کرد در «دولت نخست» ایران را به میز مذاکره میآورد، اما نتوانست. بستگی به خودشان دارد که همان رویکرد را برای چهار سال دیگر هم اتخاذ کنند و دوباره شکست بخورند. با این حال این یک کار غیرمنطقی است.
تختروانچی در ادامه، گزارشهای اخیر در مورد دیدار امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک، کارآفرین امریکایی و متحد نزدیک ترامپ را تکذیب کرد و گفت: چنین دیداری انجام نشده است. اگر چنین دیداری برگزار میشد، بسیار شفاف عمل میکردیم. وی افزود: سفیران ایران معمولاً با چهرههای غیررسمی مانند دانشگاهیان ملاقات میکنند.