اخراج شجاع باز هم زنگ خطرها را به صدا درآورد
جوانگرایی با حرکت لاکپشتی در تیم ملی
حامد جیرودی
خبرنگار
یکی از موضوعاتی که از جام جهانی 2022 تاکنون، بحثهای زیادی پیرامون آن صورت گرفته، بحث جوانگرایی در تیم ملی است. در آن دوره، از تیم تحت هدایت کارلوس کیروش با میانگین 28/9 به عنوان پیرترین تیم حاضر در قطر نام برده شد و با حضور امیر قلعهنویی روی نیمکت تیم ملی، از او خواسته شد تا جوانگرایی را در دستور کار خود قرار دهد اما این کار به این بهانه که جام ملتهای آسیا 2023 در پیش است و باید حضوری قدرتمند داشته باشیم، جدی گرفته نشد. در این شرایط، یوزها با میانگین سنی 29 سال که دومین تیم پیر جام ملتها پس از لبنان به حساب میآمدند، راهی دوحه شدند. در آن مسابقات، آریا یوسفی و سامان فلاح، دو بازیکنی بودند که در لیست تیم ملی حضور داشتند ولی به هیچ عنوان فرصت بازی پیدا نکردند. پس از بازگشت از قطر تاکنون، ایران 9 بازی در مرحله دوم و همچنین، نهایی مقدماتی جام جهانی 2026 انجام داده که در اردوی اخیر که ملیپوشان در بیشکک خود را آماده بازی با قرقیزستان میکنند، میانگین سنی تیم بدون سامان قدوس که اردو را ترک کرده، 27/3 است. این در حالی است که ژاپن که صدرنشین گروه B است، میانگین سنی 26/2 دارد.
بعد از جام ملتها، بازیکنان جوانی مانند امین حزباوی، مهدی زارع، محمد قربانی، محمدجواد حسیننژاد و به تازگی سعید سحرخیزان به اردوی تیم ملی دعوت شدهاند که 23 یا کمتر سن دارند. ضمن اینکه امیرحسین حسینزاده 24 ساله را هم با ارفاق میتوان در کنار آنها قرار داد اما نگاهی به وضعیت آنها نشان میدهد که فلاح با وجود بازی در استقلال، از چرخه بازیکنان دعوت شده، خارج شده و حزباوی به عنوان دیگر مدافع جوان، سه بازی ملی انجام داده است. همچنین قربانی با شش بازی بیشترین بازی را در بین جوانها انجام داده و پس از او هم، یوسفی پنج بازی ملی داشته و در بازی قبلی تیم ملی برابر کره شمالی هم به صورت فیکس بازی کرد. با این حال، نکتهای که وجود دارد این است که روند استفاده از این بازیکنان به کندی صورت میگیرد. مثل حسیننژاد که دقایق کمی بازی کرده و تنها سه بازی ملی انجام داده است. حسینزاده و سحرخیزان هم با اینکه در لیگ برتر ایران و لیگ روسیه در شرایط بسیار خوبی به سر میبرند و گلها و پاس گلهای خوبی را به ثبت رساندهاند ولی به عنوان بازیکن ذخیره هم برای تیم ملی به میدان نمیروند که در نوع خود عجیب است.
در این شرایط، سرمربی تیم ملی در صحبتهای خود به این اشاره کرده که تیم ملی جای بهترینهاست و تفاوتی میان بازیکن جوان یا بازیکنی با سن بالا وجود ندارد که صحبتی منطقی است اما در عمل، چنین شرایطی وجود ندارد. شجاع خلیلزاده 35 ساله که در بازی با قطر در جام ملتها اخراج شده بود، در بازی با کره شمالی هم کارت قرمز را مقابل چشمان خود دید تا نشان دهد دیگر چالاکی و توانایی گذشته را ندارد اما همچنان فیکس است تا تیم ملی با 10 نفره شدنش، تا مرز شکست پیش برود. بازیکنی که در زمان جام جهانی 37 ساله خواهد شد و با اخراج خود، باز زنگ خطر را به صدا درآورد. در این میان، قلعهنویی محمدحسین کنعانیزادگانی را به میدان فرستاد که گفته شده بود به دلیل ناآمادگی به این بازی نمیرسد ولی برای پر کردن جای شجاع به میدان آمد و تیم ملی در حضور او دو گل در عرض چند دقیقه از کره شمالی دریافت کرد. این در حالی است که باز هم به مدافعی مانند حزباوی برای حضور در میدان اعتماد نشد. چه بسا که با بازی کردن او هم، کره دو گل میزد ولی تجربه بازی در شرایط سخت را پیدا میکرد.
این در حالی است که روزبه چشمی که تا قبل از اردوی تیم ملی، در استقلال مصدوم بود و بازی نمیکرد، به تیم ملی دعوت شده ولی وحید امیری که در یکی از بهترین فرمهای خود به سر میبرد دعوت نمیشود یا رامین رضاییان (قبل از مصدومیت) مدت زیادی است که جایی در تیم ملی ندارد ولی علیرضا جهانبخش که مدتها تیم نداشت و به تازگی راهی هیرنفین شده، در اردوها حاضر بود و هست و بازی هم میکند ولی احسان حاج صفی که در آ.ا.ک بازی و گلزنی میکند، دعوت نمیشود. این تناقضها باعث شده تا از لحاظ فنی، روند تیم ملی مورد انتقاد قرار بگیرد وگرنه بیشتر اهالی فوتبال و کارشناسان، علاقهمند به این تیم هستند و خصومتی با بازیکنان و کادر فنی آن ندارند.