محصول قطب تولید گوجه‌فرنگی خارج از فصل، در راه بازار

بهار کشت و کار در بوشهر

بیتا میر‌عظیمی
خبرنگار


همه ساله با شروع فصل سرما در کشور، تولید برخی محصولات کشاورزی در استان‌های مرکزی و شمالی متوقف شده و تولید خارج از فصل آن به کشاورزان جنوبی واگذار می‌شود؛ محصولاتی مانند گوجه‌فرنگی که به یکباره تولید آن در اقصی نقاط کشور به حداقل رسیده و در یک بازه زمانی یک ماهه که همچنان معطل تولید انبوه در استان‌های جنوبی است، با افزایش ناگهانی قیمت مواجه شده و نیست و نایاب می‌شود. معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهر، گرانی قیمت گوجه‌فرنگی در بازار را مقطعی دانسته و به «ایران» می‌گوید:با افزایش تولید گوجه‌فرنگی در استان‌های بوشهر و هرمزگان قیمت‌ها به تعادل رسیده و تا نیمه اول آذرماه، این محصول به وفور و با قیمتی ارزان‌تر در بازار توزیع شده و به دست مصرف‌کننده می‌رسد.
استان بوشهر قطب تولید گوجه‌فرنگی خارج از فصل کشور محسوب شده و در فصول سرد (پاییز و زمستان) بخش اعظمی از نیاز کشور را تأمین می‌کند. کشت گوجه‌فرنگی خارج از فصل در استان به مهم‌ترین فعالیت کشاورزان این منطقه تبدیل شده تا با وجود آب‌وهوای ملایم در فصول سرد سال، بخش زیادی از نیازهای بازار را تأمین کنند؛ محصولی که بیشترین سطح زیر کشت را در استان به خود اختصاص داده و سهم بسزایی در اشتغال و درآمد بخش مهمی از جمعیت روستایی استان دارد. این محصول علاوه بر رونق درآمدزایی به دلیل خارج از فصل بودن، بخش مهمی از تولید و نیاز کشور را در فصول سرد تأمین می‌کند.
«بوشهر» قطب تولید گوجه‌فرنگی
«کبری توکلی» معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهر، سطح زیر کشت گوجه‌فرنگی خارج از فصل استان را 12 هزار هکتار اعلام کرده و در گفت وگو با «ایران»  تصریح می‌کند:امسال پیش‌بینی می‌شود 665 هزار تن گوجه‌فرنگی از شهرهای مختلف استان برداشت شده و به بازار عرضه شود. وی ادامه می‌دهد:کشت پاییزه گوجه‌فرنگی در استان بوشهر همه ساله در ماه مرداد و در 2 شهرستان دشتستان و جم آغاز شده و برداشت محصول در آبان‌ماه انجام می‌شود. سطح زیر کشت گوجه‌فرنگی پاییزه در 2 منطقه ذکر شده حدود 1200 هکتار است که امسال پیش‌بینی می‌شود 77 هزار تن گوجه‌فرنگی تا آخر آذرماه برداشت شود. 10 هزار تن گوجه‌فرنگی تا آخر آبان و مابقی (67 هزار تن) نیز در آذرماه برداشت خواهد شد.

تعادل قیمت گوجه‌فرنگی تا آذرماه
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان می‌کند:کشت زمستانه گوجه‌فرنگی در استان بوشهر همه ساله در سطح ۹ هزار و ۸۰۰ هکتاری شهرستان‌های دشتستان، دشتی، دیر، عسلویه، کنگان و جم انجام شده و محصول کشت شده عمدتاً از نیمه دوم آذر تا نیمه دوم اردیبهشت‌‌ماه برداشت می‌شود. از نیمه دوم آذرماه و در صورت مواجه نشدن با حوادث غیرمترقبه‌ای مانند سیل، سرما و...، محصول گوجه‌فرنگی به وفور وارد بازار شده و صددرصد قیمت این محصول کاهش محسوسی پیدا خواهد کرد. پیش‌بینی می‌شود در آذرماه 95 هزار تن، دی‌ماه 220 هزار تن، بهمن‌ماه 200 هزار تن و ماه اسفند 95 هزار تن و فروردین و اردیبهشت‌ماه نیز 40 هزار تن گوجه‌فرنگی بوشهر برداشت شده و به بازار عرضه شود. توکلی تصریح می‌کند:در حال حاضر قیمت هر کیلو گوجه‌فرنگی سر زمین از 25 هزار تومان تا 30 هزار تومان خرید و فروش شده و به واسطه وجود واسطه‌ها و دلالان و همچنین کاهش تولید گوجه‌فرنگی در یک بازه زمانی چند هفته‌ای، بازار با کمبود گوجه‌فرنگی مواجه شده و قیمت آن افزایش پیدا می‌کند.
وی کشت خارج از فصل گوجه‌فرنگی بوشهر را مزیت نسبی کشاورزی استان دانسته و تأکید می‌کند:برداشت گوجه‌فرنگی پاییزه همه ساله بجز استان بوشهر در استان‌های فارس، هرمزگان و خوزستان نیز انجام می‌شود. امسال بخشی از سطوح زیر کشت گوجه‌فرنگی در استان فارس به دلیل بارندگی خسارت دیده و همین امر منجر به کاهش عرضه محصول به بازارهای داخلی شده است. با وجود این، همزمان با افزایش برداشت کشت پاییزه گوجه‌فرنگی در استان بوشهر و ورود گوجه‌فرنگی استان هرمزگان به بازار، قیمت محصول به تعادل رسیده و تا نیمه اول آذرماه، قیمت گوجه‌فرنگی به تعادل رسیده و به وفور در بازار توزیع خواهد شد.

گوجه‌فرنگی هرمزگان در راه بازار
«سید رضا امیری‌زاد» معاون زراعت جهاد کشاورزی استان هرمزگان نیز به «ایران» می‌گوید: شرایط آب‌و‌هوایی مختلف در کشور آن‌ هم در فصل پاییز، میزان برداشت گوجه‌فرنگی را کم یا متوقف کرده و در یک بازه زمانی یک ماهه منجر به کمبود در بازار می‌شود. البته با افزایش تولیدات در استان بوشهر و هرمزگان، بازار گوجه‌فرنگی از نیمه دوم آذرماه به تعادل رسیده و این محصول به وفور و با قیمت ارزان‌تری به دست مصرف‌کننده خواهد رسید.
وی می‌افزاید: سطح زیر کشت گوجه‌فرنگی در استان هرمزگان بالغ بر 14 هزار هکتار است که از این میزان، 11 هزار هکتار به کشت زمستانه و 2500 هکتار به کشت بهاره اختصاص دارد. عمده گوجه‌فرنگی‌های استان نیز در شهرستان‌های بندرعباس، کهورستان، میناب، پارسیان و... تولید شده و پیش‌بینی می‌شود بالغ بر 600 هزار تن گوجه‌فرنگی از مزارع هرمزگان برداشت شود. معاون زراعت جهاد کشاورزی استان هرمزگان تصریح می‌کند: استان هرمزگان بهشت محصولات خارج از فصل در کشور است که انواع محصولات باغی و زراعی در آن تولید می‌شود. هرمزگان با وجود 80 هزار هکتار سطح زیر کشت، بالغ بر 2 میلیون و 400 هزار تن انواع محصولات را تولید می‌کند. در فصول پاییز و زمستان که اکثر مناطق کشور امکان کشت و برداشت انواع محصول را ندارد، 17 محصول مهم صیفی اعم از گوجه‌فرنگی و هندوانه شب یلدا را تولید و روانه بازار می‌کند. استان هرمزگان از معدود استان‌های کشور محسوب می‌شود که کشاورزان آن در 12 ماه سال درگیر کشت و برداشت هستند. به طور نمونه محصول گوجه‌فرنگی در استان 2 بار (نیمه دوم آذر و اسفند‌ماه) و هندوانه 3 بار در شهرستان‌های مختلف استان کشت می‌شود. به این ترتیب، کشاورزان استان هرمزگان در تمام فصول سال مشغول به کار بوده و انواع محصولات باغی و زراعی را کشت می‌کنند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هفت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هفت - ۲۷ آبان ۱۴۰۳