فضای مجازی

قول رئیس‌جمهور در روز کتابگردی
روز کتابگردی، پویشی مردمی و آشنا برای اغلب کتاب‌دوستان است؛ روزی خاص بیعت مردم با کتابفروشی‌ها و البته اهالی نشر که حدود یک دهه قبل به پیشنهاد احمد مسجدجامعی و بنا به استقبال مردم به تقویم غیررسمی فرهنگی ما راه یافت. آخرین دوره این پویش سال 1400 برپا شد و متولیان فرهنگی دولت قبل تأکید کردند که برنامه‌ای برای برپایی این هفته ندارند. پنجشنبه‌ای که گذشت شاهد برگزاری مجدد آن بودیم؛ پویشی که با وجود وقفه‌ای چندساله در برگزاری‌اش با استقبالی دوباره از سوی مردم و کتابفروشان روبه‌رو شد. سیدمحمدصادق لواسانی، روزنامه‌نگار، تصاویری از روز کتابگردی امسال را که با حضور رئیس‌جمهور و وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی در سی‌ودومین دوره هفته برگزار شده، منتشر کرده است. او تصویری نیز از امضای رئیس‌جمهور و چند جمله‌ای که ایشان برای لواسانی به یادگار نوشته را هم منتشر کرده است. در صفحه اول این کتاب بجز «1984» برآن نوشته دیگری دیده نمی‌شود و به نظر می‌رسد رمان مشهور نوشته جرج اورول باشد. لواسانی در توضیح تصویر مذکور نوشته است: «رئیس‌جمهور هفته کتاب سرزده و به همراه نوه‌ها به آیین کتابگردی رفته در صفحه اول کتابی نوشته: «قول می‌دهم که هیچ وقت وعده دروغ ندهم و با مردم عزیز ایران صادق و مهربان باشم.»

شادباش زادروز شمس لنگرودی
محمدعلی جعفریه، مدیر انتشارات و کتابفروشی ثالث، با انتشار تصویری از محمد شمس‌لنگرودی، زادروز این شاعر و هنرمند کشورمان را تبریک گفته و نوشته: «تو را به ترانه‌ها بخشیدم/ به صدای موسیقی/ به سکوت شکوفه‌ها/ که به میوه بدل می‌شوند/ و از دستم می‌چینند/تو را به ترانه‌ها بخشیدم» شمس لنگرودی، متولد بیست و ششم آبان ماه سال 1329 لنگرود است؛ شاعر و پژوهشگری که افزون برعرصه ادبیات چند سالی است که به حوزه‌های دیگر فرهنگ، از جمله بازیگری و خوانندگی هم ورود پیدا کرده است. او برای سال‌ها به دانشجویان، تاریخ هنر تدریس کرده است. «احتمال باران اسیدی» و «دوباره زندگی» عناوین برخی از ‌فیلم‌هایی هستند که در آنها به ایفای نقش پرداخته است.

ادای احترامی به سیاوش طهمورث
 مازیار معاونی، منتقد سینما و تئاتر در تازه‌ترین پست خود چند سطری درباره سیاوش طهمورث، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون نوشته؛ نوشته‌ای که البته با تصویری از این هنرمند باسابقه همراه شده است. او نوشته: «دنبال‌کننده صفحه سیاوش طهمورث عزیز هستم که به تازگی شروع به خوانش اشعار شاعران به زبان فارسی کرده است. با تماشای هر پست ایشان، خاطره نقش‌هایی که در سال‌های دورایفا کرده، در ذهنم زنده می‌شود. از سریال آینه (1364)، تا گرگ‌ها (1366)، فکر پلید (1377) و سرانجام زیرتیغ (1385) که یکی از آخرین نقش‌آفرینی‌های ماندگار ایشان بود و بیشتر از هر نقش دیگری به یاد این نقش می‌افتم که چقدر عالی در جان و روح آقای طهمورث نشسته؛ مردی خبیث و حسود که از هر تلاشی برای بالای دار فرستادن قهرمان داستان (پرویز پرستویی)دریغ نمی‌کرد.»

استوری‌های احمد آرام برای علاقه‌مندان هنر
احمد آرام، مترجم، مدرس‌نمایش‌نامه‌نویسی و هنرمند نقاش، در تازه‌ترین استوری خود به سراغ ارائه توضیحاتی درباره سبک‌های مختلف نقاشی رفته است. او برای استوری اخیر خود سبک فوویسم را انتخاب کرده است. او با تعریف لغوی این سبک شروع کرده و نوشته: «این کلمه از ترکیب فوو به معنای جانور وحشی و ایسم به معنای گرایش ساخته شده است. فوویسم از نخستین سبک‌های نقاشی در جنبش‌های پیشتاز هنر اروپا بود که بین 1898 تا 1908 در فرانسه پا گرفت و تا جنگ جهانی اول ادامه پیدا کرد. فوویسم نخستین جنبش مهم نقاشی در سده بیستم است. نقاشان فوویست خواست‌های درونی خود را به بازتاب دادن واقعیت بیرونی ترجیح می‌دادند.» او در ادامه فیلم کوتاهی نیز در تشریح سبک باروک منتشر کرده است، سبکی که در قرن هفدهم در ایتالیا متولد شد و در سراسر اروپا مورد توجه قرار گرفت.  

حضور نیکی مظفری در «کتابخانه نیمه شب»
نیکی مظفری با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامش از حضور در نمایش «کتابخانه نیمه شب» خبر داده است. این نمایش که بر اساس رمان پرفروش کتابخانه نیمه‌شب، اثر تحسین‌شده «مت هیگ» است، آذرماه در تماشاخانه ملک به روی صحنه می‌رود و نیکی مظفری اولین بازیگری است که حضورش در این نمایش قطعی شده است. «کتابخانه نیمه‌شب» رمان فانتزی مطرح سال‌های اخیر است که در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در فهرست پرفروش‌های نیویورک تایمز و ساندی تایمز قرار گرفته و در ایران نیز بیش از صد بار تجدید چاپ شده است. این نمایش به کارگردانی «محمد ملک‌شاهی» با اقتباسی آزاد از این رمان بزودی در تماشاخانه ملک به روی صحنه می‌رود. همچنین «مجید توکلی» کارگردان سینما در این نمایش به عنوان مشاور کارگردان و مجری طرح حضور دارد.

سه‌گانه کیارستمی در فهرست محبوب‌ترین‌های پاملا اندرسون
پاملا اندرسون بازیگری که با سریال «بی‌واچ» در دهه 90 میلادی به شهرت دست پیدا کرد و در سال‌های اخیر کم‌فروغ در سینما ظاهر شده، امسال با فیلم «آخرین شوگرل» ساخته جیا کاپولا یکی از چهره‌های مدعی اسکار در زمینه بازیگری است. او در گفت‌وگویی به فیلم‌های محبوبش اشاره کرده است. نکته جالب توجه، علاقه پاملا اندرسون به سه‌گانه کوکر است، سه فیلم مشهور عباس کیارستمی که شامل فیلم خانه دوست کجاست؟ (۱۳۶۶) زندگی و دیگر هیچ (۱۳۷۰) و زیر درختان زیتون (۱۳۷۳) می‌شود. علاوه بر سه‌گانه کوکر، پاملا اندرسون به سه فیلم روبرتو روسلینی با اینگرید برگمن علاقه دارد: «استرومبلی»، «اروپا ۵۱» و «سفر به ایتالیا». دو فیلم محبوب دیگر پاملا اندرسون عبارتند از «واندا» ساخته باربارا لدن، «چشمه‌های عشق/Love Streams» به کارگردانی جان کاساوتیس.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هفت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هفت - ۲۷ آبان ۱۴۰۳