«ایران» به بهانه قتل متخصص قلب در یاسوج بررسی کرد

کنترل هیجانات خشونت‌آمیز با برخورد حرفه‌ای کادر درمان

ماجرای نزاع با کادردرمانی نه تنها پایانی ندارد بلکه خودش را به خشن‌ترین حالت ممکن یعنی قتل نشان می‌دهد، چند روز پیش متخصص قلب در یاسوج توسط فردی به قتل رسید که در بررسی‌ها مشخص شد برادر قاتل در سال ۱۴۰۱ به دلیل ابتلا به سکته قلبی در یکی از بیمارستان‌های شهر یاسوج بستری شد که متأسفانه فوت کرد. به گفته دادستان یاسوج، انگیزه قاتل دخیل بودن این پزشک در فوت برادرش عنوان شد. به راستی چرا به جای حل مسأله از طریق قانون به خشونت متوسل می‌شویم؟ در همین رابطه، دکتر محمدرضا ایمانی روانشناس اجتماعی در گفت‌و‌گو با «ایران» می‌گوید: هنگامی که پاسخ نادرستی به ناکامی‌های زندگی می‌دهیم منجر به خشونت می‌شود. افرادی که هوش هیجانی و انعطاف‌پذیری بالایی ندارند و بخش ناخودآگاه‌شان را فعال نکرده‌اند، نمی‌توانند راه و رسم ارتباط با دیگران را با راه‌حل‌های درست و منطقی پیدا کنند؛ همین امر زمینه افزایش نرخ خشونت به اشکال مختلف در جامعه را ایجاد کرده است.

محدثه‌ جعفری
خبرنگار

 

حلقه کمیاب آموزش

وی با اشاره به ماجرای خشونت نسبت به کادر درمان و قتل متخصص قلب یاسوجی عنوان می‌کند: پدیده‌ای مثل قتل را نمی‌توان فقط از یک زاویه دید، باید گفت برخی افراد برای زیستن در جامعه امروز آموزش کاملی ندیده‌اند و مهارت‌های لازم برای خودکنترلی را ندارند، در نتیجه با کوچک‌ترین واکنش‌ها، رفتارهای ناآگاهانه بروز می‌دهند؛ این میزان از خشم و عصبانیت یا هیجان‌های کنترل‌نشده از اینجا ناشی می‌شود. این روانشناس اجتماعی با اشاره به اینکه بنا به هر دلیلی اگر فردی را مقصر موضوعی می‌دانیم نباید دست به رفتارهای خشونت‌آمیز یا قتل بزنیم، می‌افزاید: در ماجرای مرگ پزشک، قاتل، عزیزی را از دست داده که به همان موضوع پاسخ نادرست به ناکامی‌های شکست‌خورده که سبب می‌شود مقصری برای ماجرا پیدا کند، مربوط می‌شود. حتی اگر مقصری هم وجود داشت باید از طریق مراجع قانونی برای دادخواهی اقدام کند و دلیلی برای قتل یا آسیب به افراد وجود ندارد که البته عوامل و زمینه‌های آن هم بسیار مهم است.

 

لزوم انتقال آرامش به همراهان بیمار

دکتر ایمانی توضیح می‌دهد: جامعه پزشکی شریف و ارزشمند هستند و آموزش دیده‌اند که با روی خوش، ارتباط درست و پاسخگویی شفاف به مردم خدمت کنند و جان افراد را نجات دهند، اما نکته ناراحت‌کننده آن است که جامعه پزشکی و سلامت کشور از طرفی دچار برخی مشکلات اقتصادی، اجتماعی و نیازهای بنیادی هستند و از سوی دیگر در چند سال گذشته مراجعات مردم به مراکز درمانی بیشتر بوده و همین امر سبب شده رفتار حرفه‌ای و پخته‌ای که باید در مراکز درمانی و بیمارستانی از سوی کادر درمان، پزشک و پرستار دیده شود، گاهی کمرنگ شده به عبارتی نحوه برخورد صحیح با بیمار و انتقال آرامش به همراهش بسیار حائز اهمیت است. به گفته وی، کادر درمان و پزشکان باید آموزش‌های روابط بین‌فردی، خودکنترلی و نحوه برخورد با بیمار را که در آموزه‌های پزشکی وجود دارد، مرور کنند و سالانه دوره‌هایی را بگذرانند تا با تاب‌آوری بیشتر بر اساس سوگند پزشکی فعالیت کنند. این روانشناس اجتماعی با بیان اینکه آموزش، بهترین روش برای یادگیری مهارت‌هاست، می‌گوید: جامعه دچار بحران‌های اساسی است که برای آن راهی جز آموزش وجود ندارد و اگر این امر رخ ندهد متأسفانه این گردش خشونت در جامعه به اشکال مختلف روی می‌دهد.