چرا حضور ایران در اجلاس‌های اقلیمی ضروری است؟

چانه زنی جهانی برای توافق منطقه ای

زهرا کشوری
دبیر گروه زیست بوم


«شینا انصاری» رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در سخنرانی خود در اجلاس تغییر اقلیم (کاپ) 29 یادآور شد: وضعیت کنونی اقلیمی جهان، نتیجه سیاست‌های صنعتی تعداد معدودی از کشورهای توسعه‌یافته است و کشورهای در حال توسعه نباید به دلیل اقدامات دیگران از حق توسعه خود محروم شوند.
انصاری، دست روی نقطه‌ای گذاشت که یکی از دلنگرانی‌های داخلی برای عضویت ایران در اجلاس تغییرات اقلیمی است. رؤسای سازمان حفاظت محیط‌زیست در همه سال‌ها اعلام کردند در توافق پاریس هیچ بند بازدارنده و الزام‌آوری برای عدم‌توسعه نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها نیست. با وجود این، در روزهای اخیر برخی از مخالفت‌ها، دلیل ناترازی گاز و قطعی برق را به پیوستن ایران به این توافق مرتبط دانستند. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که ایران هنوز به این توافق نپیوسته است. از سوی دیگر کارشناسان محیط‌زیست می‌گویند، پیوستن ایران به توافق پاریس، فرصت توسعه نیروگاه‌های برق خورشیدی و بادی را از محل صندوق اقلیم ملل متحد به ایران می‌داد اما مخالفت‌ها تا امروز این فرصت را هم از کشور گرفته است. این مخالف‌ها در حالی ادامه دارد که همزمان با آن، طالبان برای نخستین بار از زمانی که در افغانستان روی کار آمده، توانسته است موافقت حضور در نشست تغییر اقلیم را به دست آورد. برنامه سدسازی افغانستان روی آب‌های مرزی مشترک با کشورمان یکی از مسائلی است که حل آن نیاز به حضور ایران در مجامع بین‌المللی دارد. افغانستان به‌رغم معاهده هیرمند میان ایران و این کشور، هر بار به بهانه کم‌آبی از دادن حقابه به ایران سر باز زده است. از سوی دیگر سد و بند‌سازی روی آب‌های مشترک ایران و افغانستان نه‌تنها بی آبی را به سیستان و بلوچستان تحمیل کرده، علاوه بر آن این کشور با ساخت سد «فراه‌رود» و «بخش‌آباد» همان سرنوشتی را برای خراسان جنوبی رقم می‌زند که برای سیستان و بلوچستان رقم زد.
 
گرد و خاک‌های همسایگی
«شینا انصاری» پیش از رفتن به باکو از پیگیری همکاری برای حل معضل ریزگردهای منطقه‌ای در اجلاس باکو سخن به میان آورد. ایران سالانه میزبان 148 میلیون تن ریزگرد از کشورهای عربستان، اردن، سوریه، عراق، ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، ترکیه، امارات و دیگر کشورهای حوزه خلیج‌ فارس است. از سوی دیگر به دلایل مختلف حل ریزگردها در اولویت بسیاری از کشورها نیست و همین اهمیت مسأله حضور ایران در مجامع بین‌المللی را نشان می دهد. برای مثال جهت حرکت ریزگردهای صحرای قره‌قوم به سمت ایران است. ترکمنستان در این صحرا از نظر زیستی پراکنش کمتری دارد اما وقتی وارد ایران می‌شود از سرخس تا مشهد را درگیر می کند. قره‌قوم انتهای کشور ترکمنستان و ابتدای ایران است. ریزگردها در عراق و سوریه هر چند به مرگ شهروندان‌شان انجامیده اما در اولویت کشور بحران‌زده‌ای مثل عراق نیست.
قراردادهای ایران و عراق و گفت‌و‌گوهای ایران و ترکمنستان، ایران و ترکیه یا ایران و جمهوری آذربایجان هم نشان داده است که این کشورها بدون حضور یک نهاد بین‌المللی به اجماع نمی‌رسند. کارشناسان بارها گفته بودند که حل معضل ریزگردها و مسائل بین ایران و کشورهای همسایه نیاز به حضور نهادهای بین‌المللی دارد. دولت گذشته به سمت ایجاد سازکارهای بین‌المللی رفت. صندوق بین‌المللی محیط‌زیست مقابله با طوفان‌های گردوغبار را با همکاری سازمان ملل انجام داد. از تشکیل سازمان جهانی محیط‌زیست سخن به میان آورد. اجلاس جهانی گردوغبار را هم در تهران برگزار کرد اما به کار اجرایی که بتواند کمی از وزن گردوغبارهای خارجی بکاهد، نرسید.
در همه این سال‌ها شرکت در اجلاس تغییرات اقلیمی هرگز روی میز تصمیم‌گیری‌ها نیامد. آن هم زمانی که ریزگردهایی که از غرب کشور در دو دهه گذشته به ایران وارده شده‌ به بیمار شدن جنگل‌های زاگرس منجر شده است. یکی از علل بیمار شدن جنگل‌های زاگرس که از آن به‌عنوان یکی از چتر‌های سبز کشور در کنار البرز یاد می‌شود، ریزگردهایی است که بیش از هر کشوری از سمت عراق به ایران می‌آید. مرحوم پروفسور پرویز کردوانی، کویرشناس و استاد برجسته ایرانی جغرافیا که سال 1400 چهره در نقاب خاک کشید، بارها اعلام کرده بود تا زمانی که معضل گردوغبار در عراق حل نشود، کاری از ایران برنمی‌آید.
ترکیه در ابرپروژه دا، ساخت 90 سد روی دجله، فرات، ارس و کورا را در برنامه دارد. این ابرپروژه امنیت غذایی و آبی شمال‌غرب ایران را از بین می‌برد. ایران یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های آب و خاک خود را در دشت مغان و درست در گوش راست گربه نقشه ایران، اجرایی کرده است. ساخت این سدها دشت مغان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همه دلنگرانی‌ها نشان می‌دهد حضور ایران پیش از کشورهای همسایه در هر برنامه‌ بین‌المللی مرتبط با اقلیم الزامی و اجباری است.

 

بــــرش

 معاون رئیس جمهور در کنفرانس تغییر اقلیم باکو تأکید کرد
تعهد ایران به گسترش اقتصاد سبز

زیست بوم/ معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌‌ زیست گفت: کشورها باید به طور برابر به فناوری‌ها، دانش، سرمایه‌گذاری و انرژی هسته‌ای دسترسی داشته باشند تا سهم انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر را برای تحقق این هدف افزایش دهند. از این رو، تحریم‌های غیرقانونی و یک‌جانبه نباید مانع تلاش‌های کشورهای عضو کنوانسیون تغییر اقلیم در این مسیر شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، «شینا انصاری» در اجلاس سالانه کنفرانس تغییر اقلیم در باکو گفت: تحریم‌های یک‌جانبه غیرقانونی، توانایی کشورهای عضو را برای دسترسی به منابع مالی جهانی و توسعه تجهیزات فناورانه محدود می‌کند؛ تا زمانی که این تحریم‌ها به‌طور کامل برداشته نشوند، انتظار پایبندی به اهداف زیست‌محیطی کنوانسیون تغییر اقلیم ناعادلانه و غیرمنطقی است، از این رو از تمامی کشورهای عضو می‌خواهم این اقدامات سیاسی را محکوم کرده و برای رفع این محدودیت‌ها اقدام کنند.  
انصاری حاکمیت ملی و اولویت‌های کشورها را کلید مواجهه با چالش‌های تغییرات اقلیمی جهانی و دگرگونی سیستم انرژی جهانی دانست و گفت: کشورها باید به طور برابر به فناوری‌ها، دانش، سرمایه‌گذاری و انرژی هسته‌ای دسترسی داشته باشند تا سهم انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر را برای تحقق این هدف افزایش دهند. از این رو، تحریم‌های غیرقانونی و یک‌جانبه نباید مانع تلاش‌های کشورهای عضو در این مسیر شوند.
او با توجه به اینکه تحریم‌های یک‌جانبه غیرقانونی، توانایی کشورهای عضو را برای دسترسی به منابع مالی جهانی و توسعه تجهیزات فناورانه محدود می‌کند، از تمامی کشورهای عضو خواست این اقدامات سیاسی را محکوم کرده و برای رفع این محدودیت‌ها اقدام کنند.
انصاری، ایران را به عنوان امضاکننده بیش از ۱۵ توافقنامه چندجانبه زیست‌محیطی و یکی از کشورهای فعال در مقابله با تغییرات اقلیمی معرفی کرد و گفت: ایران اقدامات متعددی برای مقابله با تهدیدات تغییرات اقلیمی انجام داده و ابتکارات بیشتری نیز در دست دارد؛ این موارد شامل صدور سیاست‌های کلی در زمینه مدیریت تغییرات اقلیمی و گسترش اقتصاد سبز توسط بالاترین مقام کشور و همچنین گنجاندن برنامه ملی مدیریت تغییرات اقلیمی در برنامه هفتم توسعه پنج‌ساله کشور است.
انصاری، اجرای پروژه‌هایی نظیر تبدیل نیروگاه‌های سوخت فسیلی به نیروگاه‌های سیکل ترکیبی، کاهش انتشار گازهای آلاینده در صنعت نفت و گاز، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر خورشیدی و هسته‌ای و اقدامات مشابه را از دیگر برنامه‌های اجرایی ایران عنوان و کرد و گفت: ما، کشورهای عضو سازمان ملل، گرد هم آمده‌ایم تا درباره آلودگی‌های زیست‌محیطی روی سیاره‌مان گفت‌و‌گو و برای کاهش رنج انسانی همکاری کنیم، اما چگونه می‌توانیم به این هدف دست یابیم وقتی تنها در سال گذشته بیش از۴۳هزار نفر که بیش از نیمی از آنها زنان، کودکان و نوزادان بودند، توسط رژیم اشغالگر صهیونیستی کشته شدند؟ این افزون بر قربانیان اخیر در نتیجه حملات وحشیانه این رژیم به لبنان است. او گفت: این رژیم با بمباران شدید خود، زیرساخت‌های حیاتی از جمله سیستم‌های مدیریت فاضلاب و زباله‌های جامد را به طور بی‌سابقه‌ای تخریب کرده است.
تمامی منابع آب در غزه آلوده شده‌اند و وضعیت بهداشت عمومی به سطح فاجعه‌باری رسیده که توانایی بلندمدت فلسطینی‌ها در تأمین مواد غذایی را تحت تأثیر قرار داده است. علاوه بر این، استفاده رژیم صهیونیستی از سلاح‌های تأمین‌شده توسط کشورهای غربی، به طور قابل توجهی خطر مواجهه شهروندان با انتشارات سمی را افزایش داده است.  
انصاری سکوت کشورهای غربی را که با حفظ استانداردهای دوگانه و سیاست‌های گزینشی همراه است، بسیار نگران‌کننده توصیف کرد و گفت: امیدواریم جامعه بین‌الملل، بدون ملاحظات سیاسی در کنار هم بایستند، دانش را تبادل کرده، فناوری را انتقال دهند و دسترسی به منابع مالی را بدون تبعیض تسهیل کنند. همچنین تحریم‌های یک‌جانبه علیه کشورها، از جمله جمهوری اسلامی ایران را به‌طور کامل رفع کنند.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و پنج
 - شماره هشت هزار و ششصد و پنج - ۲۴ آبان ۱۴۰۳