نمایندگان مجلس در گفتوگو با «ایران» عنوان کردند
پایان سلطه فیلترشکنها با رفعفیلترینگ
با دستور تشکیل فوری کارگروه رفع محدودیتهای فضای مجازی درجلسه شورای عالی فضای مجازی، به نظر میرسد تلاش دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ وارد فاز تازهای شده است. مسعود پزشکیان در این جلسه، ادامه فیلترینگ را غیرقابلقبول و عامل ایجاد رانتخواری در فروش فیلترشکن و نارضایتی برای مردم دانست وبه این ترتیب بار دیگر نشان داد که برای رفع فیلترینگ، عزمی جدی دارد. رئیسجمهور که در طول کارزار انتخاباتی خود برای ریاست جمهوری بارها وعده داده بود برای برداشتن فیلترینگ اینترنت اقدام میکند، پیش از این هم در اولین جلسه شورای عالی مجازی، با اشاره به درآمد میلیاردی برخی با فروش فیلترشکن، از ورود جدی دولت به این موضوع و همچنین رفع فیلترینگ خبر داده بود؛ موضوعی که این روزها بسیار داغ شده و حالا بسیاری معتقدند محدودیتهای فضای مجازی در حال رفع شدن است و بهزودی فضای مجازی بدون فیلتر اما قانونمند در دسترس کاربران خواهد بود.
یاسمن صادق شیرازی
خبرنگار
فیلترشکنها زمینه ساز تهدیدهای سایبری
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز از زمان تحویلگرفتن این وزارتخانه بر ضرورت رفع فیلترینگ به دلیل ایجاد چالشهای جدید برای کشور تأکید کرده است. وی بارها رفع فیلترینگ را موضع رسمی دولت دانسته و از پیگیری این موضوع توسط وزارتخانه متبوع خود به طور ویژه خبر داده است. وی پیش از این با اشاره به استفاده دو سوم مشترکان موبایل از فیلترشکن، یادآورشده بود این گوشیها به عنوان بستری برای حمله به زیرساختها و سامانههای داخل کشور مورد استفاده قرار میگیرند که تهدید امنیتی جدی به حساب میآید. فارغ از اینکه محدودیتهای فضای مجازی چه زمانی برطرف میشود، برخی نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «ایران»، فیلترینگ فعلی را کاملاً ناکارآمد دانستند و بر ضرورت مقابله با مافیای فیلترشکن تأکید کردند.
تحمیل هزینه اضافی
به مردم
ماجرای فیلترینگ از همان آغاز اجرایی شدن تاکنون، با اما و اگرهای زیادی همراه بوده است و حتی در مقطعی با اعتراض برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز همراه شد. در همین رابطه، «مهرداد لاهوتی»، نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی با اعلام موافقت با رفع ممنوعیت فیلترینگ به«ایران»، گفت: فیلترینگ هیچ تغییری در استفاده مردم از شبکههای مجازی ایجاد نکرده است. این روزها تقریباً همه با استفاده از فیلترشکن قادر به استفاده از فضای مجازی هستند و کمتر کسی پیدا میشود که از این پلتفرمها استفاده نکند.
وی با تأکید بر ناکارآمدی فیلترینگ در کشوراظهارداشت: عدم کارآمدی فیلترینگ، تقریباً برای همه ثابت شده است، چراکه فیلترینگ تنها در ظاهر اجرا میشود این درحالی است که در عمل، همه میتوانند با پرداخت هزینههایی برای فیلترشکن، در شبکههای مجازی بهراحتی فعالیت کنند. برخی نیز از فیلترشکنهای رایگان استفاده میکنند و هرچند بهسختی ولی به هرحال وارد شبکههای اجتماعی فیلتر شده، میشوند.
نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی افزود:در این میان با اجرای فیلترینگ، ما فقط هزینه اضافهای به مردم تحمیل کردهایم تا پولی صرف خرید فیلترشکن کنند و درعمل همه در این فضا حضور دارند.
لاهوتی تأکید کرد: در شرایط فعلی بهتر است محدودیتهایی که کارآمدی لازم را ندارند، هرچه سریعتر برداشته شوند چراکه جز آثار منفی و تحمیل هزینه اضافه، کارایی دیگری ندارند.
وی در واکنش به مسأله مافیای فیلترشکن که از سوی برخی مطرح میشود نیز گفت: برخی به موضوع مافیای فیلترشکن اشاره میکنند. متأسفانه درحال حاضر این موضوع درحال اتفاق افتادن است. این موضوع را نمیتوان کتمان کرد که عدهای بازار داغی برای فیلترشکن به راه انداختهاند و پول زیادی هم به جیب میزنند و باید با آن برخورد شود.بی شک با رفع محدودیتهای فضای مجازی و قانونمند شدن آن، جلوی چنین اتفاقاتی هم گرفته خواهد شد.
استقبال از تصمیم دولت
در رفع فیلترینگ
ولی داداشی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در این رابطه، رفع فیلترینگ را از اختیارات دولت دانست و به «ایران» گفت: اگر تصمیمی مبنی بر رفع فیلترینگ گرفته شود ما هم بهعنوان نماینده مجلس از آن استقبال خواهیم کرد. داداشی پیشازاین نیز خواستار مقابله با مافیای فیلترشکن شده و در صحن علنی مجلس، درباره فیلترینگ گفته بود: مردم چه گناهی کردهاند که پول فیلترشکن بدهند؟ با مافیای فروش فیلترشکن
مبارزه کنید.
عدم نظارت بر فضای مجازی
با وجود فیلترشکن
بهنام رضوانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به اهمیت رفع فیلترینگ برای مردم به «ایران» گفت: معتقدم که هرچه سریعتر باید محدودیتهای ایجاد شده، رفع شوند چراکه محدودیتهای فعلی هیچ تأثیری در استفاده مردم از پلتفرمها ایجاد نکرده و تنها باعث استفاده بیرویه از فیلترشکنها در کشور شده است؛ فیلترشکنهایی که خود زمینه ساز دردسرهای زیاد امنیتی شدهاند.
وی استفاده از فیلترشکنها را مانع نظارت بر فضای مجازی دانست و افزود: تقریباً همه در حال استفاده از شبکههای اجتماعی و مجازی با استفاده از فیلترشکن هستند که این موضوع باعث میشود سازمانهای ذیصلاح نتوانند هیچ نظارتی بر این شبکهها داشته باشند.
رضوانی همچنین با اشاره به تأثیرات منفی اقتصادی فیلترینگ از جمله تعطیلی کسبوکارهای دیجیتال و آنلاین گفت: پس از ایجاد این محدودیتها آسیب گستردهای به برخی کسبوکارها وارد شد و درحال حاضر هم این محدودیتها کارآیی ندارند، چنین محدودیتهایی فقط باعث نارضایتی و پرداخت هزینه برای خرید فیلترشکن توسط مردم شده است.
این عضو مجلس شورای اسلامی ازسوی دیگر با تأکید بر ضرورت حکمرانی فضای مجازی، یادآورشد: استفاده از فیلترشکنها عملاً قدرت نظارت بر فضای مجازی را از بین میبرد. معتقدیم ادامه روند فیلترینگ چیزی جز افزایش نارضایتی مردم ندارد و بر همین اساس ما نیز در مجلس، همگام با دولت تلاش میکنیم تا این محدودیتها هرچه سریعتر برطرف شود.
برچیده شدن
بساط کاسبان فیلترینگ
علیرضا منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز پیش از این در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها بر ضرورت رفع فیلترینگ تأکید کرده و گفته بود: «ما موافق رفع فیلترینگ هستیم، سودجوها در حال فروش فیلترشکن هستند و بار مالی به مردم وارد میکنند.» وی در پاسخ به سؤالی درباره نفوذ کاسبان فیلترینگ در موضوع رفع فیلترینگ نیز گفته بود: باید فضای مجازی قاعده و قانون داشته باشد نه اینکه با بستن فضا، صورتمسأله را پاک کنیم؛ در چنین شرایطی، مسلم است که فروشندگان فیلترشکن، بازار دارند.