گامی دیگر برای کاهش مشکلات تجار برداشته شد

تحریم‌های بانکی در حال کمرنگ شدن

سارا مرادخانی
خبرنگار

 
اتصال شبکه بانکی ایران به شبکه بانکی روسیه یکی از مهم‌ترین گام‌های دولت چهاردهم برای تسهیل در روند تجارت غیرنفتی برای هر دو کشور است. تحریم شبکه مالی و بانکی ایران و روسیه همواره یکی از دغدغه‌های فعالان اقتصادی برای هر دو کشور محسوب می‌شود، از این جهت پیوستن «شتاب» ایران به «MIR» روسیه این دغدغه را تا حدی مرتفع می‌کند. تحقق این حرکت راهبردی بازتاب قابل تأملی از سوی تجار و فعالان اقتصادی داشت که در ادامه می‌خوانید.
 
عراق و چین؛ گام‌های بعدی اتصال شبکه‌های بانکی
کیوان کاشفی، رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران با مثبت خواندن اقدام بانک مرکزی دو کشور ایران و روسیه در اتصال شبکه بانکی دو کشور به «ایران» گفت: در اتاق بازرگانی طی برخی مراحل و اخذ مجوزها برای بازرگانان جهت صادرات مهم است، البته ما در سال‌های گذشته به سمت الکترونیکی شدن این روند حرکت کردیم تا جلوی برخی اتفاقات احتمالی و اعتراضات اتاق‌های سایر کشورها یا وزارت‌خارجه را که به‌دلیل کاغذی بودن مراحل منعکس می‌شد، بگیریم. لازمه این کار ایجاد بسترهای مناسب برای هر دو طرف بود.
وی افزود: در کنار این تحولات در اتاق، با توجه به رایزنی‌هایی که از قبل بین ایران و روسیه بود، بسترهای اتصال شبکه‌های بانکی دو کشور نیز فراهم شد و اکنون تمام مراحل به‌صورت الکترونیکی توسط اتاق بازرگانی انجام و فعال اقتصادی به‌راحتی می‌تواند کالای خود را به روسیه بدون دغدغه مسائل بانکی و اداری صادر کند. کاشفی همچنین ابراز امیدواری کرد که اتصال شبکه بانکی دو کشور عراق و چین با ایران نیز بزودی برقرار شود، چرا که ارتباط تجاری بین ایران و این دو کشور بسیار قابل‌توجه است.

افزایش حضور تجاری در کشورهای CIS
حسین پیرمؤذن، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران اتصال میر روسیه به شتاب ایران را یک اتفاق مثبت و مهم عنوان کرد و به «ایران» گفت: یکی از معضلات بخش خصوصی در زمینه صادارت غیرنفتی تحریم‌های بانکی و مسدودیت سوئیفت است. حضور ایران در بازارهای جهانی منهای بحث نفتی در بخش خصوصی با مشکلات مالی زیادی به‌دلیل این تحریم‌ها همراه است.
وی بیان کرد: اتصال به شبکه بانکی دو کشور ایران و روسیه قطعاً مشکلات صادرات و واردات را تا حد زیادی حل می‌کند و چون روسیه دروازه ورود به بازار کشورهای CIS است، می‌تواند این راه را برای ایران هموار کند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: درکنار اتصال شبکه بانکی بین ایران و روسیه اگر در گام بعدی با کشورهای هند و چین نیز چنین قراردادهایی منعقد شود، عملاً تحریم معنای خود را از دست می‌دهد.

 

بــــرش

مقدمه‌ای برای کاهش یکه‌تازی دلار
بدون تردید حذف دلار یکباره و حتی در میان‌مدت هم در مبادلات تجاری امکانپذیر نیست. قطعاً کشور‌ها و اتحادیه‌های مشترک اگر بخواهند، می‌توانند یکه‌تازی دلار را کاهش دهند، ولی این مهم نیازمند زمان و زیرساخت‌های محکمی است. چه‌بسا که اتحادیه اروپا به‌رغم وجود اقتصادهای محکمی چون آلمان و یک پول قدرتمند یعنی یورو نتوانست دلار را کامل از اقتصاد واحد خود حذف کند. در نتیجه، ایجاد بستری برای پرداخت‌های الکترونیک، گامی مهم در مسیر ایجاد پول مشترک کشور‌های عضو بریکس است که در بلندمدت می‌تواند زمینه‌های کاهش یکه‌تازی دلار را فراهم سازد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهار
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهار - ۲۳ آبان ۱۴۰۳