گفتوگوی «ایران» با غلامرضا عربی، کارگردان نمایش «قلادهای برای یک سگ مرده»
توانمندی کودکان معلول با معجزه تئاتر
معصومه غفاری
خبرنگار
نمایش «قلادهای برای یک سگ مرده» مونولوگی به نویسندگی محمد چرمشیر و کارگردانی غلامرضا عربی است که با حضور یازده بازیگر کمبینا و نابینا از روز ۲۴ مهرماه سال جاری و همزمان با روز جهانی نابینایان به مدت ۳۰ شب در تماشاخانه پردیس شهرزاد روی صحنه رفته و همچنان توسط جامعه هدف بهزیستی استان تهران اجرا میشود. این اثر نمایشی، داستان مردی است که درگیر اختلالات روانی شده و حالا خود را سگ میپندارد.
نمایش «قلادهای برای یک سگ مرده»
غلامرضا عربی، کارگردان این اثر نمایشی در گفتوگو با «ایران» گفت: نمایش «قلادهای برای یک سگ مرده» با حضور یازده بازیگر دارای معلولیت اجرا میشود که عمده آنها کودکان کمبینا و نابینا هستند. پروژه اجرای نمایش با بچههای کمبینا و نابینا چیزی حدود یازده سال است که در دستور کار ما قرار دارد و نمایش «قلادهای برای یک سگ مرده» پنجمین کاری است که ما بر اساس این متد، یعنی بازیگری با حس لامسه و اصوات در حال اجرای آن هستیم. او افزود: از طریق اجرای آثاری که قبلتر روی صحنه بردهایم به دورههایی از جشنواره فجر هم راه یافتهایم. طی این یازده سال بارها در تئاترشهر، خانه هنرمندان، اداره تئاتر، تالار مهراب، تالار استاد مشایخی و... اجرا داشته و همچنین در فستیوالهای داخلی متفاوتی شرکت داشتهایم که خوشبختانه بازخوردهای خوبی نیز دریافت کردهایم.
دشواریهای تئاتر معلولان
به گفته این کارگردان، چیزی که طی این سالها به عنوان یک چالش در تمرین با هنرمندان معلول مطرح بوده، شاید این باشد که کار کردن با کودکان دارای معلولیت به این شیوه خیلی نمیتواند اقتصادی باشد، چراکه مدت زمان بیشتری را در مقایسه با کودکان هنرمند بدون معلولیت به خود اختصاص میدهند که در این خصوص نیاز به دکور و تجهیزات خاص بوده و به علت وجود این مشکلات، تمرینهای ما گاهی تا دو سال نیز به طول انجامیده است.
لزوم حمایت مالی
کارگردان نمایش «قلادهای برای یک سگ مرده» اظهار کرد: حمایت مالی تنها چیزی است که به ما کمک میکند موانع تمرین با این کودکان معلول را راحتتر پشت سر بگذاریم، بخصوص که در تولید و اجرای آثار نمایشی با هزینههای مختلفی روبهرو
میشویم.
او عنوان کرد: همین حالا که در سالن شهرزاد در حال اجرا هستیم، موظفیم هزینههای این سالن را پرداخت کنیم، اما از آنجایی که بهزیستی متولی این اتفاق است، آنگونه که باید، حمایت لازم را از ما و این کودکان هنرمند دارای معلولیت نداشته و گام عملی در راستای حمایت از کودکان معلول هنرمند از سوی بهزیستی برداشته نشده است. تنها سالن شهرزاد است که میان این همه سالن با تمام توان از ما حمایت کرده است. البته در این بین از یک حمایت شخصی هم برخوردار بودیم؛ مسعود والا به عنوان تهیهکننده همراهی زیادی با گروهمان داشته است.
حضور در جشنواره آفتاب
عربی اعلام کرد: بعد از اتمام اجراهای خود در سالن شهرزاد که پایان آبانماه خواهد بود، برای حضور در جشنواره آفتاب شهرکرد به این استان سفر خواهیم کرد و امیدواریم با وجود مشقتهای فراوانی که وجود دارد، بتوانیم این نمایش را به جشنواره فجر نیز برسانیم.
توانمندسازی معلولان به کمک هنر نمایش
این کارگردان در پایان تصریح کرد: گروه نمایشی «ناوک توان باران» با وجود یازده کودک کمبینا و نابینا و مشقتهای بسیار، برای تمرین با این کودکان دارای معلولیت مسیر سختی را پشت سر گذاشته و حتی بچههای دارای معلولیت در پشت صحنه و گروه موسیقی نیز حضور داشته و در حال فعالیتند. به هر حال این متد و پژوهشی است که ما سالهاست با وجود تمام موانع و سختیها انجام میدهیم و نیاز به حمایت دارد، چراکه این حمایتها میتوانند باعث بسط و وسعت گروههای بیشتر در این اتفاق شده و زمینهساز توانمندسازی افراد دارای معلولیت به کمک هنر نمایش شوند.