«ایران» از بهبود وضعیت صنایع گزارش میدهد
پاییـــز طلایی برای صنعتگران
شاخص شامخ در مهرماه 1403 برای ششمین ماه متوالی زیر عدد 50 ثبت شده، اما به واسطه بهبود شرایط فعالیتهای صنعتی در مهرماه به واسطه رشد تأمین برق، شرایط کلی شامخ بهبود پیدا کرده و انتظارات فعالان اقتصادی را از شرایط تولید در آبانماه ارتقا داده است
مرجان اسلامیفر
خبرنگار
روز گذشته مرکز پژوهشهای اتاق ایران شصتویکمین دوره از گزارش شاخص مدیران خرید کل اقتصاد موسوم به شامخ را منتشر کرد. در این گزارش به موضوعات مهمی اشاره شده که اغلب نشان از بهبود وضعیت صنایع کشور دارد. این شاخص در مهرماه 1403 برای ششمین ماه متوالی زیر عدد 50 ثبت شده، اما به واسطه بهبود شرایط فعالیتهای صنعتی در مهرماه به واسطه رشد تأمین برق، شرایط کلی شامخ بهبود پیدا کرده و انتظارات فعالان اقتصادی را از شرایط تولید در آبانماه ارتقا داده است.
همچنین در بخش صنعت، شاخص تعدیل شده مدیران خرید، بعد از رکود عمیق 7 ماهه، با بهبود تأمین برق رشد قابلتوجهی داشته و از 47.8 در شهریورماه به 54.5 در مهرماه رسیده است؛ در حالی که از خردادماه، به واسطه قطعی برق، اغلب کارخانهها در ظرفیتهای پایینتر از توان تولیدی فعال بودند.
شاخص دیگری که در شامخ به آن اشاره شده، «میزان تولید محصول یا ارائه خدمات» است؛ بر این اساس در مهرماه بعد از تعدیل فصلی، 51.1 به دست آمده که بعد از 6 ماه متوالی روند کاهشی، برای اولینبار در مهرماه اندکی بالاتر از محدوده مرزی 50 قرار گرفته و نسبت به شهریورماه (46.0) افزایش داشته است. از سویی بر اساس دادههای به دست آمده از بنگاههای بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در مهرماه 1403 معادل 57.4 محاسبه شده که بعد از چهار ماه متوالی کاهش، برای اولینبار در مهرماه افزایش یافته است. این شاخص پس از تعدیل فصلی، برای ماه مهر معادل 54.5 برآورد شده که پس از چهار ماه متوالی نمایانگر بهبود در شامخ صنعت است.
این گزارش نشان میدهد وضعیت واحدهای تولیدی رو به بهبود است و مدیران بنگاههای صنعتی نسبت به آینده و سازکارهایی که دولت دارد خوشبین شدند.
روزهای خوب در انتظار بخش خصوصی
جمشید نفر، عضو اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه دولت چهاردهم تمام تلاش خود را خواهد کرد تا مشکلات از پیش روی تولیدکنندگان و صنعتگران برداشته شود به «ایران» گفت: در تابستان سال جاری واحدهای صنعتی با قطع گسترده برق روبهرو بودند و نتوانستند اهداف تولید خود را محقق کنند اما با گذر از آن بحران، شرایط واحدهای تولیدی بهبود یافته و در گزارش شامخ هم تأکید شده که مهرماه سال جاری حال صنایع کشور بهبود نسبی یافته است. او ادامه داد: رئیسجمهور به تولیدکنندگان کشور اهمیت مضاعفی میدهد و اعتقاد دارد سیاستگذاران باید بستر مناسب را برای فعالیت این گروه فراهم کنند؛ لذا با رویکردی که رئیسجمهور دارد، به آینده اقتصادی کشور خوشبین هستیم و معتقدیم روزهای خوبی در انتظار بخش خصوصی خواهد بود. این عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه بخش خصوصی و دولت باید به تعریف مشترک برای تأمین برق و گاز واحدهای صنعتی برسند، تصریح کرد: صنایع کشور با مشکلات متعددی روبهرو هستند که از جمله آن تأمین نقدینگی، ارز، حاملهای انرژی و... است. کشور نیز با تحریم و ناترازی انرژی روبهرو است بدین جهت بخش خصوصی با همافزایی و همراهی یکدیگر میتوانند بر مشکلات فائق آیند و کمک کنند تا تولید کشور جان بگیرد.
الزام فرهنگسازی برای مدیریت انرژی
جمشید عدالتیان، عضو اتاق بازرگانی ایران هم با تأکید بر اینکه برای حل ناترازی انرژی باید با خرد جمعی به راهکار مناسب برسیم به «ایران» گفت: طی سالهای گذشته دولتها نتوانستند برق و گاز واحدهای تولیدی را در زمان پیک مصرف تأمین کنند و تولیدکنندگان چارهای جز تعطیلی خطوط تولید نداشتند. این رویه باعث صدمات جبرانناپذیری بر بخش تولید کشور شد لذا برای عبور از این بحرانها و کاهش دغدغه مدیران صنعتی باید به سمت تأمین انرژی رفت. او افزود: یکی از راهها برای جلوگیری از قطع برق و گاز، اصلاح مصرف واحدهای مسکونی و تجاری است. در حال حاضر ما مشترکان پرمصرف زیادی داریم که اجازه نمیدهند توزیع برق و گاز برای تمام گروهها مقدور باشد لذا باید فرهنگسازی مناسب در این خصوص صورت گیرد. آمارها نشان میدهد میزان سرانه مصرف برق در ایران 9/2 مگاوات در ساعت برای هر نفر است. از آنجا که خانوارهای ایرانی از دو حامل انرژی گاز و برق برخوردارند، اگر هر دو حامل را به سرانه مصرف اضافه کنیم (9/12 مگاوات ساعت برای هر نفر)، ایران در رتبههای بالای مصرف سرانه برق در جهان جای میگیرد.