در مصاحبه عراقچی با «اشپیگل» آلمان مطرح شد

شفاف‌سازی حکم یک تروریست و پیشنهاد گفت‌و‌گو با اروپا درباره اوکراین

همزمان با اوج‌گیری تنش دیپلماتیک میان ایران و پایتخت‌های اروپایی بویژه برلین، سید عباس عراقچی در گفت‌و‌گویی با رسانه آلمانی «اشپیگل»، مواضع اصولی جمهوری اسلامی را تبیین کرد و توضیحاتی را پیرامون مواضع ادعایی اتحادیه اروپا و آلمان درباره اجرای حکم اعدام یک تروریست از سوی ایران ارائه کرد.
چندی پیش اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، شهروند ایرانی – آلمانی و سرکرده گروه تروریستی «تندر» که مسئول طراحی یک عملیات تروریستی و بمب‌گذاری و انفجار حسینیه سیدالشهدا(ع) شیراز در سال 1387 بود، سبب شد تا آلمان و در کنار آن «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا فارغ از توجه به سابقه تروریستی شارمهد به بهانه اجرای حکم اعدام او موج جدیدی از بحران دیپلماتیک را آغاز و مواضع تندی را در قبال جمهوری اسلامی اتخاذ کنند. عراقچی در مصاحبه خود با رسانه آلمانی به ارائه جزئیاتی از اقدامات تروریستی «جمشید شارمهد» رئیس گروه تروریستی تندر در ایران پرداخت و گفت: شارمهد طبق قوانین ایران یک محاکمه عادلانه داشت. عراقچی با بیان اینکه شارمهد رهبر یک گروه تروریستی بود و این واقعیتی است که دوستان ما در آلمان نادیده می‌گیرند و علاقه ندارند به آن اشاره کنند، افزود: شارمهد به انتخاب خودش، مسئول انفجار یک مسجد در شیراز است که در آن چهارده نفر از جمله پنج زن و بچه کشته شدند و بیش از ۲۰۰ نفر نیز مجروح شدند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه اگر آنها فکر می‌کنند آقای شارمهد یک آلمانی است باید بپذیرند که او یک آلمانی تروریست است، ادامه داد: البته از نظر ما ایشان یک فرد ایرانی بود چرا که ما تابعیت مضاعف را قبول نداریم. ایشان به عنوان یک ایرانی دستگیر و به ایران منتقل شده است و در یک محاکمه عادلانه براساس قوانین ایران به اعدام محکوم شده است. عراقچی همچنین گفت که از نظر قوانین ایران خانواده متوفی در مورد محل دفن تصمیم می‌گیرند.
اگر خانواده ایشان رسماً درخواست دهند جنازه برای دفن به هر جایی منتقل شود از نظر ما بلامانع است.
وزیر خارجه به سیاست متناقض حقوق بشری اروپایی‌ها هم اشاره کرد و افزود: خود شما در مورد مرگ یک تروریست حدود ۲۰ دقیقه است که من را مورد سؤال قرار داده‌اید در حالی که در مورد مرگ ۵۰ هزار نفر در غزه به اندازه مرگ همین یک نفر شاهد هیچ اقدامی در آلمان نبوده‌ایم.عراقچی با بیان اینکه از وقوع این اتفاقات در روابط ایران و آلمان متأسفم، تصریح کرد: ای کاش می‌شد از این رویدادها جلوگیری کرد اما این نیازمند آن بود که دولت آلمان هم از یک تروریست حمایت نکند.

موشک بالستیک به روسیه نفروختیم
وزیر خارجه در بخش دیگر مصاحبه خود به موضوع اوکراین و ادعای همکاری نظامی ایران با روسیه اشاره کرد و گفت: ما هیچ وقت از تهاجم روسیه به اوکراین حمایت نکرده ایم، ما هیچ وقت الحاق جزایر و استان دونباسک را به رسمیت نشناختیم. از روز اول تاکنون از تمامیت ارضی اوکراین دفاع کردیم. ولی این کار را شما در خصوص ما انجام ندادید. رئیس دستگاه دیپلماسی با گفتن اینکه شما در مقامی نیستید که به ما بگویید به چه کسی چه چیزی را بفروشیم یا نفروشیم، افزود:ایران به روسیه موشک‌های بالستیک نفروخته و حتی آقای زلنسکی هم چند روز پیش این گزاره را تصدیق کرد. پیشنهاد ما به اروپا گفت‌و‌گو و همکاری در موضوع اوکراین بوده است. اگر اروپا تصمیم گرفته اوکراین را به صحنه تقابل تبدیل کند این تصمیم اروپاست نه ما.

استقبال ریاض از سیاست همسایگی ایران
عراقچی همچنین به اقبال منطقه از جمله ریاض به سیاست همسایگی ایران هم اشاره کرد و تصریح کرد: ایران و عربستان سعودی دو کشور بزرگ در منطقه خلیج فارس هستند. ما از خصومت پرهیز کرده ایم. روابط ما فراز و نشیب‌هایی داشته است اما من فکر می‌کنم الان در یک دوره جدید هستیم و نیازی نداریم به روش‌های تخاصم‌آمیز بازگردیم. ما خودمان سیاست هایمان را انتخاب می‌کنیم، در مورد آن جدی هستیم و رویکردمان نسبت به همسایگان و بویژه عربستان سعودی براساس سیاست همسایگی خواهد بود. فکر می‌کنم دوستان ما در عربستان هم پیام ما را متوجه شده‌اند و ما هم دیده‌ایم که دوستانمان در عربستان هم در این خصوص حسن نیت دارند.
وزیر خارجه همچنین با اشاره به تنش‌های جاری در منطقه تصریح کرد: ما رویکردمان را به شکل شفاف بیان کرده ایم؛ به دنبال تصاعد تنش در منطقه نیستیم اما خود را برای پاسخ به هر تجاوز جدید اسرائیل محق می‌دانیم. اما پاسخ ما در زمان مناسب و به شکل متناسب خواهد بود. بر این اساس ما فقط براساس منافع خود عمل می‌کنیم و انتخابات امریکا و هیچ فاکتور دیگر هم منافع ملی ما را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و یک
 - شماره هشت هزار و ششصد و یک - ۲۰ آبان ۱۴۰۳