فرهنگ
وزیر فرهنگ:
استاد انصاریان مکتبی تربیتی را
در ۶۰ سال اخیر شکل داده است
همزمان با سالروز ولادت حضرت زینب(س) مراسم پاسداشت حسین انصاریان به واسطه بیش از نیم قرن خدمات علمی و فرهنگی، همزمان با سالروز هشتاد سالگی وی با حضور رئیسجمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مسئولان کشور و اهالی فرهنگی در تالار وحدت برگزار شد.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی درباره جایگاه علمی و دینی استاد انصاریان گفت: ایشان یک مکتب تربیتی را در ۶٠ سال اخیر ساخته و پرداختهاند که اصول و ابعاد و اجزایی دارد، مکتبی که این اعتقاد را تبیین میکند که بستر عرضه دین، اخلاق و عرفان است.
وزیر فرهنگ ادامه داد: جناب آقای انصاریان نیاز به معرفی ندارند گرچه شاید بیشتر مردم ایشان را با وجهه خطابه و منبر بشناسند که خود ایشان هم به آن افتخار میکنند (و واقعاً هم مایه افتخار است چراکه ۶۰ سال در این فضا خدمت کردند و تأثیرات گستردهای بر جای گذاشتند) اما این وجهه ایشان بر سایر وجوه شخصیتی استاد انصاریان سایه انداخته است به همین منظور قصد دارم به اختصار چند نکتهای عرض کنم.
انصاریان عالم الکامل است
صالحی با بیان اینکه آقای انصاریان عالم و مجتهدی اسلامی و محققی بزرگ و ارجمند است، تصریح کرد: سالیان متمادی دروس عالیه حوزه را نزد اساتید بزرگی تحصیل کردهاند برای من تعبیر حضرت آیتالله العظمی سید احمد خوانساری در اجازه روایتی که به استاد انصاریان دادهاند قابل توجه است؛ این مرجع عالیقدر در متن اجازه روایتشان مرقوم کرده بودند «لقد استجازنی عالم الکامل» باید توجه کنیم مرحوم سید احمد خوانساری که به احتیاط در گفتار و رفتار مشهور بودند از ایشان با تعبیر عالم الکامل یاد میکند که بسیار ارزشمند است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آخوند ملا علی همدانی که در همدان ستارهای کم نظیر بودند نیز در اجازه روایت به استاد انصاریان از این تعبیر استفاده کردهاند «عالم، عامل و ابوالفضائل» اینکه آخوند ملاعلی همدانی برای ایشان چنین تعابیری را به کار ببرند قابل توجه است چرا که این واژگان کلماتی ساده نیستند؛ کسانی که این عزیزان را بهتر میشناسند میدانند این واژگان چه جایگاهی دارد و کلماتی مبالغهآمیز و یا شاعرانه نیستند.
وی افزود: این وجه ایشان به عنوان عالم بزرگ اسلامی (محققی که تا الان ۲۰۰ هزار ورقه a۴ دست نویس دارند) کمتر مورد توجه واقع شده است و کمتر عالم، عامل و مؤلفی در این سطح از تألیفات داریم.
مکتب تربیتی
صالحی با بیان اینکه نکته دوم وجهه مربیگری ایشان است چراکه شیخ حسین انصاریان استاد اخلاق و شخصیتی تربیتکننده هستند، تصریح کرد: به نظر میآید استاد انصاریان مکتب تربیتیای را در ۶۰ سال اخیر ساختهاند که اصول و ابعادی دارد؛ عنصر نخست اعتقاد ایشان (که در عملکردشان نیز دیده میشود است) استاد انصاریان معتقد هستند اخلاق و عرفان بستر عرضه دین است اگر میخواهیم جامعه و افراد متدینی را پرورش دهیم باید از مسیر اخلاق و عرفان آنها را تربیت کنیم. وی افزود: ویژگی دوم انتقال اسلام با طعم محبت و عاطفه است، نباید طعم محبت و عاطفه را از اسلام و تربیت دینی و اخلاقی بگیریم این دو نظریه مهم ایشان در سلوک تربیتی است؛ اینکه ایشان میتوانند در ۶۰ سال اخیر در زمینه تربیتهای فردی و جمعی تا اینحد موفق باشند به این ویژگیها باز میگردد. وزیرارشاد تأکید کرد: نسل ما (که پیش از انقلاب را دیده است) احساس میکرد منابع اصیل عمومی دین در دسترس مردم نیست ترجمههای قرآن مجید محدود بود علاوه بر آن، این ترجمهها روان نبودند ولی ایشان همت کردند ترجمه روان، قابل استناد و اعتماد منابع اصیل و اصلی دین را در دستور کار قرار دادند. صالحی تصریح کرد: این کار را نیز از کتاب صحیفه سجادیه آغاز کردند؛ نهج البلاغه، مفاتیح الجنان و قرآن کریم نیز دیگر منابعی بودند که استاد در این مسیر به آنها توجه ویژه داشتند. وزیر فرهنگ یادآور شد: حیف است کتب آسمانی یا متصل به منابع آسمانی در دسترس عامه مردم نباشد چراکه قرار نیست این کتب صرفاً در اختیار خواص قرار گیرد؛ نقش ایشان در عمومی کردن منابع اصیل دینی بسیار مؤثر بوده و هست، به سهم خودم به عنوان یک شاگرد کوچک از ایشان سپاسگزاری میکنم چرا که جمع زیادی را به سخنان ناب و رفتار درست متصل کردند.