گزارش «ایران» از ضرورت توجه به فرزندآوری
جمعیت را نصف نکنید!
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت آبانماه ۱۴۰۰ تصویب و به نهادهای مختلف بویژه وزارت بهداشت ابلاغ شد. در سه سال گذشته اقداماتی برای تشویق خانوادهها به فرزندآوری صورت گرفت اما به گفته مسئولان، هنوز با اهدافی که در این قانون مشخص شده، فاصله داریم و نیاز است برنامههای جدید و مؤثری، اجرایی و تکالیف دستگاهها بهدرستی انجام شود. اگر همه مسئولان کشور، جوانی جمعیت را اولویت قرار دهند، قطعاً میتوانیم روند کاهش رشد جمعیت را معکوس کنیم اما اکنون با نرخ رشد جمعیت کنونی، در ۳۰ سال آینده از هر سه ایرانی، یک نفر سالمند خواهد بود. این امر در حالی گزارش میشود که به گفته معاونت بهداشت در برخی استانها میزان باروری کلی به کمتر از ۱.۵ درصد رسیده که خطرناک است.
محدثه جعفری
خبرنگار
خطر کمبود نیروی جوان با کاهش زاد و ولد
دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت در گفتوگو با «ایران» با بیان اینکه تا 30 سال آینده از هر سه ایرانی، یک نفر سالمند است، به ضرورت توجه به فرزندآوری و جوانی جمعیت اشاره میکند و میگوید: اگر روند کنونی رشد جمعیت ادامه داشته باشد جمعیت ایران در سال 1480 به 42 میلیون نفر میرسد و از کشوری که روزی جوان بود و نیروی کار داشت به ایرانی پیر تبدیل میشویم.
به همین جهت موضوع جوانی جمعیت از اهمیت فراوانی برخوردار است و باید از همه ارکان کشور بویژه هنر برای آگاهی جامعه نسبت به این موضوع استفاده کنیم و در آثار سینمایی و فیلمها به موضوعات مهم کشوری همچون توجه به جوانی جمعیت پرداخته شود نه اینکه آسیبهای اجتماعی را با هنر در ذهن جوانان پایهگذاری کنیم. اکنون هنر میتواند به اولویتهای وزارت بهداشت توجه کند و به این مسائل بپردازد.
10 میلیون نفر در سن ازدواج قرار دارند
وی با اشاره به اینکه مشکل کاهش جمعیت جوان فقط مختص ایران نیست، میگوید: کشورهای اروپایی هم درگیر این معضل هستند، اما مسیری که در آن قرار دارند به آرامی صورت میگیرد، این در حالی است که شیب کاهش جمعیت جوان در ایران بسیار عجیب پیش میرود.
اکنون 5 میلیون زوج معادل 10 میلیون نفر در کشور داریم که در سن ازدواج قرار دارند، اما هنوز ازدواج نکردهاند که باید تسهیلات و پیشنیازهای آنها مانند شغل و مسکن فراهم شود. معاون بهداشت وزیر بهداشت ادامه میدهد: معضل بعدی تکفرزندی است، به طوری که با سالمند شدن والدین، فرزند بین تشکیل زندگی و مراقبت از پدر و مادر باید یکی را انتخاب کند و میان این دو گزینه قرار میگیرد که زنگ خطری برای آینده است.