بازار رقابت شانهبهشانه دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری امریکا داغتر میشود
2 درصدِ سرنوشتساز
آرزو نوروزجم
خبرنگار
دو کفه ترازوی انتخابات ریاستجمهوری امریکا در حالی در کنار هم با اختلافی میلیمتری ایستاده است که کفه تقریباً سنگین آن نشان میدهد ترامپ از رقیب خود پیشی گرفته است و کامالا هریس برای رسیدن به رقیب جمهوریخواه خود با یک حساب سرانگشتی راه سخت و دشواری را برای برنده شدن در انتخابات امروز پیشرو دارد. هرچند برخی نظرسنجیها مانند «انبیسینیوز» از رقابت شانهبهشانه دو نامزد این انتخابات حساس حکایت دارد، اما تعدادی از این نتایج هم در آخرین ساعات رقابت انتخاباتی از پیشتازی دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق این کشور در برابر معاون فعلی جو بایدن خبر میدهند.
طبق گزارشهایی که از روند انتخابات ایالات متحده منتشر شده، تاکنون هر دو چهره این میدان، حمایتی 49 درصدی از جامعه داخلی این کشور را بهدست آوردهاند، آماری که میگوید هرکدام از آنها برای برنده شدن باید دست به دامان 2درصد باقیمانده شوند تا حدنصاب 51 درصدی آرای مردمی ایالات متحده پیروز این میدان را مشخص کند.
2 درصد باقیماندهای که همچنان در همین ساعات پایانی مردد هستند برگه رأیشان در سبد دموکراتها باشد یا جمهوریخواهان. این قشر خاکستری که البته تعدادشان هم کم نیست و میتوانند بهراحتی جریان این انتخابات را تغییر دهند.
آنچه تاکنون از بازخوانی هرآنچه از دل میتینگها و گردهماییها و دوندگیهای ترامپ و هریس بهعنوان حمایت و آرای مردمی بیرون آمده، میگوید تا دو روز گذشته کامالا هریس پیشتاز بوده، اما امروز این دونالد ترامپ است که شانس با او یاری کرده و صاحب اقبال عمومی امریکاییها شده است.
نظرسنجی منتشر شده از سوی رسانه انبیسی نشان میدهد حمایت از هریس بر پایه «افزایش اشتیاق دموکراتها و پیشتازی ۲۰ واحدی نسبت به ترامپ در موضوعاتی از جمله سقط جنین و همچنین برتری هریس در مسأله جلب میزان توجه نامزدها به طبقه متوسط» است.
4 سال پرماجرا....
درحالی که میل و اقبال به دونالد ترامپ بیشتر به دلیل حمایتهایش از تمامیت ارضی در داخل امریکاست و وعده و وعیدهایی که برای اخراج مهاجران بویژه آنهایی که غیرقانونی در امریکا ساکن شدهاند، داده است، از سویی دیگر انتقادات بهوجود آمده به برخی سیاستهای دولت جو بایدن و تیم او در مواجهه با مشکلات اقتصادی در داخل امریکا و همچنین تصمیمات کاخ سفید در مسائل بینالمللی باعث شده انتظارها از ادامه حضور دموکراتها در رأس قدرت این کشور برآورده نشود و نظرها به سمت رقیب جناح مخالف کشیده شود.
حضور معاون اول جو بایدن برای ادامه سیاستهای حزب دموکرات در این کشور، این شبهه را بهوجود آورد که قرار نیست در سیاست چهار ساله آتی امریکا تغییراتی ایجاد شود و همچنان مالیاتهای مردم در راه تأمین تسلیحات جنگی برای اوکراین و اسرائیل هزینه میشود.
هدیههای مالی و تسلیحاتی که با امضای جو بایدن راهی جنوب غرب آسیا شده تا یکی از مرگبارترین نسلکشیها در تاریخ را توسط اسرائیل آنهم با حمایت و پشتگرمی امریکا رقم بزند، طی یکسال گذشته فضای انتقاد و اعتراض به عملکرد دموکراتها را باز گذاشته و همین اتفاق هم باعث شده تا نامزد جمهوریخواهان از این آبگیر گلآلود به نفع حزب متبوعش ماهی بگیرد و خودش را ناجی مردم غزه و البته اوکراین معرفی کند. البته دونالد ترامپ، در یک گفتوگوی تلفنی با شبکه «ایبیسینیوز» مدعی شد که «بهصورت چشمگیری جلو هستم»، اما در عین حال تأیید کرد که احتمال باختش هم وجود دارد، چرا که هنوز 2 ایالت کلیدی در امریکا با ترامپ همراه نیستند و ممکن است همان دو ایالت کار را به نفع رقیب او تمام کنند.
طبل توخالی برای کسب رأی
از سویی دیگر نابسامانی اوضاع و احوال اقتصاد این کشور و تورم و کسری بودجه سنگینی که رسانههای داخلی ایالات متحده از آن پرده برداشتهاند، حالا برای رئیسجمهور سابق این کشور دستاویزی شده است تا از آن برای بهدست آوردن رأی بیشتر بهره ببرد و وعده کاهش مالیات را بدهد، وعده پرطمطراق و البته خوشایند برای مردمی که از سیاستهای اقتصادی دولت بایدن رضایت کافی ندارند.
بجز رقابت میدانی در دل جامعه و مردم توسط هر دو نامزد انتخابات 2024 امریکا، ایالتهای کلیدی هنور تکلیفشان مشخص نشده که قرار است به نفع جمهوریخواهان رأی دهند یا اینبار هم به نامزد دموکراتها اعتماد میکنند، مانند ایالت مهم و تأثیرگذار پنسیلوانیا که صاحب بیشترین رأی الکترال است، اما همچنان خبرها نشان میدهد معلوم نیست 19 رأی آن، به نفع ترامپ باشد یا هریس. ایالت میشیگان هم با جامعهای پرجنبوجوش عرب و مسلمان و 15 رأی الکترال کالج برای چشمانداز هریس بسیار مهم است. او که حالا با توجه به نتایج نظرسنجیها در خطر از دست دادن حمایت 200 هزار امریکایی عرب در میشیگان است، بنایش را بر این گذاشته که مدیریت آتی خود را برای مدیریت جنگافروزی اسرائیل متفاوت از رویه رئیس فعلی خود قرار دهد، ادعایی که بسیاری از کارشناسان آن را محال دانستهاند، چرا که هریس تاکنون در قامت معاون رئیسجمهور امریکا تلاشی برای توقف جنگ در غزه و همچنین عدم ارسال سلاح از امریکا به تلآویو نکرده است.
در مقابل تلاشهای دونالد ترامپ در آخرین فرصتهای باقیمانده برای بازگشت مجدد به کاخ سفید، نامزد دموکراتها هم اعلام کرده پایان جنگ غزه را به عنوان آخرین درخواست انتخاباتی برای امریکاییهای عرب در دستورکار اصلی خودش در صورت پیروزی قرار داده، وعدهای که البته مشابهش را ترامپ هم داده است و همین شانهبهشانه حرکت کردن هر دو نامزد بر لبه یک موضوع باعث شده اعراب امریکاییتبار همچنان سردرگم بمانند.
سوت پایان رقابت دو چهره سیاسی و البته پرحاشیه و جنجالی این روزهای امریکا، امروز 6 عصر به وقت ایالات متحده زده میشود و بیش از 160 میلیون امریکایی برای انتخابات بسیار پرمخاطره به پای صندوقهای رأی میروند، آنهم در شرایطی که در ساعات پایانی این ماراتن 2درصد قشر خاکستری رأیدهندگان ساکت نشستهاند و میدان را برای قیلوقال سیاسی هر دو مدعی انتخابات باز گذاشتهاند.
برش
۷۸ میلیون امریکایی در انتخابات زودهنگام رأی دادهاند
ناظر انتخابات دانشگاه فلوریدا اعلام کرد، تا ساعت ۹ شب یکشنبه به وقت محلی بیش از ۷۸ میلیون شهروند امریکایی در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری رأی خود را به صندوق انداختند. بر اساس آمارهای موجود ۷۸,۰۰۳,۲۲۲ شهروند امریکایی در رأیگیری زودهنگام شرکت کردند.
به نقل از شبکه خبری ای.بی.سی، از این تعداد، ۴۲ میلیون و ۶۵۴ هزار و ۳۶۴ نفر شخصاً به صندوقهای رأی رفتهاند و ۳۵ میلیون و ۳۴۸ هزار و ۸۵۸ نفر برگههای پر شده را به ادارههای پست ارسال کردهاند. همچنین ۶۷ میلیون و ۴۵۶ هزار و ۸۴۷ نفر دیگر هم درخواست برگههای رأی پستی دادهاند.
کل آرای داده شده تقریباً نیمی از ۱۶۰ میلیون رأی ثبت شده در سال ۲۰۲۰ است که بالاترین میزان مشارکت رأیدهندگان در ایالات متحده در بیش از ۱۰۰ سال گذشته را نشان داد. مجموع رأی دهندگان ثبتنامی در امریکا حدود ۱۶۸ میلیون نفر است و بالاترین میزان مشارکت در تگزاس با ۸.۹ میلیون رأی، فلوریدا با ۸.۱ میلیون رأی، کالیفرنیا با ۷.۶، کارولینای شمالی با ۴.۴ و جورجیا با ۴ میلیون رأی هستند.
در آمارهای ناظر انتخابات دانشگاه فلوریدا همچنین مشخص شد که ۵۴ درصد از شرکت کنندگان در رأیگیری زودهنگام را زنان و ۴۳.۶ درصد را مردان تشکیل میدهند. در این آمار همچنین مشخص شد که ۳۷.۸ درصد دموکراتها و ۳۶.۱ درصد جمهوری خواهان در رأیگیری زودهنگام شرکت کردهاند. همچنین ۸.۲ درصد از شرکت کنندگان در این رأیگیری زودهنگام را رده سنی ۱۸ تا ۲۵ سال، ۱۶.۷ درصد را ۲۶ تا ۴۰ سال، ۳۹.۱ درصد را ۴۱ تا ۶۵ سال و ۳۶ درصد را رده سنی بالای ۶۵ سال تشکیل میدهند.