مناطق کم بارش هم از باران پاییزی بهرهمند میشوند
برف و باران شدید در راه 25 استان
شیما جهانبخش
خبرنگار
قراراست ورود 2 سامانه بارشی تا پایان هفته چنان بارشهایی را روانه کشور کند که هواشناسی میگوید این بار حتی استانهای کم بارش هم تحت تأثیر این سامانه قرار گرفته و پهنه بارشها اغلب استانها را فرا میگیرد. به همین خاطر این سازمان با صدور هشدار نارنجی از بارش باران و برف در 25 استان و کاهش محسوس دما طی ۵ روز آینده بویژه در نیمه شمالی و شمال غربی خبر داد و از مسئولان کشوری و استانی درخواست کرده برای مقابله با یک پدیده خسارتزا آماده باشند.
با صدور این هشدار مسئولان ستادهای بحران در استانهای کشور هم دست به کار شدهاند و نیروهای امدادی را در نواحی مستعد به حالت آمادهباش در آوردهاند.
باران کشور را فرا میگیرد
«صادق ضیائیان»، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی در گفتوگو با «ایران» ضمن تشریح وضعیت هوا در هفته جاری از احتمال بارش برف در پایتخت خبر داد و گفت: در 5 روز آینده آسمان استانهای آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، همدان، زنجان، مرکزی، قزوین، البرز، تهران، قم، چهارمحال و بختیاری، شمال کهگیلویه و بویراحمد، غرب و شمال اصفهان، نیمه شمالی خوزستان، گلستان، سمنان، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی بارانی خواهد بود. البته این شرایط روز سهشنبه تا پنجشنبه در سواحل دریای خزر، شمال شرق، برخی مناطق شمال غرب و زاگرس مرکزی شدید میشود و طی این مدت در ارتفاعات و نقاط سردسیر بارش برف نیز روی خواهد داد. وی با تأکید بر اینکه تا پایان هفته شاهد بارشهای گسترده در کشور خواهیم بود، افزود: با وورد سامانه جدید دیگری از روز سهشنبه شاهد بارشهای گسترده در شمال غرب، سواحل شمالی، شمال شرق و ارتفاعات زاگرس مرکزی خواهیم بود.
این کارشناس هواشناسی خاطرنشان کرد: در ادامه این بارشها روز چهارشنبه احتمال وقوع سیلاب در استانهای ساحلی خزر، ایلام و کردستان وجود دارد. از این رو مسئولان در استانهای غربی و شمال غرب کشور آمادگی بیشتری برای مقابله با مخاطرات احتمالی داشته باشند. ضیائیان با اشاره به اینکه بارشها در برخی از استانها شدید خواهد بود، گفت: امروز (دوشنبه) فعالیت سامانه بارشی تشدید میشود و در شمال غرب، غرب، جنوب غرب، استانهای همدان، مرکزی، غرب اصفهان و بتدریج استان گیلان، غرب مازندران، قزوین، البرز و تهران رگبار و رعدوبرق، وزش باد شدید، گاهی گردوخاک خواهیم داشت.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی تأکید کرد: روزهای یکشنبه و دوشنبه ضمن کاهش نسبی دما در نوار شمالی کشور، در نقاط سردسیر شمال غرب، ارتفاعات البرز و زاگرس بارش برف پیشبینی میشود.البته این سامانه تا پایان هفته از کشور خارج خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: طی روزهای آینده به خصوص روزهای پایانی هفته احتمال اختلال در ناوگان حملونقل عمومی، لغزندگی جادهها بویژه در گردنههای کوهستانی به سبب بارش برف، سقوط سنگ از ارتفاعات، سیلابی شدن مسیلها، طغیان رودخانهها، آبگرفتگی معابر، صاعقه، پدیده مه و کاهش دید افقی دور از انتظار نیست.
آمادهباش هلالاحمر
در ۱۵ استان
«بابک محمودی»، رئیس سازمان امداد و نجات هم با اشاره به هشدار سازمان هواشناسی مبنی بر رگبار شدید باران، گرد و غبار در نواحی مستعد و برف در ارتفاعات، از آمادهباش امدادگران هلالاحمر در ١۵ استان خبر داد. رئیس سازمان امداد و نجات خاطرنشان کرد: از هموطنان درخواست داریم که به هشدارهای هواشناسی، سازمان راهداری و نهادهای امدادی توجه کنند و از تردد در ارتفاعات و اتراق در حاشیه رودخانهها خودداری کنند.
وقوع سیل شدید در روستای «چتان» سنندج
به دنبال تشدید سامانه بارشی ورودی به کشور بارش شدید تگرگ در روستای چتان استان کردستان سبب وقوع سیل شد. البته مسئولان این استان اعلام کردهاند این بارش الهی خوشبختانه خسارات جانی نداشته؛ اما به مزارع کشاورزی، خیابان اصلی و معابر آسیب شدید زده و باعث تخریب یکخانه قدیمی در روستا شده است.
«منصور نقدی»، رئیس شورای روستای چتان سنندج نیز در این زمینه از بارش تگرگ شدید در روستای چتان خبر داده و اظهار داشت: در پی بارش تگرگ بسیار شدید، خیابان اصلی از ورودی تا خروجی روستا که جدولکشی و زیرسازی شده بود، از بین رفته است. البته این بارش تگرگ ۵ دقیقه بیشتر طول نکشید و اگر ادامه پیدا میکرد ضرر و زیان بیشتری میدیدیم.
رئیس شورای روستای چتان سنندج گفت: خوشبختانه آب داخل خانه هیچکدام از روستانشینان نرفته و وسایل خانه کسی آسیب ندیده؛ اما اگر بارشها ادامه پیدا میکرد بیش از ۲۰ خانوار آسیب میدیدند.
هشدار وقوع سیل در غرب مازندران
«احمد اسدی»، معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی مازندران نیز در این زمینه اظهار داشت: از اواخر امروز تا عصر فردا شاهد بارشهای سیلابی پاییزی در استان هستیم و احتمال وقوع سیلاب و آبگرفتگی معابر عمومی وجود دارد.
وی با تأکید بر پاکسازی کانالهای آب و دهانه پلها افزود: با توجه به احتمال سیلابی شدن رودخانهها و مسیلها لازم است شهروندان از تردد در حاشیه رودخانهها و نواحی مرتفع بپرهیزند. همچنین فعالیتهای کوهنوردی، مقاومسازی سازههای کم مقاوم و سستبنیان و سایر اقدامات پیشگیرانه نیز از مواردی است که باید موردتوجه قرار گیرد.