«ایران» از پنجمین نمایشگاه و کنفرانس بین‌المللی شهر هوشمند ایران گزارش می‌دهد

دانش‌بنیان‌ها؛ قلب تپنده «شهر هوشمند»

یاسمن صادق‌شیرازی
خبرنگار

با توسعه فناوری‌های مبتنی بر اینترنت و هوش مصنوعی، امروزه ایجاد شهرهای هوشمند به عنوان یک اولویت در جهان مورد توجه قرار گرفته تا زندگی پرهیاهوی شهری با کمک فناوری راحت‌تر شود. در ایران نیز موضوع شهر هوشمند در کانون توجه قرار گرفته و چند سالی است که نمایشگاه مرتبط با آن برگزار می‌شود.

ایده‌های نو برای هوشمندسازی
هفته گذشته سالن شبستان مصلای امام خمینی(ره) در قالب پنجمین نمایشگاه و کنفرانس بین‌المللی شهر هوشمند ایران، میزبان بازیگران شهر هوشمند از جمله مدیران شهری، صنعتگران و مجموعه‌های دانش‌بنیان بود تا علاوه بر ایجاد تعامل میان این نقش‌آفرینان حوزه شهر هوشمند، آخرین یافته‌های علمی و دیدگاه‌های دانشگاهی داخلی نیز در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد. مصلای امام خمینی(ره) پر از غرفه‌هایی بود که فعالان حوزه فناوری برای هوشمندسازی شهرها و فراهم کردن زمینه زندگی بهتر شهروندان، ایده‌های نو در آستین دارند؛ شهرهایی هوشمند که با استفاده روزانه از فناوری می‌توانند به بهبود خدمات عمومی و آنلاین، بهسازی امور شهری و داشتن شهرهایی شهروندمحور کمک کنند.

 چراغ‌ راهنمایی و رانندگی هوشمند
 در میان غرفه‌های نمایشگاه، پاویون شرکت‌های دانش‌بنیان که به همت صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شده بود، خودنمایی می‌کرد؛ 18 شرکت دانش‌بنیان که با ایده‌های نو و فناورانه قصد دارند در مسیر هوشمندسازی شهرها به یاری مسئولان این حوزه بشتابند. یکی از جالب‌ترین محصولات ارائه شده در این پاویون، چراغ‌ راهنمایی و رانندگی هوشمند بود. سید اکبر ابراهیمی، مدیرعامل یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان و تولیدکننده این محصول داخلی در این‌باره به «ایران» گفت: ما موفق شدیم چراغ‌ راهنمایی هوشمندی را تولید کنیم که می‌تواند بر اساس حجم ترافیک و میزان تردد خودروها، زمان‌بندی چراغ‌ها را تعیین کند. وی از استفاده این محصول در ۳۰ تقاطع کشور خبر داد و افزود: با استفاده از نیروی جوان داخلی توانستیم گام بلندی در هوشمندسازی شهری، جلوگیری از اتلاف وقت شهروندان و کاهش آلودگی هوا برداریم.

 بلندگوی هوشمند در مواقع بحرانی
 امین صادقی، رئیس هیأت‌ مدیره یکی دیگر از شرکت‌های دانش‌بنیان که در زمینه تولید بلندگوی هوشمند فعالیت می‌کند، هم به «ایران» گفت: شرکت ما به تولید بلندگوهای تحت شبکه وب می‌پردازد. این دستگاه برای پخش صدا از آمپلی‌فایر داخلی و پشتیبانی از poE (مخفف Power over Ethernet است که منظور آن در  پشتیبانی شبکه، پشتیبانی انتقال برق روی اترنت است. با این تکنولوژی می‌توان علاوه بر دیتا،برق را هم توسط کابل اترنت به تجهیزات شبکه انتقال داد.) صدا از طریق سوئیچ شبکه و کابل شبکه LAN به‌ صورت دیجیتال استفاده می‌کند.
 وی با اشاره به کاربرد این دستگاه در تونل‌ها و معادن برای هشدار به مردم پیش از وقوع حوادث خطرناک، اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین دلایل بروز حوادث در معادن و تونل‌ها نبود این دستگاه برای اخطار به مردم است. در حال حاضر نمونه خارجی این دستگاه بسیار گران است، پس استفاده از نمونه داخلی که تفاوت چندانی با نمونه خارجی ندارد، می‌تواند از بروز حوادث خطرناک جلوگیری کند. صادقی با انتقاد از عرضه محصولات چینی بی‌کیفیت این دستگاه با برند ایرانی، خواستار نظارت جدی‌تر  برای جمع‌آوری محصولات بی‌کیفیتی شد که ادعا می‌کنند تولید داخل هستند.

 تنظیم رطوبت گلخانه‌ها بدون نیروی انسانی
 ارمیا الهی، مدیر فروش یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان هم درباره محصولات این شرکت به «ایران» گفت: دیتالاگر هوشمند آنلاین، محصول تولیدی ماست که قابلیت مانیتورینگ و کنترل ۲۴ساعته دارد و‌ طوری طراحی شده که با کمترین زمان ممکن، می‌تواند نیازهای خود را از طریق دستگاه رسیدگی کند. این محصول قابل استفاده در محیط‌های مختلف اعم از گلخانه‌ها و استخر، سردخانه و کارخانه‌هاست و دیگر نیازی به حضور 24ساعته نیروی انسانی نیست.
کارت داده‌برداری و پلتفرم اینترنت اشیا، از دیگر محصولات این شرکت دانش‌بنیان است. وی قطع و وصل ‌شدن اینترنت را مهم‌ترین چالش این شرکت برای استفاده از پلتفرم اینترنت اشیا دانست و تأکید کرد که ثبات سرعت اینترنت می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی در پیشبرد اهداف این شرکت داشته باشد.
 بی‌نیاز کردن شرکت‌ها از برنامه‌نویسی
 محمد گل‌شناس، مدیر منابع انسانی یکی از شرکت‌های دانش‌بنیانی که در زمینه هوش تجاری فعالیت می‌کند، درباره آخرین تولیدات این شرکت گفت: نرم‌افزار هوش تجاری‌ای را تولید کردیم که با اتصال به منابع مختلف داده و با استفاده از ابزارهای متنوع داشبوردساز می‌تواند به تحلیل آماری، مدیریتی و وضعیتی شرکت‌ها بپردازد.  وی با اشاره به تولید داخلی صفر تا صد این محصول افزود: شرکت‌ها با استفاده از آنها نیاز به برنامه‌نویسی ندارند، چراکه این برنامه می‌تواند به‌ صورت مستقل کارکرد سازمان‌ها را مورد تحلیل قرار دهد. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این برنامه کاربرد ساده و امنیت بالای آن است که نفوذ و هک‌ شدن را به صفر می‌رساند.
 تولید روبات ناوبری داخلی
 پیمان جوکار، مدیر فنی یکی دیگر از شرکت‌های دانش‌بنیان نیز به «ایران» گفت: روبات هوشمند و خودران پیشرفته‌ای را تولید کردیم که برای بهینه‌سازی عملیات صنعتی طراحی شده است. این روبات با ناوبری هوشمند و دستگاه‌های ایمنی پیشرفته به طور یکپارچه در فرآیندها ادغام شده و حمل بار را به‌ صورت خودکار انجام می‌دهد. وی از مقاومت شرکت‌های خودروسازی برای استفاده از این روبات‌ها انتقاد کرد و افزود: یکی دیگر از کارهای شرکت ما راه‌اندازی سامانه روباتیک است که قابلیت استفاده از چند روبات به ‌صورت همزمان را فراهم می‌کند.

 

بــــرش

ساخت سرورهای داخلی
مرتضی ناصری‌نژاد، مدیر تولید یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان که در زمینه تولید سرور فعالیت می‌کند به «ایران» گفت: این سرورها می‌توانند بستر مناسبی را برای پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و کلان‌داده‌ها فراهم کنند.  وی ادامه داد: تولید این سرورها توسط متخصصان ایرانی انجام شده و نسبت به نمونه خارجی موجود در بازار از کیفیت بالاتری برخوردار است. ناصری‌نژاد با انتقاد از پروسه پیچیده و فرآیند پروانه بهره‌برداری شرکت‌های دانش‌بنیان، از سازمان‌های ذی‌ربط خواست اقدامات حمایتی خود را از شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش دهند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و چهار
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و چهار - ۱۲ آبان ۱۴۰۳