عراقچی در واکنش به اعتراض غرب به اعدام سرکرده گروهک تروریستی «تندر»:

دفاع اروپا از یک تروریست قابل پذیرش نیست

کارشناس مسائل اروپا در گفت‌و‌گو با «ایران»: آلمانی‌ها چشم خود را روی واقعیت می‌بندند

چشم بستن اروپا بر نسل کشی اسرائیل در فلسطین اشغالی و اعتراض به اعدام یک تروریست سبب بالا گرفتن جدال دیپلماتیک تهران و برخی پایتخت‌های اروپایی شد. «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعدام جمشید شارمهد، سرکرده گروه تروریستی «تندر» را محکوم کرده و مدعی شده اتحادیه اروپا در حال بررسی تدابیری در واکنش به این موضوع است. دولت آلمان هم در موضعی ادعایی سفیر خود در ایران را برای مشورت به برلین فراخواند و سفیر ایران در آلمان را نیز به وزارت خارجه احضار کرد. حکم اعدام شارمهد به اتهام طراحی و هدایت اقدامات تروریستی از جمله بمب‌گذاری در حسینیه شیراز در تاریخ ۲۴ فروردین ۱۳۸۷ که به شهادت و مجروح شدن شماری از هموطنان انجامید در ۷ آبان ۱۴۰۳ اجرا شد.

غرب تمایلی به تعامل ندارد
سیدعباس عراقچی روز گذشته در حاشیه جلسه هیأت دولت در واکنش به اعتراض اروپایی‌ها به اجرای حکم شارمهد، با بیان اینکه ما راه تعامل و همکاری با اروپا را باز کرده‌ایم، ولی آنها تمایلی به این مسیر ندارند، گفت: مواضع و برخوردهای اروپایی‌ها در مواضع مختلف از جمله تروریست شناخته شده، نشان دهنده همین موضوع است. اقدام این تروریست در انفجار حسینیه شیراز منجر به شهادت ۱۴ نفر و مجروح شدن بیش از ۲۰۰ نفر شد. اسناد مربوط به این حادثه موجود است و هیچ تردیدی در مورد عملکرد این فرد وجود ندارد. عراقچی با اشاره به اینکه اروپایی که ادعای مقابله با تروریسم دارد و کشورهای دیگر را محکوم می‌کند، در این مورد از یک تروریست دفاع می‌کند که برای ما قابل پذیرش نیست، افزود: دیروز سفیر آلمان احضار و با وی گفت‌وگو شده است و سفارتخانه‌های ایران در اروپا فعال هستند و کانال‌های تماس برقرار است.  وزیر خارجه پیشتر در دو پیام شدیداللحن، «بورل» و همتای آلمانی خود را خطاب قرار داده و مواضع اخیر اتحادیه اروپا را ریاکارانه و حمایت آلمان از جنایتکاران را بازی روانی و پرده پوشی بر حمایت‌های تسلیحاتی خود از اسرائیل در جنگ غزه خوانده بود. عراقچی در اعتراض به همتای آلمانی خود یادآور شد که این کشوربه عنوان دومین تأمین‌کننده سلاح‌‌های مرگبار برای اسرائیل در نسل‌کشی غزه و کشتار در لبنان به ‌شمار می‌رود. اشاره مقام ایرانی به سابقه دهه‌ها همراهی و گام برداشتن اروپا بویژه آلمان در مسیر حمایت از انواع تروریسم؛ از تأمین تسلیحات رژیم‌های تروریستی ازجمله رژیم بعث عراق و اسرائیل گرفته تا میزبانی از گروه‌ها و سران گروهک‌های تروریستی بود.

مدعی حقوق
یک تروریست شناسنامه دار
در همین رابطه عابد اکبری، کارشناس مسائل اروپا در گفت‌و‌گو با «ایران» به روند پرفراز و فرود مناسبات ایران و اروپا پرداخته است. او با بیان اینکه روابط ایران و آلمان طی سال‌های دولت سیزدهم مسیر پیچیده‌ای را به خود دید و حتی در برخی بزنگاه‌ها منجر به تنش گسترده میان تهران و برلین شد، می‌گوید: مذاکرات احیای برجام، جنگ اوکراین و ناآرامی‌های سال۱۴۰۱ در ایران سه متغیری بود که روابط دو طرف را در مسیری پرفراز و نشیب و با ابهام‌های بسیار مواجه کرد. با آغاز به کار دولت چهاردهم و به‌رغم رویکرد سازنده سیاست خارجی در دولت چهاردهم نسبت به روابط با آلمان و اروپا در چنین فضایی به واسطه تنش آفرینی‌های اسرائیل طی ماه‌های اخیر عدم‌قطعیت‌هایی در حل و فصل چالش‌های روابط دوجانبه به‌وجود آمد و زمینه برای تنش زا شدن روابط ایران و آلمان با حمایت آلمان از این رژیم چشم‌انداز روابط را وارد دالان تاریک کرد؛ مسیری که طی ۴ دهه پیش دو طرف آن را بارها تجربه کرده بودند. اکبری در ادامه می‌افزاید: عدم‌ ورود به چنین مسیری نیازمند ارزیابی دوباره طرفین از مزایای همکاری و همزمان مضرات افزایش سطح تنش بود که بتواند ادراک واقع‌بینانه‌ای را به برلین و پایتخت‌های اروپایی برای بازگشت به ریل مناسب در روابط دوجانبه بدهد که متأسفانه به نظر می‌رسد آلمان‌ها تمایلی به اتخاذ یک رویکرد منطقی و واقع بینانه در روابط با تهران نداشته و کماکان می‌خواهند چشمان خود را به روی واقعیت‌های موجود در غرب آسیا و ایران ببندند.

عدم تمایل آلمان
به تغییر سیاست اشتباه
این کارشناس مسائل بین‌الملل موضعگیری حمایتی دولت آلمان پس از اعدام سرکرده یکی از گروه‌های تروریستی ایرانی را نشان دهنده عدم تمایل دولت آلمان به تغییر در رویه‌های غلط سال‌های اخیر خود دانست و افزود: دولت آلمان به عنوان یک کشور مدعی حقوق بشر در شرایطی که به دلیل پناه دادن به جمشید شارمهد به عنوان یک تروریست شناسنامه دار، طی سال‌های اخیر می‌بایست احساس سرافکندگی داشته باشد و از ملت ایران بویژه خانواده‌های داغدار عزیزانی که در حوادث تروریستی با هدایت شارمهد، عزیزانشان را از دست داده‌اند عذرخواهی نماید در موضعی عجیب در حمایت از گروه تروریستی تحت هدایت شارمهد، نسبت به اعدام وی توسط جمهوری اسلامی ایران اعتراض کرده است. رهبران دولت چراغ راهنمایی در برلین باید به این نکته واقف شده باشند که اقتدار نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران در شرایطی است که هیچ چراغ سبزی برای فعالیت‌های تروریستی و ماجراجویانه در ایران وجود نخواهد داشت. مردم ایران با هر گرایش فکری و سیاسی این گونه حمایت‌های آلمانی‌ها را در کنار مواضع مداخله جویانه اخیر برلین در خصوص حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه خلیج فارس قطعاً به خاطر خواهند سپرد.

 

بــــرش

عراقچی: اسرائیل علاوه بر عراق  
از آسمان دیگر کشورها هم استفاده کرده بود
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در گفت‌و‌گو با خبرنگاران در حاشیه نشست هیأت دولت با اشاره به حمله نظامی اخیر اسرائیل علیه ایران و آخرین سفر خود به عراق قبل از این حمله تصریح کرد: مقام‌های عراقی در این سفر به من گفتند که اجازه استفاده از آسمان و خاک خود را برای حمله به ایران نمی‌دهند. با دولت عراق در ارتباط هستیم تا شکایت خود را اعلام کنند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی علاوه بر عراق از آسمان کشورهای دیگر هم در حمله استفاده کرده است که با آنها هم در تماس هستیم. ما شکایت خود را به سازمان ملل و دیگر مراجع بین‌المللی اعلام کرده‌ایم. او با اشاره به تلاش‌های دیپلماتیک کشور در روزهای اخیر با اغلب کشورهای منطقه‌ افزود: این تعاملات دیپلماتیک نقش مهمی در ایجاد صدای واحد در منطقه علیه جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان و غزه داشت و نقش خود را در کاهش تنش‌ها ایفا کرد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و سه
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و سه - ۱۰ آبان ۱۴۰۳