«ایران» در چهلمین روز حادثه تلخ جانباختن ۵۳ کارگر معدن طبس از اقدامات دولت در رسیدگی به مشکلات بازماندگان داغدار گزارش میدهد
چلّه همدردی و التیام
رهبر انقلاب در پیام خود پس از وقوع حادثه تلخ در معدن زغالسنگ در طبس، خطاب به مسئولان تأکید کردهبودند که برای کاهش ابعاد این مصیبت، هر اقدام لازم را انجام دهند.
دولت چهاردهم در روزهای پس از این واقعه جانکاه، تمرکز و توجه خود در مسیر خدمتگزاری به بازماندگان را به کار گرفت و ضمن برآورد و احصای مشکلات و کمبودها، تخصیص اعتبارات لازم برای حل مشکلات و رفع کمبودها را در دستورکار قرار داد. حضور روز گذشته فرستادگان احمد میدری، وزیر رفاه در منازل جانباختگان معدن طبس برای اعطای احکام برقراری مستمری به بازماندگان آخرین دست از اقداماتی بود که دولت پس از تعیین دیه و خانهدار کردن بازماندگان در هفتههای گذشته در دستورکار قرار داده بود. در روند اجرای این اقدامات، خانوادههای داغدار بارها میزبان مقامهای دولت بودند که زانو به زانوی آنها نشستند و به گلایهها و مطالباتشان گوش سپردند، این در حالی بود که شخص رئیسجمهور در صف نخست نظارت بر اجرای دستورات قرار داشت.
یکم مهرماه گذشته حادثهای در کارگاههای استخراج شماره ۸۲ معدن زغالسنگ معدنجو رخ داد که سراسر ایران را عزادار کرد. در این حادثه ۵۳ تن از کارگران جان خود را از دست دادند و ۱۳ تن مصدوم شدند.
ساعاتی پس از وقوع حادثه، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک بود، دستور ویژه خود را برای رسیدگی به این حادثه و برخورد با عاملان هرگونه قصور و تخلفی صادر کرد؛ فرمانی که وزرای «کشور»، «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «صنعت، معدن و تجارت» و نیز استاندار خراسان جنوبی و رئیس جمعیت هلال احمر را از همان ساعات اولیه مأمور بررسی ابعاد حادثه کرد.
دولتمردان تمام توان خود را بهکار گرفتند تا از یکسو با بررسی دقیق موضوع از سوی دستگاههای مختلف، مسیر کمکرسانی و رفع مشکلات خانوادههای داغدار را بهسرعت پیگیری و از سوی دیگر با انجام بررسیهای کارشناسی، این حادثه تلخ را به نقطه عطفی در حفظ جان کارگران شریف تبدیل کنند.
تولیت آستان قدس رضوی به نمایندگی از رهبر انقلاب و معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری هم با حضور در منازل درگذشتگان، با داغدیدگان همدردی و از نزدیک مشکلات و مطالبات آنان را پیگیری کرد. این در حالی بود که پیگیری درمان مجروحان و حمایتهای روانی از خانواده جانباختگان نیز از چشم مسئولان وزارت بهداشت دور نماند و تمامی هزینههای درمان و ترخیص از سوی دولت پرداخت شد.
صاحبخانه شدن 53 خانواده داغدار
در یکی از مهمترین اقدامات، «فرزانه صادق»، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که ۵۳ خانواده حادثهدیدگان معدن طبس که فاقد مسکن بوده یا مسکن درخور شأن نداشتند، صاحبخانه میشوند. بر این اساس مقرر شد 50 درصد هزینه تأمین مسکن بازماندگان معدن طبس توسط دولت پرداخت و اقساط ماهانه این واحدها از سال سوم تحویل مسکن، به شکل پلکانی و ۲۰ ساله از آنان دریافت شود. همچنین همکاری لازم درخصوص پرداخت تسهیلات به این افراد انجام شده است.
پرداخت مستمری
براساس یک روند هماهنگ شده میان وزرای صنعت، معدن و تجارت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، موضوع پرداخت مستمری به خانواده جانباختگان نیز در دستورکار قرار گرفت که از طریق اداره کل تأمین اجتماعی استان، احکام مستمری بازماندگان صادر شد.
همچنین مقرر شد مبالغی نیز تحت عنوان مساعده به خانواده جانباختگان پرداخت شود و یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیز به خانوادههایی که روند انحصار وراثت را طی کنند، پرداخت میشود.
فرمان بازنگری در مقررات ایمنی
فراتر از خدماترسانی به بازماندگان حادثه تلخ معدن طبس، مهمترین اقدام دولت را باید در دستورکاری دید که با هدف بازنگری در قوانین و مقررات ایمنی معادن تعیین شده است. در همین چهارچوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است مستند به مواد ۸۵ و ۸۶ قانون کار جمهوری اسلامی ایران و همچنین تأکید رئیسجمهور مبنی بر اولویت حفظ جان کارگران و ایمنسازی معادن بویژه معادن زیرزمینی زغالسنگ و نیز اهتمام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر بررسی همهجانبه و ابعاد گوناگون حادثه معدن معدنجو، شناسایی و رفع نقصهای ایمنی، اقدامات پیشگیرانه و تقویت بازرسیهای دورهای بهعنوان یک ضرورت فوری مورد تأکید و پیگیری قرار دهد.