شورای رهبری حزب‌الله، شیخ نعیم قاسم، روحانی مبارز را به عنوان دبیرکل برگزید

نماد استحکام تشکیلات حزب‌الله

روز گذشته شورای مقاومت اسلامی لبنان شیخ نعیم قاسم را به عنوان رهبر جدید حزب‌الله انتخاب کرد. در بیانیه‌ای رسمی که شورای رهبری حزب‌الله منتشر کرده، آمده است: «این شورا با انتخاب جناب شیخ نعیم قاسم به عنوان دبیرکل و پرچمدار این مسیر موافقت نموده و از خداوند متعال خواستاریم که ایشان را در انجام این رسالت بزرگ در رهبری حزب‌الله و مقاومت اسلامی یاری دهد.» او ‌پیش از این قائم‌مقام شهید سید حسن نصرالله بود که بعد از شهادت وی به عنوان دبیرکل انتخاب شد.
شیخ نعیم قاسم در سال ۱۹۵۳ در منطقه البسطة التحتا در بیروت به دنیا آمد، پدرش اصالتاً از اهالی منطقه کفرفیلا وابسته به اقلیم التفاح در جنوب لبنان بود. وی مدرک لیسانس و فوق لیسانس خود را در رشته شیمی دریافت کرد و از همان سال‌های دهه ۷۰ قرن گذشته میلادی در گروه‌های اسلامی لبنان وارد فعالیت شد. دبیر‌کل جدید حزب‌الله، ‌تحصیلات حوزوی خود را از ابتدا همزمان با تحصیلات آکادمیک پیش برد و شاگرد سید محمدحسین فضل‌الله بود. او همکاری با امام موسی صدر را در آغاز تأسیس جنبش محرومان در دهه هفتاد آغاز کرد. وی در زمان تحصیلات دانشگاهی خود در تأسیس اتحادیه دانشجویان مسلمان در لبنان مشارکت داشت و ریاست جمعیت آموزش دینی و اسلامی را از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۸ عهده‌دار بود.

از همراهی با امام موسی صدر
تا معاونت سیدحسن نصرالله
دبیرکل جدید حزب‌الله لبنان بلافاصله پس از تشکیل جنبش امل به عنوان شاخه نظامی جنبش محرومان لبنان به دست امام موسی صدر در سال ۱۹۷۴ به این مجموعه پیوست و به عنوان جانشین مسئول فرهنگی در این جنبش انتخاب شد. او سپس دبیر شورای فرماندهی جنبش امل شد.
بعد از انقلاب اسلامی در ایران شیخ نعیم قاسم از جنبش امل استعفا کرد و مطالعات حوزوی خود را تکمیل نموده و فعالیت‌های دینی خود را از طریق برگزاری کلاس‌ها در مساجد و حسینیه‌ها در بیروت و ضاحیه جنوبی دنبال کرد. او بیش از ۱۰ سال به این کار همت گماشت و در مساجد و حسینیه‌های متعددی اقدام به برگزاری کلاس‌های دینی کرد.
شیخ نعیم قاسم یکی از عناصر برجسته در روند تأسیس حزب‌الله لبنان در سال ۱۹۸۲ بود و به عنوان عضو شورای حزب‌الله انتخاب شد و ۳ دوره در این شورا حضور داشت تا اینکه مسئولیت‌های تربیتی و فرهنگی حزب‌الله در بیروت به وی سپرده شد. او در ادامه معاون رئیس شورای اجرایی حزب‌الله و سپس رئیس این شورا شد. او در نهایت در سال ۱۹۹۱ توسط سید عباس الموسوی، دبیر کل وقت حزب‌الله که سال بعدش در حمله بالگرد اسرائیلی به شهادت رسید، به عنوان معاون دبیر کل حزب‌الله انتخاب شد. یکی از مسئولیت‌های وی پیگیری فعالیت نمایندگان پارلمانی حزب‌الله و فعالیت‌های سیاسی آنها بوده است.
 او با شهید نصرالله بیش از 35 سال رفاقت داشت و دوران طولانی حضورش در معاونت دبیرکلی حزب‌الله با تحولات زیادی همراه بود که از جمله آنها می‌توان به جنگ جولای ۱۹۹۳ و جنگ ۱۹۹۶ و آزادسازی لبنان در سال ۲۰۰۰ و جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶ و همچنین درگیری‌های سال ۲۰۱۷ اشاره کرد که توان نظامی حزب‌الله در طول این مدت به صورت فزاینده‌ای در حال افزایش است.

رهبر سیاسی و زعیم فکری
او باورمند به نظریه ولایت فقیه است و دو کتاب از آثار پرشمار وی درباره امام خمینی و آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، رهبران جمهوری اسلامی ایران نوشته شده است.
جدا از اینکه شیخ نعیم قاسم یک روحانی مجاهد در مقاومت لبنان شناخته می‌شود، می توان از وی به عنوان یک چهره سرشناس علمی لبنان نیز نام برد. جناب نعیم قاسم نویسنده آثاری در زمینه‌های حقوق مدنی، وضعیت زنان، وضعیت معلمان، وضعیت دانش‌آموزان، حقوق مردان و زنان، وظایف والدین نسبت به فرزندان و... است. او کتاب «الإمام الخمینی بین الأصالة والتجدید» را درباره امام خمینی و کتاب «الولِّی المجدِّد» را درباره آیت‌الله خامنه‌ای نوشته است. همچنین یکی از تألیفات وی کتابی است با نام فارسی (حزب‌الله لبنان؛ خط ‌مشی، گذشته و آینده آن) که در سال ۲۰۰۲میلادی نوشته شده و تا‌کنون به زبان‌های فارسی، انگلیسی، فرانسوی، ترکی، اردو و اندونزیایی ترجمه شده است.
شیخ نعیم قاسم در اولین سخنرانی پس از شهادت سید حسن نصرالله گفت: «با وجود شهادت شهید سید حسن نصرالله و جمعی از فرماندهان ارشد مقاومت، حزب‌الله لبنان همچنان به عملیات‌های خود با قدرت ادامه خواهد داد و این ترورها هیچ تأثیری بر توانمندی مقاومت نداشته است. عملیات‌های مقاومت اسلامی حزب‌الله لبنان را زیر نظر داشته باشید و ببینید که شدت حملات حزب‌الله لبنان هرگز کمتر نشده است.»
پس از معرفی شیخ نعیم قاسم به عنوان دبیرکل جدید جنبش حزب‌الله، مقامات تروریست رژیم اشغالگر چون گذشته، وی را تهدید به ترور کردند. چنانچه الی کوهن، وزیر انرژی رژیم صهیونیستی طی موضعی گفت: «هر کسی که در رأس حزب‌الله قرار بگیرد، هدف ترور است.» یوآو گالانت وزیر جنگ نیز در پیامی در شبکه ایکس این انتخاب را موقت خوانده و گفته شمارش معکوس (برای ترور شیخ نعیم قاسم)آغاز شده است.

 

بــــرش

واکنش مقاومت فلسطین به انتخاب شیخ نعیم قاسم
بعد از انتخاب رهبر مقاومت لبنان، گروه‌های مقاومت فلسطینی نیز نسبت به آن واکنش نشان دادند. جنبش حماس طی بیانیه‌ای اعلام کرد:«ما در جنبش مقاومت اسلامی حماس، انتخاب جناب شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیر کل حزب‌الله و جانشین رهبر شهیدمان، جناب سید حسن نصرالله که همچون یک مجاهد زندگی کرد و در راه قدس به شهادت رسید، به برادرانمان در حزب‌الله تبریک می‌گوییم.» حماس افزود:«ما این انتخاب را دلیلی بر قدرت حزب‌الله می‌دانیم و این اتفاق نشان می‌دهد مقاومت لبنان توانسته بر همه چالش‌ها و ضرباتی که متحمل شده است غلبه کند. ما تأکید می‌کنیم که در کنار رهبری جدید حزب‌الله ایستاده‌ایم و از خداوند متعال می‌خواهیم رهبری جدید مقاومت لبنان را در مسیر جهاد و مبارزه با دشمن یاری کند.» جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز به نوبه خود طی بیانیه‌ای اعلام کرد:«ما به برادرانمان در رهبری، کادرها و هواداران حزب‌الله و نیز جناب شیخ نعیم قاسم به دلیل برعهده گرفتن سمت دبیرکلی حزب‌الله و جانشینی سید حسن نصرالله که در راه قدس به شهادت رسید، تبریک و تهنیت عرض می‌کنیم.» در این بیانیه همچنین آمده است:«انتصاب  شیخ نعیم قاسم در منصب دبیرکلی حزب‌الله در این مرحله حساس، بر صلابت و استواری مقاومت اسلامی لبنان و بازپس‌گیری زمام امور و اثبات توانمندی بالای آن در مقابله با دشمن، آسیب رساندن به آن، ناکام گذاشتن تجاوزات و با شکست مواجه ساختن طرح‌ها و نقشه‌های آن، تأکید دارد.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و دو
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و دو - ۰۹ آبان ۱۴۰۳