وزیر امور خارجه در نشست با رؤسای نمایندگیهای خارج از کشور درخواست کرد
شورای امنیت، اسرائیل را بر اساس فصل هفتم تحریم کند
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه روز گذشته در پی تجاوز سرزمینی تلآویو علیه ایران، در نشستی با سفرا و رؤسای نمایندگیهای خارجی مقیم تهران خواستار محکومیت این حمله تجاوزکارانه توسط شورای امنیت سازمان ملل و مهار رژیم اسرائیل شد. یک شب پیش از آن نیز نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل به درخواست ایران و با حمایت الجزایر، چین و روسیه برگزار شد که در آن نمایندگان کشورهای الجزایر، چین، روسیه، عراق و سوریه حمله هوایی اسرائیل به ایران را محکوم کردند. در جریان این نشست همچنین امریکا در مواضعی ادعایی خواستار توقف حملات ایران به اسرائیل شد و انگلیس هم از تهران خواست که به حمله چند روز پیش اسرائیل پاسخی ندهد. فرانسه نیز در این جلسه خواستار خروج فوری ارتش اسرائیل از خاک لبنان شد و ژاپن هم از هر دو طرف خواست که با خویشتنداری از افزایش بیشتر تنش پرهیز کنند.
برخورد فوری جامعه بینالملل
عراقچی در نشست خود با رؤسای نمایندگیهای خارج از کشور در تهران تأکید کرد شورای امنیت موظف است در برابر اصرار رژیم صهیونیستی به ادامه جنگ و خونریزی در غزه و لبنان، وارد عمل شده و براساس فصل هفتم منشور ملل، تحریمهای شدیدی را علیه این رژیم اعمال کند. او با یادآوری مسئولیت تکتک دولتهای عضو سازمان ملل، دولتهای عضو کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی و دولتهای عضو کنوانسیونهای چهارگانه ژنو برای اقدام فوری و جمعی در برابر نقضهای فاحش حقوق بینالملل و منشور ملل متحد، کنوانسیون منع نسلکشی و حقوق بشردوستانه بینالمللی، خواستار تحرکت فوری، مؤثر و قاطع جامعه جهانی برای مهار رژیم صهیونیستی شد و تصریح کرد: تا زمانی که تجاوزات در نوار غزه و لبنان متوقف نشود، منطقه روی آرامش را به خود نخواهد دید.
رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه خاطرنشان کرد: طرحهایی که صرفاً منافع رژیم صهیونیستی را در نظر بگیرند، حتماً محکوم به شکست خواهند بود. عراقچی افزود: حمایت امریکا از رژیم صهیونیستی در شورای امنیت مانع اصلی اقدام شورا در برخورد با اقدامات خلاف حقوق بینالمللی این رژیم است که باید متوقف شود. این دیپلمات عالیرتبه ایرانی تصریح کرد: انتظار داریم در قبال ماجراجوییها و شرارتهای تروریستی و نظامی این رژیم سایر کشورها نقش مهم و مؤثر خود را در حفاظت و صیانت از امنیت منطقه ایفا کنند.
چین و روسیه محکوم کردند
شورای امنیت سازمان ملل نیز عصر دوشنبه گذشته در نشستی اضطراری برای بررسی حمله هوایی اسرائیل علیه ایران تشکیل جلسه داد. «واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل در این نشست ویژه با اشاره به حمله اسرائیل و بیان اینکه اگر عملکرد موفقیتآمیز پدافند هوایی قدرتمند ایران وجود نداشت، شمار قربانیان مخصوصاً در بین غیرنظامیان گسترش مییافت، گفت: «حمله صورت گرفته توسط اسرائیل به ایران، اولین حملات هوایی اسرائیل به کشورهای منطقه نیست. بلکه از زمان شروع درگیری در غزه، نیروی هوایی اسرائیل چندین مرتبه شهرهای لبنان و سوریه را آماج حملات هوایی خود قرار داد. پس از ترور سیاسی افرادی همچون رئیس دفتر سیاسی حماس (اسماعیل هنیه) و سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و دیگر رهبران مخالف اسرائیل، اکنون اسرائیل بهدنبال وارد کردن ایران به جنگ است.» او با بیان اینکه اقدامات اسرائیل باید متوقف شوند، افزود: ایران در حال نشان دادن خویشتنداری بیسابقه از خود است و با وجود خواست آشکار ایران برای تنشزدایی از منطقه و خودداری از تشدید تنشها، اسرائیل درحال تشدید عامدانه تنشها است.
«فو تسونگ» نماینده دائم چین در سازمان ملل هم حمله اسرائیل را محکوم کرد و گفت: «در ۲۶ اکتبر، اسرائیل با حمله هوایی علیه ایران خسارات مادی و جانی به ایران وارد کرد. چین اقدام اسرائیل را محکوم میکند. این اقدام ناقض تمامیت ارضی ایران و تهدیدی علیه ثبات در خاورمیانه است.» او با بیان اینکه اکنون روابط ایران و اسرائیل و ثبات خاورمیانه بر لبه پرتگاه است، افزود: چین نگران تشدید تنشها در پی اقدامات اسرائیل است و از اسرائیل میخواهیم تا همه اقدامات تنشآمیز و تحریکآمیز خود را متوقف کند. از همه طرفین نیز خواستار خویشتنداری براساس قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل هستیم.
ادعای عدم مشارکت امریکا
«لیندا توماس گرینفیلد» نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل در سخنان خود ادعا کرد که اگر کمک امریکا به اسرائیل در جریان حمله وعده صادق 2 ایران نبود، این حمله پتانسیل کشتار صدها غیرنظامی را داشت و حمله ایران میتوانست غیرنظامیان بیشماری را بکشد. «گرینفیلد» با اشاره به حمله قبلی موشکی ایران به اسرائیل و اینکه این حملات با محکومیت ایالات متحده، رهبران گروه هفت و شمار دیگری از رهبران کشورهایی که در این نشست حضور دارند روبهرو شد، ادعا کرد: پیام ما برای ایران روشن است؛ اگر تصمیم به اقدامات تهاجمی بیشتر علیه اسرائیل یا نیروهای امریکایی در منطقه بگیرد، با عواقب شدیدی روبهرو خواهد شد. توماس گرینفیلد همچنین مدعی شد که ایالات متحده در عملیات نظامی اخیر اسرائیل علیه ایران مشارکت نداشت.
درخواست خویشتنداری فرانسه و انگلیس
«نیکلاس دی ریویر» نماینده فرانسه در سازمان ملل با اشاره به اینکه فرانسه به دنبال آتشبس در لبنان با استفاده از اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ در این کشور است، گفت: از طرفین میخواهیم خویشتنداری کنند و از گسترش تنش خودداری نمایند. «باربارا وودوارد» سفیر انگلیس نیز بدون اشاره به حمایت امریکا و دولت انگلیس از اقدامات تلآویو یا حملات خود علیه یمن که به اذعان شورای امنیت سازمان ملل به تشدید بحران انسانی در این کشور دامن زده است، مدعی شد: «ایران باید به اقدامات خود خاتمه دهد. همه تلاشهای ما باید به شکستن چرخه خشونتها متمرکز شود.»
بــــرش
نماینده ایران در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل
حق محفوظ ایران برای پاسخگویی
امیرسعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت تصریح کرد که رژیم صهیونیستی حاکمیت و تمامیت ارضی ایران، حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد را نقض کرده و باید با محکومیت صریح و اقدام قاطع شورای امنیت روبهرو شود. او در سخنانش به حمایت بی قید و شرط ایالات متحده از اسرائیل و مانعتراشی در انجام وظایف شورای امنیت اشاره کرد و گفت حمایتهای امریکا باعث شده است که اسرائیل با حملات خود در غزه، لبنان و ایران به طور جدی صلح و امنیت منطقهای را تضعیف نماید. نماینده ایران در سازمان ملل با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره دیپلماسی را بهعنوان مسیر حل چالشهای منطقهای و تقویت صلح و ثبات دنبال کرده است، تصریح کرد: با این حال، بهعنوان یک کشور دارای حاکمیت، جمهوری اسلامی ایران حق ذاتی خود را برای پاسخگویی در زمان مقتضی به این اقدام تجاوزکارانه که طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل مورد تأیید است، محفوظ میدارد. پاسخ ما قانونی و کاملاً منطبق با حقوق بینالملل خواهد بود.