بهبـــود حمــــل و نقــــل بـا انقـلاب هــــوش مصنــوعــــی

تصادفات جاده‌ای، سالانه جان افراد زیادی را در سراسر دنیا می‌گیرد و بررسی‌های آماری نشان می‌دهد عامل حدود ۹۴درصد از این تصادفات، خطای انسانی است؛ موضوعی که بشدت نگران کننده است به همین دلیل فعالان حوزه فناوری تلاش دارند با ورود به این حوزه، جاده‌هایی امن‌تر برای مسافران و فعالان حوزه حمل و نقل ایجاد کنند.

 آرزو کیهان
خبر نگار

راهکارهای مؤثر هوش مصنوعی
 محققان، تصادفات رانندگی را به عواملی مانند شرایط جاده و ایمنی وسایل نقلیه نسبت می‌دهند و البته معتقدند که یکی از مهم‌ترین عوامل، رفتار راننده است. این مسائل مورد توجه فعالان حوزه فناوری قرار گرفته و به همین دلیل در گذر زمان خودروها را به فناوری‌های پیشرفته مجهز کرده‌اند تا میزان خطرات جاده‌ای کاهش یابد. خودروهای هوشمند می‌توانند با کمک الگوریتم‌های هوش مصنوعی اطلاعات جاده‌ای را به صورت دقیق دریافت کنند. به عنوان مثال حتی وقتی چراغ‌راهنمایی خیابان‌ها در آستانه قرمزشدن باشد خودروی هوشمند می‌تواند این موضوع را زودتر به راننده هشدار دهد تا از قبل، سرعت خود را کم کند.
یکی از راهکارهای‌ اساسی هوش مصنوعی برای کمک به ایمنی جاده‌ها، تشخیص خطر در کمترین زمان ممکن و بدون تأخیر است. این خودروهای هوشمند با تجزیه‌وتحلیل داده‌های حسگرهای دوربین‌ها و استفاده از فناوری‌هایی همچون رادار، لیدار (تشخیص نور و محدوده) و ADAS (سیستم‌های پیشرفته کمک راننده)، می‌توانند به راننده کمک کنند تا به‌سرعت خطرات احتمالی مانند حضور ناگهانی عابران پیاده، دوچرخه‌سواران یا سایر موانع را شناسایی کند.
نقش هوش مصنوعی در مدیریت ترافیک، فراتر از سناریوهای مشابه برای پیش‌بینی روند ترافیک است چراکه با تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، بلافاصله و با کمترین تأخیر، وضعیت ترافیکی مسیرها را بر اساس عوامل مختلفی مانند زمان، رویدادها، تصادفات یا مسدود شدن جاده‌ها ترسیم می‌کند.

عیب‌یابی فناورانه خودرو
هوش مصنوعی همچنین انقلاب بزرگی در بررسی مشکلات فنی خودروها ایجاد کرده است. بررسی‌ها و
عیب یابی‌های معمولی خودرو کاری زمان بر و همراه با خطای انسانی است، اما تلفیق آن با هوش مصنوعی، می‌تواند خودروها را در عرض چند ثانیه مورد بررسی دقیق قرار دهد. این سیستم‌های هوشمند همچنین می‌توانند در تشخیص زودهنگام عیوب خودرو همچون لاستیک‌های فرسوده، ترمزهای معیوب وهمچنین مشکلات موتور، اطلاعات دقیقی در اختیار راننده قرار دهند. به عنوان مثال نمایندگی‌های شست‌و‌شوی خودروهای مجهز به هوش مصنوعی، با بررسی دقیق میزان برآمدگی لاستیک و عاج هر خودرو، درصورت نیاز برای تعویض لاستیک‌ها به راننده هشدار می‌دهند.
فعال کردن سیستم هشدار انحراف از مسیر هم از دیگر قابلیت‌های هوش مصنوعی است، یعنی زمانی که راننده از مسیر خود خارج می‌شود سیستم با فعال‌کردن صدای هشدار، لرزش صندلی یا فرمان و روشن‌کردن چراغ هشدار، راننده را متوجه اشتباهش می‌کند. ازسوی دیگر یکی از نکات مهم در رانندگی، حفظ فاصله ایمن از وسیله نقلیه جلویی است که در خودروهای هوشمند، این فاصله توسط هوش مصنوعی به‌صورت خودکار و بر اساس میزان سرعت خودرو کنترل می‌شود. هوش مصنوعی همچنین با بررسی مسائل مهمی همچون مشکل موتور و نظارت بر رفتار راننده ازطریق پلتفرم‌هایی مانند Geotab، می‌تواند میزان تصادفات جاده‌ای را کاهش دهد.

تعامل خودرو ی هوشمند با راننده
 خودروهای مجهز به هوش مصنوعی، می‌توانند با راننده تعاملات صوتی داشته باشند که البته این ارتباط، ایمنی بالاتری را برای راننده رقم می‌زند. بر اساس همین تعاملات، هوش مصنوعی می‌تواند علاوه بر تنظیمات ضروری همچون موقعیت صندلی، شرایط آب‌وهوایی را به اطلاع راننده برساند و همچنین با پیشنهاد موسیقی‌های مناسب، زمینه سرگرمی راننده و مقابله با خواب آلودگی وی را فراهم کند.
خودروی مجهز به هوش مصنوعی همچنین می‌تواند با استفاده از دوربین‌های استاندارد، ضربان قلب راننده، حرکت دست و سر او و همچنین احساساتش را ردیابی و از سلامت راننده اطمینان حاصل کند. ازسوی دیگر با استفاده از هوش مصنوعی پلتفرم‌هایی تهیه شده که امکان نظارت از راه دور بر راننده را فراهم می‌کند. این پلتفرم‌ها شاخص‌های وضعیت روحی و جسمی بدن انسان را هنگام رانندگی زیر ذره‌بین قرار می‌دهند تا وضعیت سلامتی و میزان حواس جمعی راننده در نظر گرفته شود.
 
 استفاده از هوش مصنوعی
 در خودروهای خودران
در تولید خودروهای کنونی در جهان، هوش مصنوعی به دو بخش تقسیم می‌شود؛ بخش اول استفاده از هوش مصنوعی برای بهینه‌سازی عملکرد خودرو و بررسی رفتار راننده و بخش دیگر، استفاده از هوش مصنوعی برای خودروهای خودران و بدون راننده است.
به عنوان مثال سیستم اتوپایلوت خودروهای خودران تسلا مجهز به دوربین، رادار و سنسورهای اولتراسونیک است. درواقع سنسورهای مافوق‌صوت امواج صوتی را به سمت هدف منتقل می‌کنند و با اندازه‌گیری زمان بازگشت امواج منعکس شده به گیرنده، فاصله خودرو با مانع تعیین می‌شود و فاصله ایمن به راننده اطلاع داده می‌شود. در فناوری خودران، هوش مصنوعی سناریوهای ترافیکی پیچیده و تصمیم‌گیری آگاهانه را تجزیه‌وتحلیل می‌کند تا ایمنی مسافران و سایر رانندگان در جاده را تضمین کند.
 جالب‌تر آنکه خودروهای خودران علاوه بر رانندگی ایمن، خودتعمیر هم هستند به عبارتی با شناسایی نواقص به وجود آمده در خودرو فوراً خود را به نمایندگی تعمیر می‌رسانند تا مشکل به وجود آمده برطرف شود. همچنین هوش مصنوعی بهترین مسیرها را بر اساس ترجیح راننده و مسافر، شرایط جاده‌ای و حتی الگوهای آب‌وهوایی در طول رانندگی در نظر می‌گیرد تا ایمنی مسافر و راننده تأمین شود. با انتخاب مسیر درست وکم ترافیک، در مصرف سوخت هم صرفه‌جویی خواهد شد زیرا هوش مصنوعی به دنبال ایجاد «جریان سبز» است.جریان سبز مسیرهایی از تردد است که میزان انتظار پشت چراغ‌های راهنمایی‌ورانندگی محاسبه می‌شود تا این زمان کمتر بوده و سوخت کمتری مصرف شود.

 پرداخت هوشمند سوخت
 در خودروهای خودران آینده، فرایند سوخت‌گیری هم هوشمندسازی شده و بدون دخالت انسان انجام خواهد شد. به عبارتی هوش مصنوعی در حال تغییردادن چهره حمل‌ونقل است تا آن را ارزان، راحت‌تر و ایمن‌تر کند. سیستم‌های پیشرفته کمک‌راننده مجهز به الگوریتم‌های هوش مصنوعی و عملکرد سریع ترمز اضطراری، هشدار خروج از خط و راهنمایی هنگام پارک خودرو تنها چند نمونه از ویژگی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در این خودروها محسوب می‌شود که ایمنی جاده را افزایش می‌دهند و از تصادفات جلوگیری می‌کنند.

تأثیرات زیست‌محیطی
 ازآنجاکه صنعت خودرو با فشار فزاینده‌ای برای کاهش میزان انتشار کربن و انتشار گازهای گلخانه‌ای مواجه است، هوش مصنوعی نقش مهمی در دستیابی به اهداف مقابله با تغییرات اقلیمی دارد.
خودروهای الکتریکی و هیبریدی از سیستم‌های مدیریت باتری مبتنی بر هوش مصنوعی بهره می‌برند که شارژ را بهینه می‌کند و عمر باتری را افزایش می‌دهد که چنین مواردی، بهره‌وری انرژی را به دنبال دارد. علاوه‌برآن، هوش مصنوعی به طراحی وسایل نقلیه آیرودینامیک و سبک‌وزن کمک می‌کند و به توسعه ساخت وسایل نقلیه سازگار با محیط ‌زیست سرعت می‌بخشد. خودروهای خودران به کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای هم کمک می‌کنند.

 

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و دو
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و دو - ۰۹ آبان ۱۴۰۳