وعده‌های نیمه جان اقتصادی نامزد جمهوری‌خواهان در آستانه 5 نوامبر

مهاجران، قربانی نمایش انتخابات امریکا

آرزو نوروزجم
خبرنگار


نامزدهای انتخابات 2024 امریکا در حالی برای ربودن گوی سبقت از یکدیگر مسابقه گذاشته‌اند که هنوز هیچ نشانی از اقبال و تمایل بیشتر نسبت به هیچ‌کدام از آنها در ایالت‌های امریکا دیده نمی‌شود، آمارها همچنان از نزدیک بودن آرای انتخاباتی هر دو نفر نشان می‌دهد و خبری از پیشتازی نیست.
دونالد ترامپ که برای به دست آوردن رأی بیشتر دست به دامن اعراب امریکایی‌ شده است، حالا در اظهاراتی جدید از قدرتمند کردن دوباره امریکا حرف زده و با امیدواری در یک رویداد بزرگ در نیویورک اعلام کرده بزرگ‌ترین اخراج مهاجران در تاریخ امریکا را رقم خواهد زد. او حتی رقیب دموکرات خود را مارکسیست چپ رادیکال توصیف کرده و گفته باید از امریکا اخراج شود.
او که پیشتر سابقه صادر کردن حکم اخراج مهاجران و تأیید حکم ممنوعیت ورود متقاضیان اقامت امریکا را در کارنامه دارد با انتقاد از وضعیت مرزهای کشورش در دوران ریاست جمهوری جو بایدن بارها تأیید کرده این وضعیت اسفناک است و اگر دوباره به قدرت بازگردد اخراج میلیون‌ها مهاجر غیرقانونی از ایالات متحده را در دستور کار خود قرار می‌دهد؛ وعده‌ای که اگر بعد سیاسی آن را کنار بگذاریم برای بدنه اقتصادی ایالات متحده آسیب‌های زیادی را به دنبال خواهد داشت و به افت درآمدهای اقتصادی با حضور کارگران خارجی منجر خواهد شد، آن هم در شرایطی که این کشور در حال حاضر به واسطه تأیید بسته‌های مختلف کمک‌های مالی برای ادامه‌دار شدن جنگ در اوکراین و سرزمین‌های اشغالی تحت فشار نهادهای اقتصادی و مالی قرار دارد.
آنطور که دفتر ملی تحقیقات اقتصادی امریکا بررسی کرده، سیاست‌هایی که ترامپ برای آنها برنامه‌ریزی کرده، مشابه سیاستی است که در اواخر قرن نوزدهم اجرایی شد و بر اقتصاد امریکا تأثیر منفی گذاشت. در آن دوره، ایالات متحده اقدامات سختگیرانه‌ای تحت «قانون محرومیت چین» در سال ۱۸۸۲ تصویب کرد که به دنبال آن اخراج کارگران چینی که سهم قابل توجهی در ساخت راه‌آهن بین قاره‌ای داشتند، به ضرر اقتصاد این کشور تمام شد.

اقتصاد بلاتکلیف
حالا ترامپ تصمیم دارد تاریخ را بار دیگر تکرار کند و به دانش و آموخته‌های اقتصادی خودش تکیه بزند تا بتواند برای تمام علامت سؤال‌های اقتصادی کشورش پاسخی مناسب پیدا کند، البته اگر بتواند اوضاع و احوال ایالات متحده را که پس از دوران همه‌گیری کرونا بشدت به نیروی کار مهاجر متکی شد تغییر دهد.
از سویی دیگر او برای کاهش مالیات‌ها هم به امریکایی‌ها تعهد داده است که تلاش می‌کند با کاهش بهای انرژی و پیشبرد مقررات حمایت از تولیدکنندگان کالا در خاک ایالات متحده، زمینه ایجاد اشتغال در سایر کشورها را برای امریکایی‌ها ایجاد کند.
در حالی مشکلات اقتصادی یکی از نگرانی‌های عمده مردم امریکا در انتخابات سال ۲۰۲۴ است که این کشور خودش را متعهد به تأمین تسلیحات جنگی برای اوکراین و رژیم صهیونیستی کرده و این الزام دیپلماتیک با وعده کاهش مالیات‌ها و تلاش برای رفع نگرانی اقتصادی مردم در یک تضاد جدی قرار دارد.
کارشناسان امریکایی بر این باورند پیامدهای برنامه‌های اقتصادی رادیکال ترامپ از جمله برخورد با مهاجران، سیاست تعرفه‌ها و مالیات بر مشاغل، کارگران و مصرف کنندگان نهایی امریکایی ویران‌کننده خواهد بود و آینده این کشور را با دردسر مواجه خواهد کرد.
در کنار آن اعلام نگرانی و دغدغه اروپایی‌ها هم به این برآوردهای نا امن اقتصادی دامن زده است چرا که بازگشت مجدد ترامپ به کاخ سفید سیاست‌های اقتصادی با اروپا را با چالشی جدی مواجه خواهد کرد و کاهش تعرفه‌ها معلوم نیست به نفع مردم و کلیات اقتصادی امریکا تمام شود.
اگر وعده اخراج ترامپ اجرایی شود این به معنای خروج حداقل 1.3 میلیون نفر است که اکثریت قریب به اتفاق آنها در اقتصاد ایالات متحده کار می‌کنند. جالب اینکه این سیاست پیشنهادی در میان بخش‌های قابل توجهی از رأی‌دهندگان محبوبیت دارد و اجرای آن در حیطه اختیارات قانونی رئیس‌جمهور است اما پیامدهای آن ممکن است مشکلات فعلی ایالات متحده را تشدید کند آن هم در شرایطی که کسری مالی امریکا در سال ۲۰۲۴ به ۱۸۰۰ میلیارد دلار رسیده که نسبت به سال گذشته ۱۳۸ میلیارد دلار افزایش‌ داشته است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و یک
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و یک - ۰۸ آبان ۱۴۰۳