تأکید فعالان بازار در گفتوگو با «ایران»:
افزایش قیمت سکه و طلا هیجانی و ناپایدار است
علی پاکدل
خبرنگار
آخرین گزارشهای میدانی از بازار طلا تا اواسط هفته جاری حکایت از آن داشت که نرخ هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید از مرز ۵6 میلیون تومان عبور کرده است. این در حالی است که تا قبل از یک ماه اخیر بهای سکه تمام بهار آزادی بین ۴۰ تا ۴۲ میلیون تومان در نوسان بود.
رشد ناپایدار قیمت ها
اگرچه قیمتها در بازار طلا و سکه این روزها بر مدار رشد قرار گرفتهاند، اما به عقیده کارشناسان اقتصادی چون این افزایش قیمتها خیلی واقعی نیست و معمولاً از سر هیجان است بنابراین هرآن امکان ریزش قیمتها، به دلیل اجرای برخی سیاستهای بانک مرکزی وهمچنین احتمال کاهش التهابات سیاسی - نظامی منطقهای وجود دارد.
افزایش روزهای حراج و عرضه
اگر چه در مدت مذکور بانک مرکزی برای جلوگیری از جهش قیمت غیر واقعی سکه وطلا، حراج این کالاها را در سطح وسیع بازار رسمی انجام داد اما محدودیت زمان عرضه سکههای حراجی بانک مرکزی به بازار باعث شد تقاضا برای خرید سکه گران همچنان وجود داشته باشد.
با توجه به این موضوع بانک مرکزی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: بزودی انواع سکه بهار آزادی به تاریخ هر سال تولید و عرضه میشود.همچنین روزهای حراج و میزان عرضه سکه در مرکز مبادله به ۳ روز در هفته افزایش مییابد.
بر این اساس از هفته جاری نیز روزها و میزان عرضه و فروش سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزایش یافته و معاملات حراج انواع سکه سه روز در هفته (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) برگزار خواهد شد.
ضرورت اصلاح
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران درباره وضعیت بازار طلا و سکه به «ایران» گفت: از حدود یک ماه پیش قیمت اونس جهانی روند افزایشی گرفت و حدود ۲۲۰ دلار بالا رفت. بر همین اساس نیز در بازارهای داخلی متأثر از افزایش اونس جهانی شاهد رشد قیمت بودیم.
بذرافشان با بیان اینکه افزایش قیمتهای فعلی بازار طلا کاذب است افزود: نکته مهم آنکه فقط قیمتها بالا رفته است و بازار التهاب و هیجانی ندارد و تشدید تقاضایی را شاهد نبودیم. برهمین اساس شاهد هستیم حباب سکه روز به روز رکوردهای جدیدی را میشکند که در حال حاضر این حباب از مرز ۱۴ میلیون تومان نیز عبور کرده است. وی بیان داشت: با توجه به افزایش بیسابقه حباب سکه، تدبیراخیر بانک مرکزی برای افزایش روزهای عرضه سکه در مرکز مبادله اگر چه میتواند بخشی از تقاضای بازار را تأمین کند، اما به نظر این مسأله چندان راهگشا نیست، زیرا سیستم فروش در آنجا به صورت حراج است و سکه به بالاترین قیمت فروخته میشود که با بازار آزاد فاصله چندانی هم ندارد که باید در این خصوص اصلاحاتی انجام شود.
بذرافشان با اشاره به اینکه در چنین شرایطی سرمایهگذاران نباید برای خرید سکه و طلا، بیگدار به آب بزنند و اقدام به خرید این کالاها در اوج قیمت کنند، اظهارداشت: تجارب گذشته نشان میدهد هر زمان قیمتها در بازار سکه و طلا از سر هیجان، بیمنطق و بدون تأثیرگذاری از مؤلفههای کلان اقتصادی رشد کردهاند، این رشد قیمت خیلی پایدار نبوده و پس ازگذشت مدتی کوتاه دوباره به نرخهای قبل از دوران هیجان باز گشتهاند.
چالش عدم عرضه در بازار
محمد کشتی آرای، کارشناس بازار طلا و رئیس اسبق اتحادیه طلا و جواهر تهران در گفتوگو با «ایران»به عدم تأثیرگذاری حراج سکه بر کاهش قیمت این کالا از سوی بانک مرکزی در بازار که هر هفته اتفاق میافتد، اشاره کرد و گفت: از آنجایی که خریداران مرکز مبادله، سکه را در خانه نگه میدارند و به بازار عرضه نمیکنند، این اقدام باعث شده است قیمت سکه در بازار کاهشی نشود و تقاضا همچنان در بازار ملموس باشد.
کشتی آرای افزود: علاوه بر سکه این روزها طلا و شمش نیز با حباب قیمت همراه شدهاند به طوری که هر گرم طلای ۱۸ عیار حدود ۷۰ هزار تومان حباب قیمت دارد.البته با توجه به تجارب گذشته این حباب قیمتی بزودی میترکد.