رئیس جمهور روز گذشته به صورت سرزده در جمع نمایندگان مجلس حاضر شد

بدون دعوت، برای وحدت

زنگ پایان جلسه علنی نمایندگان تازه به صدا در آمده بود که نمایندگان با حضور از پیش برنامه‌ریزی نشده رئیس‌جمهور در صحن مجلس شورای اسلامی غافلگیر شدند. مسعود پزشکیان اما پس از قرار گرفتن در حلقه استقبال اکثریت نمایندگان در سخنانی از پشت تریبون خانه ملت اعلام کرد که در آغاز هفته وحدت با هدف ایجاد همگرایی بیشتر و همراهی برای حل مشکلات به مجلس آمده است. تلاشی معتقدانه از سوی رئیس‌جمهور برای تعمیق وفاق و انسجام در روزی که  انتقادهای برخی نمایندگان مجلس از سخنان او در نشست خبری روز دوشنبه نشان داد پزشکیان برای به ثمر نشستن وفاق، راه آسانی پیش رو ندارد.
بر اساس تأکید اعضای هیأت رئیسه مجلس، رئیس‌جمهور بدون دعوت قبلی و برای دید و بازدید با نمایندگان در هفته وحدت در جمع آنان حضور یافت و مقرر شد محور این نشست درباره مسائل اقتصادی و معیشتی و مهم‌ترین مسائل کشور باشد.

حضوری سرزده برای اثباتِ عملی اعتقاد به وفاق
رئیس جمهور روز گذشته طی سخنانی در محضر نمایندگان، تأکید کرد: «صرفاً شعار وفاق ندادم، بلکه معتقدم اگر بخواهیم مشکل کشور را حل کنیم و در منطقه مقابل تجاوز بیگانه بایستیم، وحدت هم در داخل کشور و هم با کشورهای اسلامی باید شکل بگیرد و دست از اختلاف برداریم».
پزشکیان همچنین با بیان اینکه در جمع نمایندگان برای ایجاد وحدت، شنیدن دغدغه آنها و همراهی دو قوه برای حل مشکلات حاضر شده است، تصریح کرد: این‌گونه نیست که بگوییم از مجلس رأی گرفتیم و هر کاری دلمان خواست انجام دهیم. ما به حرف‌هایی که به شما زدیم پایبندیم و به آن عمل می‌کنیم. حرف و نظر و پیشنهاد شما را گوش داده و سعی می‌کنیم تا جایی که ممکن است به آن عمل کنیم.
او در عین حال با اشاره به سند چشم‌انداز، سیاست‌های کلی ابلاغی رهبری و قانون برنامه هفتم توسعه به عنوان اسناد مورد میثاق دولتش، گفت: طبق قانون برنامه هفتم توسعه جلو می‌رویم و هرجا نتوانستیم که آن را اجرا کنیم، به شما می‌گوییم این بند به این علت قابل اجرا نیست و شما راه‌حل بدهید. ان شاءالله وحدت و انسجام با همدیگر داشته باشیم.
به روایت احمد نادری، عضو هیأت رئیسه مجلس، رئیس‌جمهور در نشست غیرعلنی به نظرات ۱۴ نفر از نمایندگان گوش سپرد و پس از بیان اظهاراتی حول محور مسائل جاری و عمدتاً مشکلات اقتصادی کشور، به سؤالات نمایندگان و شائبه‌هایی که از سوی برخی از آنها درباره نشست خبری پزشکیان مطرح شده بود، پاسخ داد.

بروز حاشیه ها
نشست رئیس‌جمهور و نمایندگان اگر چه غیرعلنی بود اما رجوعی به محتوای نظرات چند تن از نمایندگان، مشت نمونه خروار نظراتی بود که مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان در توضیحاتی پیرامون محتوای جلسه با جمله «متأسفانه برخی دوستان کم‌لطفی کردند و وارد حاشیه شدند» آن را مورد اشاره قرار داد.
البته بسیاری از وکلای ملت معتقد بودند نظرات رئیس‌جمهور در نخستین نشست خبری کارشناسانه، در راستای انسجام و وحدت و موجب ایجاد امیدی تازه‌ در میان مردم بوده است اما برخی نیز رویکردهای اعتراضی خود را در قالب نطق و تذکر بیان کردند.
امیرحسین ثابتی، نماینده تهران در تذکر خود درباره این موضع رئیس‌جمهور خطاب به دولتمردان امریکایی که«به حقوق مردم ما احترام بگذارند و برای کشورمان توطئه نچینند، کاری نکنند که این روند به هم بریزد، چرا که نه در فکر کشورگشایی و نه در فکر صدور انقلاب به جهان هستیم» گفت که «به دنبال صدور انقلاب نبودن» خلاف اصول ۱۵۲ و ۱۵۴ قانون اساسی است.
عباس گودرزی عضو هیأت رئیسه مجلس نیز دیگر نماینده‌ای بود که همین بحث صدور انقلاب را پی گرفت اما در ادامه معترض نظر رئیس‌جمهور درباره ضرورت حل برخی مسائل اجتماعی از جمله موضوع گشت ارشاد شد و گفت: «امروز بحث از بی‌حجابی فراتر رفته و به سمت برهنگی رفته است. ما نباید حجاب را قربانی بازی‌های سیاسی کنیم. حجاب یک اصل لایتغیر دینی است. برادر عزیز کجا نیروی انتظامی گوشه به گوشه یقه این و آن را گرفته که آن خبرنگار گستاخانه این حرف را می‌زند و شما در جواب می‌گویید تذکر می‌دهید؟»
اظهارات این نماینده علیه موضع رئیس‌جمهور در حالی بود که پزشکیان در موضوع گشت ارشاد، احترام به فرهنگ جامعه را شرط توسعه‌یافتگی دانست و بر ضرورت اجتناب از هرگونه هنجارشکنی افراد در پوشش اجتماعی شان تأکید کرد.

نگرانی یک مخالف برجام و FATF از نامه‌نگاری برای
حل مشکل
انتقاد دیگر از مواضع رئیس‌جمهور در نشست خبری روز دوشنبه اما در نطق محمود نبویان مطرح شد. آنجا که او نسبت به برنامه رئیس‌جمهور برای ارسال نامه به مجمع تشخیص مصلحت نظام در موضوع FATF ابراز نگرانی کرد و با تکرار مواضع خود در بی‌فایده دانستن برجام و پیوستن به FATF خطاب به پزشکیان گفت: به وسوسه کسانی که فرزندانشان خارج از کشور هستند توجه نکنید.
انتقادهایی از این دست که مسعود پزشکیان امید دارد ذیل گفتمان وفاق ملی برایشان راه‌حل‌یابی کند و همه نیروها و نهادها را به انسجام و همراهی با هدف حل مشکلات پیش روی کشور فرا خواند با تکرار مکرر این مهم که «باید دست از اختلاف برداریم».

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و پنجاه و هفت
 - شماره هشت هزار و پانصد و پنجاه و هفت - ۲۸ شهریور ۱۴۰۳