در نشست تئاتر و آموزش مطرح شد

لزوم تمرکززدایی آموزشی از پایتخت

نشست «تئاتر و آموزش؛ با محوریت تجربه اجرا» با اشاره به ضرورت تمرکززدایی آموزش از پایتخت و لزوم همنشینی اتفاق عملی، تئوری و بودن در تیررس تماشاگر برای بازیگر برگزار شد. صابر ابر، الهام کردا و ستاره اسکندری از جمله هنرمندان حاضر در این برنامه بودند.

مدارس مروج فرهنگ را حفظ کنیم
صابر ابر، بازیگر و کارگردان تئاتر در ابتدای این نشست گفت: اگر مدرسه‌ای با هدف ترویج فرهنگ و هنر ایجاد شود باید به هر شکلی که هست آن را پابرجا نگه داشت. اکنون بازیگری دیگر برای من ماهیت مهمی نیست. زیست هنرمند است که زیباست و به جامعه شأنیت می‌دهد؛ به همین دلیل هم هر فضایی که بتواند این را به جامعه تزریق کند که زیباتر، باکیفیت‌تر و خوشحال‌تر زندگی کرد باید مورد حمایت قرار بگیرد. ما در آموزش باید صادق باشیم به همین دلیل در ابتدا به هنرجویان می‌گوییم، هیچ تعهد و تضمینی برای کار وجود ندارد. من قرار نیست کسی را بازیگر کنم. ستاره اسکندری، دیگر هنرمند حاضر در این نشست در پاسخ به ضرورت ایجاد فضای آموزشی گفت: هنرجویان با دیدی که ممکن است تنها به حرفه بازیگری بیندیشند، وارد آموزش می‌شوند اما بعد از ماه‌ها آموزش ممکن است که جذب تئاتر نشوند ولی خیلی زود دچار دیدگاه فرهنگی می‌شوند.
این هنرمند ادامه داد: در این آشفتگی و به هم‌ریختگی فضاهای مجازی و فضاهایی که به هر کسی اجازه و امکان دیده‌شدن بدون هیچ آموزشی می‌دهد کار برای افرادی که در مسیر فرهنگ و هنر گام برمی‌دارند، دشوار است. بین بازار و فرهنگ، فرسنگ‌ها فاصله وجود دارد.
اسکندری با اشاره به لزوم تمرکززدایی آموزش از پایتخت گفت: متأسفانه همه چیز حتی امکانات آموزشی متمرکز در پایتخت و ابرشهرهاست. از آنجا که در این روزگار دسترسی به امکانات و مراکز آموزشی سخت شده با همراهی حمید پورآذری ما شاگردان دکتر رفیعی برای مرکززدایی تلاش کردیم تا با برگزاری کارگاه‌های آموزشی در این روند مؤثر باشیم.

ضرورت مشاهده‌گری جریانات مختلف هنری
وی بیان کرد: ما باید پلی بین تهران و شهرستان‌ها باشیم. علاقه‌مندان به هنر باید به قومیت‌های مختلف نگاه کنند و مشاهده‌گری و دانستن جریاناتی که در استان‌ها اتفاق می‌افتد بسیار بااهمیت است. صحبت من این است که بسترسازی باید وجود داشته باشد و امکانات باید از سمت دولت و نهادهای فرهنگی فراهم شود، اما نباید منتظر بمانیم و به همین دلیل خودمان دست به کار شدیم تا با برگزاری کارگاه‌های آموزشی در استان‌های مختلف این امر را تحقق ببخشیم.
الهام کردا نیز در ادامه با اشاره به تفاوت فضای دانشگاه در دوران تحصیل خود با امروز بیان کرد: من فکر می‌کنم همه چیز حتی اتفاقی که در دانشگاه می‌افتد به فضای اجتماعی، سیاسی دوران زندگی ما هم بستگی دارد. اتفاقات دوران ما با اکنون متفاوت بود. در دوره ما معلم‌های باسواد و پرتجربه زیادی بودند. اکنون تمام آرزوی بچه‌ها این است که یک سکانس در یک سریال شبکه خانگی بازی کنند و این خیلی دردآور است. در زمان ما همه چیز فرهنگ و دانش بود الان همه کارگردانی می‌کنند.
این بازیگر درباره لزوم آموزش و تجربه برای بازیگری بیان کرد: نظریات متفاوتی درباره آموزش و اجرا وجود دارد. عده‌ای می‌گویند در زمان آموزش اگر به روند اجرا فکر کنید از اتفاق آموزش دور می‌مانید. عده‌ای می‌گویند آموزش با اتفاق عملی تکمیل می‌شود و نظریه دیگری هم وجود دارد که باید این دو کنار هم باشند و بویژه در بازیگری، تا بخشی تئوری و عملی بیاموزی و در مواجهه با تماشاگر قرار بگیری. در واقع اتفاق عملی و تئوری و بودن در تیررس تماشاگر همدیگر را تکمیل می‌کنند.
گفتنی است که محمدرضا خاکی، فرزین محدث، بهزاد عبدی و امین اشرفی (مدیر تماشاخانه ایران‌شهر) از دیگر حاضران در این نشست بودند.